IASI-Școala unde Ion Creangă a revoluționat stilul de predare, uitată în paragină. Semnalul de alarmă tras după 7 ani de un cunoscut actor
Dimensiune font:
Clădirea în care a funcționat școala unde Ion Creangă a fost învățător se aflată într-un stadiu înaintat de degradare și este situată pe strada Păcurari nr. 4 din Iași.
Actorul și regizorul ieșean Ion Sapdaru revine, după 7 ani, cu un semnal de alarmă privind condițiile în care se află clădirea. Într-o postare pe Facebook, acesta notează:
”Ion Creangă a revoluţionat, în cei 20 de ani de activitate la catedră, stilul de predare în şcoală, făcând trecerea de la învăţarea mecanică de frica „sfântului Neculai” şi a „calului bălan” la învăţământul „viu şi intuitiv” în care elevii făceau aritmetică prin intermediul poveştilor.
Învăţătorul Creangă nu doar a aplicat metode diferite la clasă, ci a înţeles că trebuie să le împărtăşească şi altora prin intermediul primului abecedar în grafie latină: „Metodă nouă de scriere şi citire pentru uzul clasei I primară”.
Îndrăgostit de şcoală şi de copii, un pedagog desăvârşit, Creangă a indicat şi care e cea mai mare menire a şcolii, aceea de a scoate oameni din boţurile însufleţite de humă.
''Era un dascăl blând, comunicativ şi glumeţ. Vara privea la jocurile noastre şi ne învăţa cum să batem mingea. Iarna se urca în sanie cu noi şi ne arăta cum să o cârmuim cu piciorul. Înainte de a începe lecţia, ne întreba ce am mai făcut pe acasă, dacă mai avem fraţi şi surori, ce mai fac ai noştri. Aceste întrebări erau puse cu blândeţe, aşa încât lecţia ni se părea o continuare a convorbirii prietenoase dintre noi, copiii, şi bunul nostru învăţător ''.
Ads
Alături de alţi cinci institutori (C. Grigorescu, G. Ienăchescu, N. Climescu, V. Receanu şi A. Simionescu), Creangă realizează primul abecedar - „Metodă nouă de scriere şi cetire pentru uzul clasei I primară”, care apare în 1868.
Abecedarul lui Creangă era, de altfel, cel mai căutat în acea vreme, poate şi pentru faptul că era în grafie latină. La mare căutare era şi în Transilvania, unde se vânduseră 50 de mii de exemplare. Calitatea acestui abecedar reiese şi din faptul că a fost reînnoit în 23 de ediţii...
Pun o intrebare inspectoratului scolar si primariei Iasi si tuturor forurilor iesene: Chiar nu merita reparata cladirea si transformata apoi intr-un Muzeu al Scolii Romanesti?
Ca tot ne laudam ca suntem o capitala culturala, etc, etc!", notează actorul Ion Sapdaru în postare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau