Iaşul are un plan de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului
Dimensiune font:
Primarul Iaşului îi va prezenta ministrului Mediului două documente, primul cu referiri la proiectul de lege iniţiat de Primăria Iaşi, vizând interzicerea înmatriculării în România a maşinilor sub norma Euro 4 * un alt document este raportul întocmit de Serviciul de Promovare şi Monitorizare Calitate Mediu din Primăria Iaşi, cu stadiul diverselor măsuri implementate în Iaşi pentru îmbunătăţirea calităţii aerului
Subiectul poluării în marile municipii şi riscul declanşării procedurilor de infringement de către Comisia Europeană vor fi analizate astăzi, la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri a ministrului Mediului cu primarii din Bucureşti, Braşov şi Iaşi. Mihai Chirica a anunţat deja că-i va propune demnitarului un proiect legislativ de restrângere a condiţiilor de înmatriculare a vehiculelor pe teritoriul României. „Motivaţia elaborării acestui proiect este legată de faptul că toate statele europene şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie rezidă din faptul că, dintre cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru programul de finanţare 2021 – 2027, pe locul 2 se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, punerea în practică a Acordului de la Paris, investiţii în tranziţia energetică, energia din surse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice”, spune edilul-şef al Iaşului.
Unde stăm bine
Un al doilea document pe care primarul Iaşului îl va pune pe masa ministrului se referă la stadiul măsurilor din Planul de calitate a aerului în Municipiul Iaşi pentru PM10, perioada 2018-2022, valabile pentru anul 2019. Documentul conţine aproape 30 de măsuri, cu grade diferite de realizare. Cele realizate în proporţie de 100% se referă la modernizarea parcului auto destinat transportului public, modernizarea parcului auto al Salubris SA prin achiziţia de 20 autospeciale având norma de poluare Euro 6 şi modernizarea parcului auto al Citadin. Şi măsura vizând sistematizarea zonei Pod de Piatră - intersecţie Bulevardul N. Iorga şi Şoseaua Naţională a fost realizată integral, în anul 2019 fiind recepţionate lucrări de asfaltare 6,235 km în valoare 22.578.987,96 lei fără TVA, în Şoseaua Naţională, Zona Pod de Piatră, intersecţie Bulevardul N. Iorga. O altă măsură realizată 100% este cea referitoare la obligativitatea respectării managementului calităţii aerului în perimetrele şantierelor de construcţii şi a Regulamentului privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii în municipiul Iaşi. În ceea ce priveşte conştientizarea cetăţenilor cu privire la nivelul real al calităţii aerului, la implicaţiile asupra sănătăţii umane şi implicarea cetăţenilor în respectarea unor bune practici privind poluarea aerului din municipiul Iaşi, au fost realizate 18 campanii de informare a cetăţenilor prin intermediul mijloacelor de transport public. Tot integral au fost implementate măsurile vizând salubrizarea eficientă a străzilor (suprafaţa salubrizată în 2019 - circa 603.000.000 mp dintre care cca. 68.000.000 mp reprezintă salubrizare mecanizată), întreţinerea şi extinderea spaţiului verde (din evidenţele Servicii Publice Iaşi SA în cursul anului 2019 au fost amenajate 7.46 ha de spatii verzi si au fost întreţinute 283.85 ha spaţii verzi, cu un cost total de de 31.224.585 lei cu TVA) şi colaborarea cu asociaţiile de proprietari pentru întreţinere spaţiu verde (în cursul anului 2019 au fost amenajate 3300 mp spaţii verzi, au fost plantaţi 2053 arbori şi au fost plantaţi 33.421 arbuşti în valoare de 1.469.555,01 lei fără TVA.
Evident, sunt şi măsuri nerealizate sau implementate într-un procent minor, însă aici este vorba de acţiuni care implică şi alţi actori locali. De exemplu, în ceea ce priveşte realizarea depozitului logistic de mărfuri lângă drumul de centură (produse farmaceutice, alimentare şi nealimentare), în prezent se analizează, în conformitate cu prevederile legii şi OUG 39/2018 privind parteneriatul public -privat, propunerea de plan de afaceri necesară fundamentării Studiului de fezabilitate şi respectiv oportunitate în vederea edificării cu fonduri private a ansamblului de construcţii necesare operării transferului mărfurilor în afara oraşului.
De asemenea, măsura vizând dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă – varianta de ocolire Nord se află încă la stadiul de proiect, aşteptându-se răspunsuri din partea CNAIR SA - Direcţia Dezvoltare Drumuri Naţionale, Poduri şi Variante ocolitoare. O altă măsură, dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă – str. Trei Fântâni, se află în stadiul de procedură de achiziţie derulată de CNAIR.
Va fi elaborat un plan care va include şi alţi indicatori
Măsurile care nu au fost finalizate vor fi analizate şi vor fi integrate, în Planul integrat de calitate a aerului pentru municipiul Iaşi pentru indicatorii dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOX) şi particule în suspensie PM10. În acest context, Primăria Municipiului Iaşi a încheiat cu SC ENVIRO ECOSMART Galaţi contractul de servicii nr. 118535/19.11.2018 privind Elaborare Studiu şi Asistenţă tehnică pentru realizarea Planului integrat de calitate a aerului pentru municipiul Iaşi pentru indicatorii dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOX) şi particule în suspensie PM10. Prima etapă a contractului a fost finalizată şi recepţionată. Este vorba de „Studiu integrat de calitate a aerului pentru municipiul Iaşi pentru indicatorii dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOX) şi particule în suspensie PM10”, cu anul de referinţă 2016. În vederea elaborării Planului integrat de calitate a aerului pentru aglomerarea Iaşi pentru indicatorii dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOx) şi particule în suspensie (PM10), conform cerinţelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cu anul de referinţă 2017, transmisă prin adresa nr 1868/20.03.3019 de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, este necesară reluarea unei noi proceduri de licitaţii. Dan CONSTANTINESCU
* * *
Pentru anul 2019 au fost înregistrate la Iaşi un număr de 90 depăşiri la PM10, determinări gravimetrice, respectiv la Staţia IS1-Podu de Piatră- 54 depăşiri şi Staţia IS 2-Decebal-36 depăşiri. Pentru NO2 au fost înregistrate un număr de 2 depăşiri, respectiv la Staţia IS 2 Decebal – 1 depăşire în data de 29 ianuarie – 227,09 µg/m3 şi IS3 Oancea -1 depăşire în data 8 ianuarie -2019,17 µg/m3. (depăşire valoare limită orară 200 µg/m3), raportări transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau