Ieșeanul cu plantație de cannabis pe Dealul Șorogari, condamnat

1cannabis

Dimensiune font:

| 10-01-2021 23:30

* acesta a fost prins de un poliţist care urmărea traficanţi de ţigări * ieșeanul investise masiv în materiale şi utilaje necesare unei producţii profesioniste * printre altele, beneficia de diferite dispozitive pentru măsurarea conductibilităţii şi temperaturii solului, pentru măsurarea umidităţii, dispozitive cu ultrasunete pentru alungarea dăunătorilor, becuri cu conexiuni wi-fi, senzori cu conexiune bluetooth, camere de supraveghere

Săptămâna trecută, la Tribunalul Iaşi s-a încheiat procesul celui mai inventiv cultivator de cannabis din judeţ. Foarte probabil, acesta şi-ar fi continuat nestingherit producţia de stupefiante, deoarece şi-a gândit riguros afacerea şi a fost extrem de prevăzător, însă a avut parte de un ghinion la limita absurdului.

După ce a fost concediat de către firma de telefonie mobilă la care lucra, Claudiu R. (52 de ani) şi-a luat soarta în propriile mâini, devenind în scurt timp un antreprenor prosper. A construit patru apartamente la mansarda unui bloc din Păcurari, două le-a vândut, şi-a recuperat investiţia, ba chiar s-a ales cu un câştig frumuşel. Unul l-a ţinut pentru sine, iar celălalt i l-a donat fiului său.

Având altă situaţie materială acum, Claudiu a dorit să-şi împlinească un vechi vis din tinereţe, să încerce senzaţiile date de consumul de droguri. Şi-a procurat ceva cannabis, a prins gustul, apoi, ca om de afaceri ce este, a socotit că-i mult mai rentabil dacă se apuce de cultivat el însuşi, ca să nu mai fie nevoit să dea bani grei la dealeri.

S-a pus meticulos pe studiu, a intrat pe diverse site-uri, s-a documentat în amănunţime despre cum şi în ce condiţii se cultivă cannabisul. A ales varianta Outdoor şi nu s-a grăbit ca alţii să treacă imediat la treabă. A prospectat foarte atent împrejurimile Iaşului şi, după multe căutări, a găsit terenul ideal. O poieniţă de pe Dealul Şorogari, înconjurată de arbuşti şi scaieţi, o vegetaţie foarte deasă, ideală pentru ascunderea tarlalei  de ochii eventualilor curioşi.

Pasul următor a fost cel al dotării cu materiale şi utilaje necesare unei producţii profesioniste. Îngrăşăminte de cea mai bună calitate, fertilizatori, un dispozitiv pentru măsurarea conductibilităţii şi temperaturii solului, trei dispozitive pentru măsurarea umidităţii, ghivece biodegradabile pentru cultivarea răsadurilor, dispozitiv pentru irigare, altul cu ultrasunete pentru alungarea dăunătorilor, becuri cu conexiuni wi-fi, senzori cu conexiune bluetooth, camere de supraveghere. Ideea era să efectueze minim de deplasări la „fermă”, să nu bată la ochi. Chiar dacă aceasta se află în apropierea unei zone de agrement foarte populară în rândul ieşenilor, C.A.Rosetti.

Demarajul propriu-zis al afacerii s-a produs în 2019, dar în acel an a fost vorba mai mult de o producţie-pilot. Recoltă modestă, suficientă doar pentru consumul său propriu, al fiului şi al nepotului. Dar rezultatele au fost încurajatoare, aşa încât în 2020 a extins producţia, plantând 18 răsaduri.

Primăvara trecută fiind una călduroasă, Claudiu a pus răsadurile în pământ la începutul lui aprilie şi a urmărit foarte grijuliu creşterea plantelor. Venea la „fermă” de două ori pe lună, însă supravghea permanent de acasă tot ce se întâmplă acolo. La începutul lui august a recoltat primele şase plante.

Arestat chiar când se pregătea de aniversarea zilei de naştere

A revenit în data de 18 a aceleiaşi luni şi atunci l-a lovit ghinionul. Era în jurul orei 13.30 când a ajuns pe C.A.Rosetti. Şi-a parcat autoturismul Kia pe imaşul de la marginea drumul, a coborât şi s-a îndreptat agale către lizieră, fără să se uite în urmă.

Jos, pe cealaltă parte a străzii era parcată altă maşină, în care se afla agentul Marius T. de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Acesta era în civil şi stătea la pândă pentru a dibui traficanţii de ţigări ce veneau dinspre Sculeni. Iniţial, ofiţerul nu i-a dat prea multă atenţie lui Claudiu. S-a gândit că omul s-a fi dus să se aşureze. Însă, când l-a văzut pătrunzând în lizieră, a intrat la idei. „Dacă s-o fi dus să ia un colet cu ţigări de contrabandă?”, şi-a spus omul legii. A coborât imediat din maşină şi a început o urmărire discretă, exact ca-n filmele de acţiune.

Cultivatorul n-a simţit nimic, a ajuns pe plantaţie şi a început să ude, pentru a putea recolta mai uşor. Când a văzut despre ce-i vorba, agentul a făcut ochii mari, dar n-a ezitat niciun moment. I-a strigat lui Claudiu să stea pe loc şi să nu încerce vreo violenţă, şi-a declinat calitatea, apoi a solicitat telefonic sprijinul colegilor de la Antidrog. Aceştia au ajuns imediat la faţa locului, au scos cele 12 plante de cannabis din pământ şi le-au băgat în trei saci, doi din rafie şi unul din hârtie, aceştia fiind sigilaţi de faţă cu Claudiu. În afara sacilor, poliţiştii au mai luat „un dispozitiv antidăunători cu ultrasunete aflat în funcţiune, un scaun din material textil, o lopată marca Fiskars, un foarfece de culoare neagră, un cleşte de grădină cu mânerul de culoare verde, o pompă de culoare albă, o cană gradată, un dispozitiv de protecţie a rădăcinii de culoare neagră”.

Pasul următor a însemnat percheziţia autoturismului. Din portbagaj, cei de la Antidrog au ridicat două bidoane de plastic de câte cinci litri şi o pompă despre care Claudiu a mărturisit că e umplută cu soluţie fertilizatoare pentru plantele de cannabis.

De aici, cu Claudiu deja încătuşat, investigatorii au mers la domiciliul acestuia, precum şi la apartamentul fiului. Au ridicat de acolo restul de componente ale fluxului tehnologic, precum şi 8 grame de cannabis gata preparat. Probe suficiente pentru trimiterea antreprenorului în arestul preventiv. Care, la acel moment, se pregătea şi de aniversarea zilei de naştere, 21 august.

Duel dificil între procurori şi acuzat

Urmărirea penală a început încă de a doua zi. Pus în faţa evidenţelor, Claudiu n-a putut nega însă a susţinut că toată cultura este pentru uz personal, că mai fumează fiul şi nepotul uneori. Căuta să evite şi acuzaţia de „trafic de droguri de mare risc”. Pentru a-i demonta versiunea, poliţiştii au pus la uscat cele 5,5 kg de frunze, rezultând în final o cantitate de 1,95 kg. Ceva imens pentru uz personal. Ar acoperi necesarul pentru mai bine de un deceniu. I-au luat şi probe biologice acuzatului. Concluzia a fost că nu e vorba de un consumator constant de cannabis, ci de unul ocazional. Chiar împricinatul avea să recunoască asta. Nu mai fumase iarbă de vreo şase luni.

Duelul anchetatorilor cu Claudiu a fost unul dificil. Mai bine de două luni de interogatorii până la trimiterea dosarului în instanţă. Procurorii se chinuiau să dovedească faptul că recolta era destinată comercializării, în vreme ce acuzatul nega cu îndârjire. Chiar şi atunci când i s-au pus în faţă două borcane de câte 10 litri ce conţineau urme de THC (substanţa activă din cannabis), el a încropit o poveste cum că ar fi cules cânepă sălbatică de pe marginea unui drum din apropierea comunei Cuca, judeţul Galaţi.

Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Iaşi în data de 26 octombrie 2020. Atunci, judecătorii i-au arătat lui Claudiu că are „posibilitatea recunoaşterii acuzaţiilor, în integralitatea lor şi asumării probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, cu consecinţa renunţării voluntare şi conştiente la o serie de drepturi şi garanţii procesuale”. Sfătuit de avocat, acesta a ales să uzeze de procedura simplificată, pe baza recunoaşterii învinuirii.

O mişcare inteligentă, întrucât judecătorii au ţinut cont de toate circumstanţele. De faptul că „este o persoană necunoscută cu antecedente penale, integrată social, cu o familie reuşită, în cadrul căreia a crescut şi educat într-o manieră deosebită pe unicul fiu, absolvent de studii superioare şi care a fost, în mod constant, implicat în diverse activităţi extraşcolare/extraprofesionale utile comunităţii”, că după concediere şi-a câştigat onest existenţa „din activităţi independente, inclusiv din afaceri imobiliare, are o bună reputaţie în cercul de cunoştinţe”, precum şi că are o sănătate şubredă.

Claudiu a sperat până în ultima clipă că va primi o pedeapsă cu suspendare, dar n-a fost aşa. În motivarea sentinţei, magistraţii au subliniat: „fără îndoială că, aşa cum s-a reţinut anterior, inculpatul este la primul conflict cu legea penală, că este o persoană integrată în comunitatea din care face parte şi are o familie în cadrul căreia a stabilit relaţii productive şi de bunăstarea căreia se preocupă, însă aceste criterii de normalitate nu pot fi recompensate în procesul de individualizare a modalităţii de executare a pedepsei principale dacă avem în vedere gravitatea crescută a faptei; instanţa subliniază împrejurarea că inculpatul a avut permanent reprezentarea gravităţii faptei şi a consecinţelor pe care le poate avea comiterea acesteia, concluzie susţinută şi de împrejurarea că respectiva cultură de plante de cannabis a fost înfiinţată pe un teren situat în extravilanul localităţii de domiciliu, care nu îi aparţinea, astfel încât să nu existe riscul identificării sale facile”. Totuşi, despre verdictul dat săptămâna trecută nu se poate spune că a fost unul dur: „faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că, în cauza pendinte, scopul pedepsei nu va putea fi atins prin suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de un an şi patru luni închisoare, pentru asumarea unui mod de viaţă bazat pe respectarea legii fiind necesară executarea efectivă a pedepsei privative de libertate”.

Fiul şi nepotul au scăpat, fiind scoşi de sub urmărirea penală încă dinaintea întocmirii rechizitoriului. Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei