Ieșenii merg la Urgenţe, speriaţi de coronavirus!
Dimensiune font:
La Unitatea de Primire a Urgenţelor personalul medical se află în faţa unor situaţii în care cel mai mult contează comunicarea şi informarea * din neştiinţă sau din cauza unei proaste informări, la UPU de la Spitalul „Sf Spiridon” au început să vină persoane care se tem că au coronavirus * la UPU au venit şi persoane care au cerut adeverinţe medicale, pentru că altfel patronii nu îi primeau la muncă * faptul că vorbim de o isterie la nivel local este confirmat de medicul Vasile Astărăstoaie * „Este suficient să apară un eveniment pe care nu îl înţelegem ca panica să se propage”, spune acesta * în acest timp, la Iaşi continuă măsurile vizând prevenirea infecţiei cu acest virus
Medicii fac apel şi spun că la spital nu trebuie să vină persoane sănătoase care au călătorit în alte zone ale Italiei decât cele 11 localităţi menţionate a fi în carantină. „Ne aflăm în faţa unor situaţii în care persoane sunt trimise la spital să se testeze de către angajator, conducătorul locului de muncă, de profesori. Nu se fac astfel de teste. Sunt definiţii clare de caz. În spital sunt evaluaţi doar pacienţii care vin din localităţile din China şi din Italia care sunt în situaţia de a fi carantinate. Recomandările sunt de izolare la domiciliu, fără a veni la spital, dacă nu au avea simptomatologia specifică acestui tip de virus. Dacă au simptomatologie, persoanele trebuie să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase, nu la UPU”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.
Foarte important este şi intervalul de când persoanele s-au întors din Italia, deoarece perioada de incubare a virusului este de 14 zile. „Ne aflăm în faţa unor situaţii în care persoane venite cu 3-4 săptămâni înainte fie vin spontan, fie sunt trimişi de alţi membri ai familiei să fie verificaţi. Niciunii nu îndeplinesc definiţia de caz. Au venit fie mai demult de 14 zile, fie nu au venit din zonele respective”, a spus Diana Cimpoeşu.
Ea spune că nu este indicată aglomerarea nici a Spitalului de Infecţioase, nici a Unităţii de Primire a Urgenţelor. „Este indicată informarea, comunicarea şi luarea măsurilor aşa cum sunt ele stabilite. Pentru carantinare persoanele trebuie să se autodeclare, este foarte important să spună fiecare din cel localitate vine, iar decizia o ia DSP. Aceeaşi decizie se ia de medicii epidemiologi de la DSP în momentul trecerii de frontieră. În cazul în care este vorba de persoane asimptomatice acestea trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat dr. Diana Cimpoeşu.
Medicii apelează foarte mult la conştiinţa fiecărui om, la faptul că o persoană nu trebuie să vină într-o colectivitate dacă tocmai s-a întors dintr-o zonă din China sau Italia care este carantinată. „Informaţii se găsesc şi pe siteurile instituţiilor, precum Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Afacerilor Interne. informaţii dăm şi prin telefon. Primim o mulţime de telefoane pentru informare. Se va înfiinţa o linie de tip telverde care să dea aceste informaţii cât mai curând”, a spus Diana Cimpoeşu.
În cazul în care la UPU se prezintă persoane care au venit de curând din Italia, din regiunile unde a fost confirmată prezenţa coronavirusului, personalul medical este obligat să îmbrace echipamente de protecţie. „Până facem anamneza, evident personalul medical îşi ia echipamentul de protecţie. Ca să afli de unde a venit, când a venit, ce simptomatologie are sau nu are trebuie să stai de vorbă, să examinezi persoana respectivă şi asta se face şi prin luarea unor măsuri de protecţie din partea personalului medical. Asta nu înseamnă că există vreo suspiciune, ci pur şi simplu ca şi în cazul gripei este nevoie de măsuri de protecţie a personalului. Le luăm corect şi nu vrem să creăm niciun fel de panică în rândul populaţiei atunci când respectăm nişte prevederi legale. Sunt măsuri de protecţie absolut normale”, spune dr Cimpoeşu.
Medicii spun că măsurile în cazul coronavirusului sunt ca pentru orice alt caz de gripă, şi anume, reducerea vizitelor, reducerea numărului de aparţinători care efectuează vizite, suplimentarea măsurilor de protecţie, dezinfecţia mâinilor, spălarea mâinilor. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi un ghid în care se spune clar ce trebuie să ştiţi despre nou coronavirus şi ce trebuie să faceţi pentru a preveni îmbolnăvirea.
Avertizări din partea lui Vasile Astărăstoaie
Pe acelaşi subiect, un medic ieşean trage un semnal de alarmă asupra noului coronavirus şi isteriei colective provocate din cauza lui. Doctorul Vasile Astărăstoaie, fost rector al UMF şi director al Institutului de Medicină Legală din Iaşi atrage atenţia asupra isteriei care de câteva zile a cuprins România, după ce 11 regiuni din Italia au intrat în carantină din cauza acestui tip de virus. „Am ajuns să fim dominaţi de frică. Este suficient să apară un eveniment pe care nu îl înţelegem ca panica să se propage. Panica a apărut datorită câtorva elemente. În primul rând, nu există studii ştiinţifice legate de acest coronavirus care provine din China. Cred că este o mutaţie a virusului care a apărut acolo. Acesta este un element. oamenii se tem de ceea ce nu cunosc. Sunt mai multe accidente de trafic faţă de mortalitatea sau invaliditatea pe care o provoacă alte boli. Cu toate acestea, oamenii nu se tem de accidentele rutiere pentru că ei consideră că a te urca în maşină e ceva normal”, a spus Vasile Astărăstoaie.
Renumitul medic spune că al doilea element care a determinat această panică din cauza coronavirusului este faptul că niciunde în lume încă nu a fost creat un vaccin. „Lumea uită că de fapt vaccinul nu e un panaceu, ci o metodă de combatere. Dar nu este singura şi nu este întotdeauna eficientă. Există şi alte metode care au fost luate pentru prevenţia şi combaterea unei epidemii. Lumea vrea să vadă ceva spectaculos. De aceea este aprobată carantina, care s-a dovedit de-a lungul timpului că nu are efect. De aceea sunt aplaudate măsurile de forţă în loc să ne gândim cum să controlăm această panică”, a spus prof. Astărăstoaie. Acesta are şi o statistică. Astfel, mortalitatea raportată la numărul de îmbolnăviri declarate, şi nu la populaţia generală, este de aproximativ 2,4%, apropiată de cea prin gripă în 2018 şi că coronavirusul are o patogenie scăzută. „Lumea trebuie să înţeleagă că în acest moment, nu ştim ce va fi pe viitor, coronavirusul din China este la fel de patogen şi dă o morbiditate la fel ca la o gripă obişnuită. În România putem spune că mortalitatea este mai mare la gripa obişnuită decât mortalitatea din cauza coronavirusului din toată lumea. De aceea nu trebuie să ne hazardăm, nu trebuie să ne repezim la măsuri de forţă, care nu au efect, şi să apelăm la măsurile validate: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să nu ducem mâinile la faţă, să nu băgăm degetele în nas, să purtăm mască de protecţie, dar atenţie, masca este eficientă doar o oră, o oră şi jumătate, şi să utilizăm batista, să evităm locurile aglomerate”, a spus Vasile Astărăstoaie.
Dezinfecția mijloacelor de transport în comun continuă la Iași!
Între timp, la Iaşi se iau în continuare măsuri vizând diminuarea riscului îmbolnăvirii cu acest virus. Compania de Transport Public Iași acționează neîntrerupt de mai bine de 30 de zile pentru prevenirea răspândirii virusurilor transmisibile pe cale respiratorie. Astfel, în fiecare noapte, toate mijloacele de transport public sunt dezinfectate cu o soluție profesională pe bază de oxigen activ (Oxivir), procedură ce este repetată la fiecare 24 de ore. În plus, zilnic, în perioada în care autobuzele și tramvaiele se află la stradă, echipele de curățenie igienizează și dezinfectează fiecare vehicul în parte, la capetele de linie, folosind o soluție profesională pe bază de alcool (Kiehl - Rapides). Mijloacele de transport public din Iași sunt dezinfectate la ”foc continuu” în fiecare zi și noapte, încă din 23 ianuarie 2020, pentru a contribui la diminuarea riscului de răspândire. În fiecare noapte, după retragerea în depou, mijloacele de transport public sunt igienizate și dezinfectate cu soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Conform indicațiilor tehnice, aceasta din urmă se folosește în încăpere închisă și, după ce este lăsată să acționeze timp de câteva ore, spațiul trebuie ventilat. De asemenea, acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei, cât timp mijloacele de transport se află la stradă. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG-Selgros și CUG-Tehnopolis, echipele de curățenie dezinfectează suprafețele de contact cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă. Îi asigurăm pe călători că operatorul de transport public ieșean întreprinde toate măsurile necesare asigurării unor condiții de curățenie normale. Gabi MATEI, Lavinia DUCAŞ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau