Ieșenii merg la Urgenţe, speriaţi de coronavirus!

Dimensiune font:

| 26-02-2020 00:00

La Unitatea de Primire a Urgenţelor personalul medical se află în faţa unor situaţii în care cel mai mult contează comunicarea şi informarea * din neştiinţă sau din cauza unei proaste informări, la UPU de la Spitalul „Sf Spiridon” au început să vină persoane care se tem că au coronavirus * la UPU au venit şi persoane care au cerut adeverinţe medicale, pentru că altfel patronii nu îi primeau la muncă * faptul că vorbim de o isterie la nivel local este confirmat de medicul Vasile Astărăstoaie * „Este suficient să apară un eveniment pe care nu îl înţelegem ca panica să se propage”, spune acesta * în acest timp, la Iaşi continuă măsurile vizând prevenirea infecţiei cu acest virus

 



 

Medicii fac apel şi spun că la spital nu trebuie să vină persoane sănătoase care au călătorit în alte zone ale Italiei decât cele 11 localităţi menţionate a fi în carantină. „Ne aflăm în faţa unor situaţii în care persoane sunt trimise la spital să se testeze de către angajator, conducătorul locului de muncă, de profesori. Nu se fac astfel de teste. Sunt definiţii clare de caz. În spital sunt evaluaţi doar pacienţii care vin din localităţile din China şi din Italia care sunt în situaţia de a fi carantinate. Recomandările sunt de izolare la domiciliu, fără a veni la spital, dacă nu au avea simptomatologia specifică acestui tip de virus. Dacă au simptomatologie, persoanele trebuie să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase, nu la UPU”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.

Foarte important este şi intervalul de când persoanele s-au întors din Italia, deoarece perioada de incubare a virusului este de 14 zile. „Ne aflăm în faţa unor situaţii în care persoane venite cu 3-4 săptămâni înainte fie vin spontan, fie sunt trimişi de alţi membri ai familiei să fie verificaţi. Niciunii nu îndeplinesc definiţia de caz. Au venit fie mai demult de 14 zile, fie nu au venit din zonele respective”, a spus Diana Cimpoeşu.

Ea spune că nu este indicată aglomerarea nici a Spitalului de Infecţioase, nici a Unităţii de Primire a Urgenţelor. „Este indicată informarea, comunicarea şi luarea măsurilor aşa cum sunt ele stabilite. Pentru carantinare persoanele trebuie să se autodeclare, este foarte important să spună fiecare din cel localitate vine, iar decizia o ia DSP. Aceeaşi decizie se ia de medicii epidemiologi de la DSP în momentul trecerii de frontieră. În cazul în care este vorba de persoane asimptomatice acestea trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat dr. Diana Cimpoeşu.   

Medicii apelează foarte mult la conştiinţa fiecărui om, la faptul că o persoană nu trebuie să vină într-o colectivitate dacă tocmai s-a întors dintr-o zonă din China sau Italia care este carantinată. „Informaţii se găsesc şi pe siteurile instituţiilor, precum Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Afacerilor Interne. informaţii dăm şi prin telefon. Primim o mulţime de telefoane pentru informare. Se va înfiinţa o linie de tip telverde care să dea aceste informaţii cât mai curând”, a spus Diana Cimpoeşu.

În cazul în care la UPU se prezintă persoane care au venit de curând din Italia, din regiunile unde a fost confirmată prezenţa coronavirusului, personalul medical este obligat să îmbrace echipamente de protecţie. „Până facem anamneza, evident personalul medical îşi ia echipamentul de protecţie. Ca să afli de unde a venit, când a venit, ce simptomatologie are sau nu are trebuie să stai de vorbă, să examinezi persoana respectivă şi asta se face şi prin luarea unor măsuri de protecţie din partea personalului medical. Asta nu înseamnă că există vreo suspiciune, ci pur şi simplu ca şi în cazul gripei este nevoie de măsuri de protecţie a personalului. Le luăm corect şi nu vrem să creăm niciun fel de panică în rândul populaţiei atunci când respectăm nişte prevederi legale. Sunt măsuri de protecţie absolut normale”, spune dr Cimpoeşu.

Medicii spun că măsurile în cazul coronavirusului sunt ca pentru orice alt caz de gripă, şi anume, reducerea vizitelor,  reducerea numărului de aparţinători care efectuează vizite, suplimentarea măsurilor de protecţie, dezinfecţia mâinilor, spălarea mâinilor. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi un ghid în care se spune clar ce trebuie să ştiţi despre nou coronavirus şi ce trebuie să faceţi pentru a preveni îmbolnăvirea.

Avertizări din partea lui Vasile Astărăstoaie

Pe acelaşi subiect, un medic ieşean trage un semnal de alarmă asupra noului coronavirus şi isteriei colective provocate din cauza lui. Doctorul Vasile Astărăstoaie, fost rector al UMF şi director al Institutului de Medicină Legală din Iaşi atrage atenţia asupra isteriei care de câteva zile a cuprins România, după ce 11 regiuni din Italia au intrat în carantină din cauza acestui tip de virus. Am ajuns să fim dominaţi de frică. Este suficient să apară un eveniment pe care nu îl înţelegem ca panica să se propage. Panica a apărut datorită câtorva elemente. În primul rând, nu există studii ştiinţifice legate de acest coronavirus care provine din China. Cred că este o mutaţie a virusului care a apărut acolo. Acesta este un element. oamenii se tem de ceea ce nu cunosc. Sunt mai multe accidente de trafic faţă de mortalitatea sau invaliditatea pe care o provoacă alte boli. Cu toate acestea, oamenii nu se tem de accidentele rutiere pentru că ei consideră că a te urca în maşină e ceva normal”, a spus Vasile Astărăstoaie.

Renumitul medic spune că al doilea element care a determinat această panică din cauza coronavirusului este faptul că niciunde în lume încă nu a fost creat un vaccin. Lumea uită că de fapt vaccinul nu e un panaceu, ci o metodă de combatere. Dar nu este singura şi nu este întotdeauna eficientă. Există şi alte metode care au fost luate pentru prevenţia şi combaterea unei epidemii. Lumea vrea să vadă ceva spectaculos. De aceea este aprobată carantina, care s-a dovedit de-a lungul timpului că nu are efect. De aceea sunt aplaudate măsurile de forţă în loc să ne gândim cum să controlăm această panică”, a spus prof. Astărăstoaie. Acesta are şi o statistică. Astfel, mortalitatea raportată la numărul de îmbolnăviri declarate, şi nu la populaţia generală, este de aproximativ 2,4%, apropiată de cea prin gripă în 2018 şi că coronavirusul are o patogenie scăzută. Lumea trebuie să înţeleagă că în acest moment, nu ştim ce va fi pe viitor, coronavirusul din China este la fel de patogen şi dă o morbiditate la fel ca la o gripă obişnuită. În România putem spune că mortalitatea este mai mare la gripa obişnuită decât mortalitatea din cauza coronavirusului din toată lumea. De aceea nu trebuie să ne hazardăm, nu trebuie să ne repezim la măsuri de forţă, care nu au efect, şi să apelăm la măsurile validate: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să nu ducem mâinile la faţă, să nu băgăm degetele în nas, să purtăm mască de protecţie, dar atenţie, masca este eficientă doar o oră, o oră şi jumătate, şi să utilizăm batista, să evităm locurile aglomerate”, a spus Vasile Astărăstoaie. 

Dezinfecția mijloacelor de transport în comun continuă la Iași!

Între timp, la Iaşi se iau în continuare măsuri vizând diminuarea riscului îmbolnăvirii cu acest virus. Compania de Transport Public Iași acționează neîntrerupt de mai bine de 30 de zile pentru prevenirea răspândirii virusurilor transmisibile pe cale respiratorie. Astfel, în fiecare noapte, toate mijloacele de transport public sunt dezinfectate cu o soluție profesională pe bază de oxigen activ (Oxivir), procedură ce este repetată la fiecare 24 de ore. În plus, zilnic, în perioada în care autobuzele și tramvaiele se află la stradă, echipele de curățenie igienizează și dezinfectează fiecare vehicul în parte, la capetele de linie, folosind o soluție profesională pe bază de alcool (Kiehl - Rapides). Mijloacele de transport public din Iași sunt dezinfectate la ”foc continuu” în fiecare zi și noapte, încă din 23 ianuarie 2020, pentru a contribui la diminuarea riscului de răspândire. În fiecare noapte, după retragerea în depou, mijloacele de transport public sunt igienizate și dezinfectate cu soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Conform indicațiilor tehnice, aceasta din urmă se folosește în încăpere închisă și, după ce este lăsată să acționeze timp de câteva ore, spațiul trebuie ventilat. De asemenea, acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei, cât timp mijloacele de transport se află la stradă. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG-Selgros și CUG-Tehnopolis, echipele de curățenie dezinfectează suprafețele de contact cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă. Îi asigurăm pe călători că operatorul de transport public ieșean întreprinde toate măsurile necesare asigurării unor condiții de curățenie normale. Gabi MATEI, Lavinia DUCAŞ

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon și Liturghie arhierească la Mănăstirea Hadâmbu, la 35 de ani de la reînființare
13/05/2025 16:10

În perioada 16–23 mai 2025, Mănăstirea Hadambu din judetul Iasi devine loc de pelerinaj pentru credinciosi din intreaga tară, prin aducerea unui fragment din moastele Sfantului Mare Mucenic si T� ...

Iașul marchează Ziua Internațională a Familiei printr-o campanie de conștientizare împotriva violenței
13/05/2025 16:06

Miercuri, 14 mai, Iasul se opreste pentru o clipă din agitatia cotidiană pentru a aduce in atentie un mesaj esential: familia trebuie să fie un mediu fără violentă. Campania cu acest nume – „F ...

Înscrierile online ale candidaților la Titularizare au fost prelungite
13/05/2025 15:34

Candidatii din judetul Iasi care doresc să participe la concursul national de Titularizare din acest an mai au cateva zile la dispozitie pentru a-si depune dosarele. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a anunta ...

Kafka, în lumină dură, la Sala Unirii. „Colonia penitenciară” – un spectacol care nu te lasă să pleci la fel
13/05/2025 15:28

Pe 18 mai 2025, Sala Unirii din Iasi se transformă intr-un spatiu al intrebărilor grele si al adevărurilor incomode, odată cu punerea in scenă a spectacolului Colonia penitenciară, o adaptare tulburătoar ...

Noaptea Muzeelor la Bârlad, o celebrare a artei, științei și tradiției
13/05/2025 15:25

Pe 17 mai 2025, Barladul se alătură din nou marii sărbători europene a culturii – Noaptea Muzeelor. Evenimentul, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), co ...

Primăria remodelează zona centrală a Iașului!
13/05/2025 15:11

* vor avea loc interventii asupra esplanadei Teatrului National, incluzand strada Matei Milo si un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins intre străzile I.C. Brătianu si Mănăstirea Dancu * se urmăreste rec ...

„Discobolul” din Copou va avea un chip nou
13/05/2025 14:19

  În fata stadionului din Copou, acolo unde amintirile sportului se amestecă printre pasii trecătorilor, o statuie rănită a stat ani la rand in asteptare. „Discobolul”, realizat ...

Noaptea Muzeelor, la Palatul Culturii. Sub clar de lună, printre meșteșuguri și istorie vie
13/05/2025 13:50

Este ceva profund linistitor in felul in care Palatul Culturii din Iasi se aprinde, seara, in lumina caldă a felinarelor urbane. Nu e o lumină puternică, nu sfidează cerul, ci il reflectă cu o noblete t� ...

Tronsonul Lețcani – Ungheni din A8, gata de licitație!
13/05/2025 13:12

* imediat ce va primi si avizul din partea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, unde deja a fost transmisă, documentatia celor trei tronsoane de autostradă de la Letcani la Ungheni poate fi lansată i ...

Turnul cu Ceas de la „Sf. Spiridon”, în mare pericol
13/05/2025 13:11

* un deputat iesean solicită sprijinul autoritătilor pentru salvarea Turnului cu Ceas al Spitalului Clinic Judetean de Urgentă „Sf. Spiridon” din Iasi si a mecanismului extrem de valoros, compara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei