În Gara Socola din Iaşi au ajuns 126 de persoane. Ele au coborât dintr-un tren care a venit de la Chişinău. Treizeci de dintre pasagerii din tren au preferat să îşi continue călătoria cu avionul de pe aeroportul Iaşi. Asta pentru că Aeroportul Chişinău este închis din cauza conflictului armat din ţara vecină.
Din trenul care a oprit în Gara Socola au coborât 126 de persoane, tineri, femei, copii, de mai multe naţionalităţi. Cei mai mulţi dintre ei erau ucrainieni fugiţi din calea războiului. “Unul e din Egipt, unul din SUA, 47 din Ucraina, doi din Georgia, doi din Rusia şi 28 din Republica Moldova”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Mulţi dintre cei care au coborât din trenul de Chişinău au plecat cu alte trenuri sau mijloace de transport la rudele şi prietenii din România, iar 30 dintre ei au ales să plece cu avionul de pe aeroportul Iaşi spre diverse colţuri ale lumii. Pentru ei, Primăria şi Aeroportul Iaşi au pus la dispoziţie mijloace de transport, astfel încât aceştia să îşi poată continua deplasarea. “Cei care vin din Ucraina cu siguranţă fug din calea războiului. Despre ceilalţi nu ştim. Probabil aveau programate plecările. Nu ştim dacă vor să rămână în Iaşi. Dacă e nevoie vom ridica tabere pentru a-i adăposti pe refugiaţi. Dacă vor fi persoane care vor cere azil, autorităţile noastre îşi vor face datoria şi vor avea toate condiţiile asigurate”, a declarat prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru.
Chiar dacă sunt speriaţi şi trişti că au fost despărţiţi de familiile lor, cei care au coborât din tren nu încetează să spere că tot acest coşmar se va termina în curând. “E rău, e trist. Ce putem spune în momentul ăsta? Suntem speriaţi, foarte trişti. Familiile sunt despărţite. Au voie să plece din ţară femeile, copiii şi bătrânii. E greu pentru toţi”, spune una dintre pasagerele care a coborât din tren.
A vrut să plece de pe aeroportul din Chişinău dar zborul său spre Berlin a fost anulat, aşa că a trebuit să ia trenul să vină la Iaşi pentru a fi îmbarcat într-o aeronavă. “Zborul a fost anulat, am încercat să rămân în Chişinău încă o zi pentru a prinde loc într-un avion care pleacă de la Iaşi. Am să plec spre Bucureşti, unde voi înopta într-un hotel iar mâine voi pleca spre Germania. În hotelul în care am fost cazat la Chişinău se aflau 500 de persoane refugiate din Odessa. Ei fug din Ucraina, se operesc în Chişinău pentru a pleca după aceea mai departe. Sunt taxiuri care se duc la frontieră pentru a prelua refugiaţi şi a-i aduce la Chişinău. La Tiraspol, unde sunt militari ruşi, încă e linişte. Acolo nu au fost înregistrate mişcări militare. E linişte acolo”, a spus unul din pasagerii care trebuie să ajungă în Germania.
“Ne era frică să rămânem acasă de teamă ca nu cumva să se agraveze mai tare situaţia şi nu mai putem face nimic. Se spune că într-o săptămână lucrurile se liniştesc. După ce e acolo, nu cred. Încercăm să ajungem la Londra, la rudele de acolo”, mai spune unul dintre refugiaţi.
Printre cei care aşteaptă pe aeroportul din Iaşi să plece din calea războiului din Ucraina sunt şi şapte fotbalişti străini care joacă la echipa ucraineană Dnepr Dnepropetrovsk. Ei au reuşit să părăsească Ucraina în cursul dimineţii şi au intrat în România pe la Vama Siret cu un microbuz. O parte dintre colegii lor au plecat spre Bucureşti, ei au ajuns la Iaşi şi aşteaptă să urce într-un avion cu destinaţia Viena.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau