În pădurile Moldovei sunt aproximativ 1.500 de urși
Dimensiune font:
* numărul lor este de câteva ori mai mare decât ar putea suporta habitatul * animalele agresive vor fi împușcate
Reuniţi în sesiune extraordinară, deputaţii au adoptat modificarea legislaţiei privind vânătoarea de urşi. Principala modificare vizează posibilitatea eliminării prin împuşcare a urşilor bruni agresivi, iar cota stabilită la nivel naţional este de 426, cele mai multe exemplare fiind în judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş. La finele anului trecut, un studiu arăta că populația de urs brun din România era estimată a fi între 7.536 şi 8.093 de exemplare. Densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi. „Din studiu reiese că avem o creştere constantă a populaţiei de urs din România. Fiind un studiu ştiinţific, nu este loc de păreri personale. Punctul de vedere al Ministerului Mediului este că o creştere constantă a populaţiei de urs din România generează o creştere constantă a interacţiunilor, a conflictelor om-urs şi o creştere constantă a numărului şi valorii pagubele generate de această specie. Aceste lucruri se văd din plăţile pe care le facem anual, se văd din numărul de dosare de pagubă, din rapoartele făcute împreună cu acelelalte instituţii”, spuneau oficialii Ministerului Mediului. Cele mai mari probleme provocate de urși au fost semnalate în județele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş și Bacău. Cele mai multe relocări s-au făcut în judeţul Harghita, mai ales din Băile Tuşnad, unde în doi ani toate exemplarele de urs care intrau în oraş au fost relocate. În Harghita şi Covasna s-au făcut cele mai multe extrageri imediate, în alte judeţe fiind raportate câte o extragere în cazul apariţiei urşilor în zone locuite. În ultimii 4 ani statul a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele făcute de urşi.
Pădurile Moldovei colcăie de urși
În urma tragediei din Bucegi, unde o tânără de 19 ani a fost sfâșiată de un animal, Ministerul Mediului a decis că vor fi luate măsuri drastice în cazul în care populația va fi în pericol.
În ultimii ani, urșii au devenit foarte agresivi și au început să atace gospodăriile. Principalele cauze sunt numărul lor tot mai mare și distrugerea unor habitate, știute fiind defrișările din pădurile Moldovei. Datele de la direcțiile silvice arată că cei mai mulți urși sunt în judeșul Neamț, 572, de trei ori mai mulți față de cât ar putea suporta cele 29 de fonduri de vânătoare, urmat de Bacău, cu 500, unde ar fi loc doar pentru 61 de Moș Martin. La Suceava era 500 de urși, față de 100, cât ar putea cuprinde zonele împădurite.
România are peste 60% din efectivele de urși din Europa. Potrivit președintelui Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor din România Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură la Universității Transilvania, habitatele din țară pot susține doar 4.000 de exemplare.
El spune că România a avut cei mai mulți urși la sfârșitul anilor '80, circa 7.800, când Nicolae Ceaușescu a interzis vânătoarea, pe care a rezervat-o pentru sine și apropiații săi, număr care a fost depășit.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau