În premieră națională, la Iași a fost testat un autobuz electric fără şofer!
Dimensiune font:
Primul autobuz autonom electric Karsan a ajuns la Iaşi, fiind prezentat de primar şi de Compania de Transport Public. Ieşenii au avut ocazia să vadă, în premieră, cum autobuzul autonom electric s-a strecurat prin traficul din centrul oraşului. Pentru a vedea cât mai des astfel de mijloace de transport în comun pe străzile din Iaşi şi din ţară este însă nevoie de actualizarea unei OUG vechi de aproape 20 de ani.
La Primăria Iaşi a fost organizat un eveniment dedicat prezentării, în premieră naţională, a autobuzului autonom electric Karsan. Autobuzul fără şofer ar putea fi un nou pas important în implementarea soluţiilor de mobilitate urbană inteligentă atât în Iaşi cât şi la nivel naţional.
La conferinţa de presă au fost prezenţi primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii Companiei de Transport Public, Anadolu Automobil Rom şi Karsan Otomotiv, care au oferit o serie de detalii despre caracteristicile tehnice ale vehiculului şi avantajele utilizării acestuia în transportul public urban. „Karsan Autonomous e-ATAK este primul vehicul complet autonom certificat la nivelul 4 disponibil pe piaţa din România. Proiectat pentru a funcţiona fără şofer în medii controlate, autobuzul este rezultatul unui amplu proces de integrare tehnologică şi testare internaţională. Până în prezent acest vehicul circulă în Statele Unite şi în mai multe ţări europene”, a spus Samir Aydin, manager de vânzări de vehicule autonome.
Cu o lungime de circa opt metri şi o autonomie de până la 300 de kilometri, un motor 100% electric şi o capacitate de transport de până la 52 de pasageri, e-ATAK este echipat cu tehnologii de ultimă generaţie, precum senzori GMSL, sisteme de monitorizare şi raportare la distanţă, LiDAR, RADAR şi poziţionare prin satelit GNSS, pe lângă cele 11 camere video.
Autobuzul este construit pe platforma deja consacrată a modelului Karsan e-ATAK, aflat deja în exploatare în mai multe oraşe din România.
După conferinţa de presă a fost făcută o prezentare interactivă a autobuzului şi un tur demonstrativ, pe traseul Casa Pelerinului - str. I. C. Brătianu - str. Cuza Vodă (pe linia de tramvai) - Piaţa Unirii - bd. Ştefan cel Mare - Casa Pelerinului.
Pentru ca astfel de mijloace de transport să poată circula pe străzile din România este nevoie însă de adaptarea legislaţiei la noile perspective de mobilitate.
„Problema nu este neapărat de bani, ci de iniţiative legislative care să facă proiectele noastre să devină realizabile. Noi ne încurcăm în propriile noastre decizii legislative. Trebuie modificată OUG 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, care trebuie adaptată astfel încât să permită apariţia în spaţiul public, desigur, în mod responsabil, a vehiculelor fără şofer. Condiţia este să fie omologate”, a spus primarul Mihai Chirica.
Municipalitatea va continua să sprijine orice proiect şi investiţie care poate contribui la dezvoltarea transportului public, inclusiv prin astfel de vehicule de ultimă generaţie. „În ultimii ani Primăria a creat şi susţinut o nouă etapă în programul de modernizare a transportului public, cel mai amplu din istoria oraşului nostru şi unul dintre cele mai ambiţioase din ţară. Sprijinim consistent şi în permanenţă transportul public local şi reuşim să îl modernizăm treptat, prin implementarea de noi şi noi proiecte, în special cu finanţare europeană. Investiţiile în calea de rulare, achiziţionarea de tramvaie de ultimă generaţie şi de autobuze electrice, la care se adaugă proiectele Companiei de Transport Public fac din transportul public în oraşul nostru unul confortabil, previzibil, atractiv, unul dintre cele mai moderne din ţară”, a spus primarul Mihai Chirica.
Atât conducerea CTP cât şi municipalitatea ieşeană îşi propun să continue proiectele de modernizare a parcului de vehicule, dar şi a infrastructurii pentru ca Iaşiul să fie cu adevărat un oraş verde şi inteligent. „Costurile pentru un astfel de autobuz autonom nu depăşesc costurile unui autobuz electric cu şofer. Costurile de mentenanţă sunt fparte reduse. În plus, s-ar mai putea reduce costurile pentru că la anumite intervale orare ar putea funcţiona fără şofer, desigur, în baza unor noi reglementări naţionale. Astfel de investiţii sunt bune, în condiţiile în care există un deficit de forţă de muncă”, a spus Cristian Stoica, directorul CTP. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau