Încă o victimă a modei fotografiilor pe trenuri
Dimensiune font:
Un selfie dintr-un loc cât mai inedit poate atrage likeurile a mii de utilizatori de reţele sociale. Cel mai bine o ştiu adolescenţii, indiferent că sunt fete sau băieţi, din oraşe mai mari sau din mici localităţi ale ţării.
Aşa a gândit şi un băiat de 15 ani, care de loc e de undeva de lângă Bacău. Fotografia mult visată i-a făcut numai rău şi era cât pe ce să îl coste viaţa. După ce s-a urcat pe un tren, în doar câteva secunde corpul său s-a transformat radical. O echipă medicală condusă de dr Sidonia Susanu a stat 12 ore în sala de operaţii încercând să îi salveze viaţa. Post operator, medicii spun că prognosticul este rezervat. Doctorii atrag atenţia asupra pericolului la care se expun adolescenţii din dorinţa de a avea o fotografie inedită.
Băiatul de 15 ani se află acum la Terapia Intensivă de la Spitalul de Copii din Iaşi. El a fost adus în stare foarte gravă la Unitatea Funcţională de Arşi cu un elicopter SMURD, după ce a urcat pe un vagon de tren din dorinţa de a avea o pozî de senzaţie. „A fost transferat către noi un băiat în vârstă de 15 ani, din zona Bacăului, care a fost electrocutat. Prezintă arsuri pe o suprafaţă de 80% din suprafaţa corpului. Este un pacient extrem de grav. Este intubat, ventilat mecanic. S-a intervenit de către echipa de Chirurgie Plastică, condusă de dr. Susanu, coordonatorul Unităţii Funcţionale de Arşi. După 12 ore de intervenţie s-a excizat o suprafaţă de 15% din arsură”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iaşi.
În ultimii ani în zona Moldovei au fost înregistrate zeci de adolescenţi care s-au electrocutat urcând pe trenuri. Numai la Spitalul de Copii din Iaşi ajunge în fiecare lună câte un astfel de caz. Din păcate, unii dintre copii nu reuşesc să supravieţuiască. „Electrocuţia produce o dublă distrugere, atât la suprafaţa pielii cât şi în profunzime, la nivelul ţesuturilor. Facem apel şi atragem atenţia că lunar este câte un copil care se urcă pe un vagon de tren, pe o locomotivă. Pentru o secundă de faimă poţi să îţi pierzi viaţa. Dacă supravieţuieşti, rămâi cu amputaţii, iar ceea ce era banal şi normal până la acest moment poate deveni un lux, cum ar fi, de exemplu, să mergi, să ieşi cu prietenii”, a spus Alina Belu.
Specialiştii spun că electrocuţia se produce pentru că este o cantitate foarte mare de energie care se scurge prin organism într-un timp foarte scurt. Această energie duce la arsuri foarte importante şi cauzează grave probleme la nivelul creierului, pielii şi inimii. Practic, tensiunea în linia de contact este de 27.000 de V. Cablul aflat sub tensiune creează un câmp electric. Astfel dacă prin zonă trece o persoană sau dacă se urcă pe acoperişul trenului ori locomotivei, se transformă în paratrăsnet. Deoarece din punct de vedere electric este neutru, are loc o străpungere a aerului urmată fiind de o descărcare electrică care transformă corpul uman în arc electric. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau