Insectele le dau mari bătăi de cap ieșenilor
Dimensiune font:
Sosirea sezonului cald reprezintă și startul perioadei în care tot mai multe persoane au de-a face cu înțepăturile de insecte. Fie că vorbim despre albine, viespi sau căpușe, acestea pot fi extrem de periculoase. Astfel, medicii ieșeni vin cu câteva sfaturi importante, care ne pot ține departe de probleme pe timpul sezonului cald.
„Trebuie să avem mare grija la înțepăturile de insecte și să încercăm, pe cât posibil, să evităm să intrăm în iarbă, mai ales dacă aceasta nu este tăiată. Se recomandă și evitarea apropierii de insecte de tip albină, viespe, căpușă. Dacă apar aceste înțepături, nu intrăm în panică, spălăm zona cu apă simplă și săpun și aplicăm un dezinfectant. Nu orice înțepătură generează o alergie, poate fi o reacție locală, care nu aduce omul la spital. Nu traumatizăm zona, nu aplicăm produse vegetale care se mai utilizează, ceapă, varză, pătrunjel. Pot avea bacterii și pot afecta zona. Dacă zona este traumatizată, nu poate face decât rău”, a precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.
Chiar dacă multe dintre înțepăturile insectelor nu reprezintă un real pericol, medicii susțin că există și situații mai delicate, în care persoanele afectate au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate și trebuie să fie transportate de urgență la spital. Vorbim mai ales despre persoanele alergice, a căror viață poate fi pusă în pericol de insecte. „Dacă apare o reacție alergică generalizată, dacă persoana are tulburări de respirație, i se umflă buzele, limba, se apelează la 112 și trebuie să ajungă la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. În rest, zona afectată se spală, se aplică dezinfectant, un dezinfectant din farmacie, pe care orice familie trebuie să îl aibă la îndemână în perioada caldă. Persoanele care se știu alergice trebuie să aibă un antialergic în trusa de prim-ajutor. Cine se știe cu reacții de tip șoc anafilactic, trebuie să aibă un epi-pen. Pentru orice situație de urgență, apa, atât intern cât și extern, este recomandată”, a adăugat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu.
Reamintim că, în anii precedenți, au fost înregistrate mai multe decese din cauza înțepăturilor de albină, la persoane care au prezentat șoc anafilactic și care nu au putut ajunge la timp la o unitate medicală, pentru a primi ajutor. Cristian ANDREI
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau