Învățământul ieșean a căzut pradă intereselor politice
Dimensiune font:
PNL și PSD s-au înfruntat în varii ocazii, la Iași, în ultimele zile, motivul principal fiind reprezentat de – spun social-democrații - politizarea excesivă a Inspectoratului Școlar Județean. După varii runde de explicații, liberalii din ISJ au ieșit la atac, la finele săptămânii trecute, afirmând, prin vocea inspectorului-șef, Luciana Antoci, că „vin sume istorice în sistemul de învăţământ... Este prima dată când în sistemul de educaţie egalizarea şanselor se face în mod real”. La rândul lor, pentru a nu lăsa conflictul să se stingă, PSD-iștii au mai găsit câteva motive de gâlceavă: lipsește laptele și cornul, lipsește transportul gratuit către școli!
Ce spun social-democrații
Printr-un comunicat transmis presei, sâmbătă, PSD Iași consideră că „efectele politizării de la ISJ si CJ Iași sunt dramatice: peste 83.000 de elevi ieșeni nu au lapte și corn la jumătatea anului școlar, iar 5.000 de copii nu au transport gratuit către școală. „Implicarea politică a Lucianei Antoci (PNL) și a lui Costel Alexe (PNL) a atras cele două instituții publice (Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Iași) în numeroase scandaluri naționale. Din păcate, lipsa de preocupare administrativă a acestora a condus la o serie de probleme grave care afectează actul educațional la nivel județean. Aproximativ 5.000 de elevi din județul Iași nu au asigurat transportul gratuit. E vorba despre elevii care învaţă în alte localităţi decât cele de domiciliu. Suntem deja la jumătatea anului școlar, iar 83.000 de elevi din județul Iași nu beneficiază nici acum de Programul pentru școli care presupune distribuirea în toate şcolile a produselor de panificaţie (biscuiţi, corn), a lactatelor şi a fructelor. Programul Masa caldă este direcționat în mod deosebit către administrațiile locale conduse de primari PNL”, se arată în comunicatul PSD.
Luciana Antoci: „Avem multe probleme de rezolvat”
Inspectoratul Şcolar Județean a transmis, la rândul său, printr-un nou comunicat de presă, că elevii care provin din familii nevoiaşe sau cu probleme de ordin social rămân în atenția instituției. Pentru aceștia, continuă programul Masa caldă, iar anul acesta, în 40 de şcoli din judeţ va fi derulat un proiect pentru a fi asigurată zilnic o masă caldă. „Şcoala poate să facă minuni atunci când, de exemplu, în programul curent intră şi o masă caldă. Acum, în desfăşurare sunt 100 de şcoli care pot asigura, cu ajutorul granturilor, condiţii mai bune. E adevărat, pe dotări limitate, dar pot aduce o masă caldă, pot organiza activităţi remediale sau excursii tematice, le pot arăta condiţii de viaţă mai bune şi să îi motiveze. În judeţ, în fiecare dimineaţă intră în şcoli şi copii care nu au mâncat micul dejun, şi copii care au plecat de acasă la ora 5. Avem 5.000 de elevi care trebuie să facă naveta pentru că nu sunt licee şi şcoli profesionale şi trebuie să vină în oraş. E important să le asigurăm masă caldă. Avem multe probleme de rezolvat”, a spus Luciana Antoci, inspector-șef ISJ.
ISJ plusează: „Vin sume istorice în sistemul de învăţământ”
Inspectoratul Școlar Județean Iași, a anunțat că puţin mai mult de 177 milioane de lei vin prin PNRR pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 108 şcoli din 72 de localităţi din cele 98 câte sunt în judeţ. Programul Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe din judeţul Iaşi aduce îmbunătăţiri de infrastructură şcolară din istoria recentă.
Cu ajutorul banilor obţinuţi din acest proiect va creşte capacitatea de rezilienţă a sistemului educaţional ieşean, prin modernizarea infrastructurii educaţionale şi dotărilor aferente aflate în strânsă corelaţie cu piaţa forţei de muncă. „Şcoala ieşeană nu înseamnă doar olimpiade, doar rezultate de top, doar Gala Excelenţei. Şcoala ieşeană înseamnă 135.000 de elevi şi preşcolari care intră în fiecare dimineaţă în şcolile şi grădiniţele din Iaşi, la care se adaugă încă 13.500 de angajaţi. Avem o infrastructură şcolară extrem de mare şi complicată. A fost PNDL I, a fost PNDL II, s-au construit şcoli, dar nu peste tot, şi nu în acord cu evoluţia populaţiei şcolare. E motivul pentru care în acest moment avem nevoie de sprijin. Nu e uşor. A fost un efort sisific din partea Consiliului Judeţean, pentru că vin sume istorice în sistemul de învăţământ. Cu toţii ne dorim binele copiilor noştri. Este prima dată când în sistemul de educaţie egalizarea şanselor se face în mod real”, a spus inspectorul general şcolar, Luciana Antoci.
Cu banii obţinuţi prin proiectul finanţat de PNRR vor fi echipate laboratoarele de Informatică din şcoli şi şcolile profesionale, atelierele de practică din învăţământ profesional şi tehnic. De asemenea, vor înfiinţate cabinete de consiliere şcolară.
Practic, până la sfârşitul anului vor fi 1534 de săli de clasă dotate cu echipamente digitale; 1497 de săli de clasă dotate cu mobilier şi materiale didactice; 164 de cabinete pe discipline, cabinete de asistenţă psihopedagogică şi săli de sport dotate cu mobilier, materiale sportive şi echipamente digitale; 93 de laboratoare de informatică dotate cu echipamente specifice. „Alături de celelalte proiecte finanţate prin PNRR - Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, Construirea şi dezvoltarea unei reţele-pilot de şcoli verzi, Dotarea cu laboratoare inteligente a unităţilor de învăţământ secundar superior, a palatelor şi a cluburilor copiilor, Microbuze electrice pentru elevi, programul care susţine dotarea şcolilor cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale asigură pentru prima oară, după decenii de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, o egalizare reală a şanselor de acces la condiţii optime de educaţie pentru toţi elevii din şcolile ieşene, indiferent de mediul de rezidenţă”, spune inspectorul general şcolar, Luciana Antoci.
Costel Alexe: „Guvernul României va trebui să investească mai mult şi în resursa umană”
Proiectul se derulează până la sfârşitul anului. Din cele 211 şcoli cu personalitate juridică, doar patru nu au aplicat pentru această linie de finanţare. Asta pentru că au fost dotate cu mobilier şi, practic, nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate. „Atunci când vine vorba despre dezvoltarea unei societăţi trebuie să pornim, în primul rând, de la educaţie, chiar dacă oamenii îşi doresc mai multe investiţii şi în alte sectoare vitale precum sănătatea. Orice leu investit acum în educaţia copiilor noştri, în timp va însemna dezvoltarea societăţii noastre. Mulţumesc primarilor care în colaborare cu Consiliul Judeţean au elaborat proiecte pentru a obţine fonduri prin PNRR pentru modernizarea infrastructurii educaţionale. Odată cu implementarea acestui proiect, Guvernul României, indiferent de cine este sau va fi condus, va trebui să investească mai mult şi în resursa umană, pentru adevăratele minuni nu le fac nici laptopurile, nici tabletele sau materialele didactice ci cei care ne educă copiii - educatori, învăţători, profesori”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.
Laura RADU, Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau