Învățământul ieșean a căzut pradă intereselor politice

Dimensiune font:

| 29-01-2024 08:00

PNL și PSD s-au înfruntat în varii ocazii, la Iași, în ultimele zile, motivul principal fiind reprezentat de – spun social-democrații - politizarea excesivă a Inspectoratului Școlar Județean. După varii runde de explicații, liberalii din ISJ au ieșit la atac, la finele săptămânii trecute, afirmând, prin vocea inspectorului-șef, Luciana Antoci, că „vin sume istorice în sistemul de învăţământ... Este prima dată când în sistemul de educaţie egalizarea şanselor se face în mod real”. La rândul lor, pentru a nu lăsa conflictul să se stingă, PSD-iștii au mai găsit câteva motive de gâlceavă: lipsește laptele și cornul, lipsește transportul gratuit către școli!

Ce spun social-democrații

Printr-un comunicat transmis presei, sâmbătă, PSD Iași consideră că „efectele politizării de la ISJ si CJ Iași sunt dramatice: peste 83.000 de elevi ieșeni nu au lapte și corn la jumătatea anului școlar, iar 5.000 de copii nu au transport gratuit către școală. „Implicarea politică a Lucianei Antoci (PNL) și a lui Costel Alexe (PNL) a atras cele două instituții publice (Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Iași) în numeroase scandaluri naționale. Din păcate, lipsa de preocupare administrativă a acestora a condus la o serie de probleme grave care afectează actul educațional la nivel județean. Aproximativ 5.000 de elevi din județul Iași nu au asigurat transportul gratuit. E vorba despre elevii care învaţă în alte localităţi decât cele de domiciliu. Suntem deja la jumătatea anului școlar, iar 83.000 de elevi din județul Iași nu beneficiază nici acum de Programul pentru școli care presupune distribuirea în toate şcolile a produselor de panificaţie (biscuiţi, corn), a lactatelor şi a fructelor. Programul Masa caldă este direcționat în mod deosebit către administrațiile locale conduse de primari PNL”, se arată în comunicatul PSD.

Luciana Antoci: „Avem multe probleme de rezolvat”

Inspectoratul Şcolar Județean a transmis, la rândul său, printr-un nou comunicat de presă, că elevii care provin din familii nevoiaşe sau cu probleme de ordin social rămân în atenția instituției. Pentru aceștia, continuă programul Masa caldă, iar anul acesta, în 40 de şcoli din judeţ va fi derulat un proiect pentru a fi asigurată zilnic o masă caldă. „Şcoala poate să facă minuni atunci când, de exemplu, în programul curent intră şi o masă caldă. Acum, în desfăşurare sunt 100 de şcoli care pot asigura, cu ajutorul granturilor, condiţii mai bune. E adevărat, pe dotări limitate, dar pot aduce o masă caldă, pot organiza activităţi remediale sau excursii tematice, le pot arăta condiţii de viaţă mai bune şi să îi motiveze. În judeţ, în fiecare dimineaţă intră în şcoli şi copii care nu au mâncat micul dejun, şi copii care au plecat de acasă la ora 5. Avem 5.000 de elevi care trebuie să facă naveta pentru că nu sunt licee şi şcoli profesionale şi trebuie să vină în oraş. E important să le asigurăm masă caldă. Avem multe probleme de rezolvat”, a spus Luciana Antoci, inspector-șef ISJ.

ISJ plusează: „Vin sume istorice în sistemul de învăţământ”

Inspectoratul Școlar Județean Iași, a anunțat că puţin mai mult de 177 milioane de lei vin prin PNRR pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 108 şcoli din 72 de localităţi din cele 98 câte sunt în judeţ. Programul Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe din judeţul Iaşi aduce îmbunătăţiri de infrastructură şcolară din istoria recentă.

Cu ajutorul banilor obţinuţi din acest proiect va creşte capacitatea de rezilienţă a sistemului educaţional ieşean, prin modernizarea infrastructurii educaţionale şi dotărilor aferente aflate în strânsă corelaţie cu piaţa forţei de muncă. „Şcoala ieşeană nu înseamnă doar olimpiade, doar rezultate de top, doar Gala Excelenţei. Şcoala ieşeană înseamnă 135.000 de elevi şi preşcolari care intră în fiecare dimineaţă în şcolile şi grădiniţele din Iaşi, la care se adaugă încă 13.500 de angajaţi. Avem o infrastructură şcolară extrem de mare şi complicată. A fost PNDL I, a fost PNDL II, s-au construit şcoli, dar nu peste tot, şi nu în acord cu evoluţia populaţiei şcolare. E motivul pentru care în acest moment avem nevoie de sprijin. Nu e uşor. A fost un efort sisific din partea Consiliului Judeţean, pentru că vin sume istorice în sistemul de învăţământ. Cu toţii ne dorim binele copiilor noştri. Este prima dată când în sistemul de educaţie egalizarea şanselor se face în mod real”, a spus inspectorul general şcolar, Luciana Antoci.

Cu banii obţinuţi prin proiectul finanţat de PNRR vor fi echipate laboratoarele de Informatică din şcoli şi şcolile profesionale, atelierele de practică din învăţământ profesional şi tehnic. De asemenea, vor înfiinţate cabinete de consiliere şcolară.

Practic, până la sfârşitul anului vor fi 1534 de săli de clasă dotate cu echipamente digitale; 1497 de săli de clasă dotate cu mobilier şi materiale didactice; 164 de cabinete pe discipline, cabinete de asistenţă psihopedagogică şi săli de sport dotate cu mobilier, materiale sportive şi echipamente digitale; 93 de laboratoare de informatică dotate cu echipamente specifice. „Alături de celelalte proiecte finanţate prin PNRR - Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar,  Construirea şi dezvoltarea unei reţele-pilot de şcoli verzi, Dotarea cu laboratoare inteligente a unităţilor de învăţământ secundar superior, a palatelor şi a cluburilor copiilor, Microbuze electrice pentru elevi, programul care susţine dotarea şcolilor cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale asigură pentru prima oară, după decenii de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, o egalizare reală a şanselor de acces la condiţii optime de educaţie pentru toţi elevii din şcolile ieşene, indiferent de mediul de rezidenţă”, spune inspectorul general şcolar, Luciana Antoci.

Costel Alexe: „Guvernul României va trebui să investească mai mult şi în resursa umană”

Proiectul se derulează până la sfârşitul anului. Din cele 211 şcoli cu personalitate juridică, doar patru nu au aplicat pentru această linie de finanţare. Asta pentru că au fost dotate cu mobilier şi, practic, nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate. „Atunci când vine vorba despre dezvoltarea unei societăţi trebuie să pornim, în primul rând, de la educaţie, chiar dacă oamenii îşi doresc mai multe investiţii şi în alte sectoare vitale precum sănătatea. Orice leu investit acum în educaţia copiilor noştri, în timp va însemna dezvoltarea societăţii noastre. Mulţumesc primarilor care în colaborare cu Consiliul Judeţean au elaborat proiecte pentru a obţine fonduri prin PNRR pentru modernizarea infrastructurii educaţionale. Odată cu implementarea acestui proiect, Guvernul României, indiferent de cine este sau va fi condus, va trebui să investească mai mult şi în resursa umană, pentru adevăratele minuni nu le fac nici laptopurile, nici tabletele sau materialele didactice ci cei care ne educă copiii - educatori, învăţători, profesori”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Laura RADU, Daniel BACIU

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Lucrările pe Autostrada Unirii A8 au fost oprite pe termen nelimitat!
11/05/2025 22:26

* Grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, care a decis să suspende lucrările pe mai multe santiere, incepand cu săptămana viitoare * vizate sunt in special proiectele Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
11/05/2025 18:11

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
11/05/2025 18:10

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Capii Justiției din România vin la Hârlău, la un Te Deum
11/05/2025 17:02

* nu vor lipsi Radu Marinescu, Ministrul Justitiei in Guvernul Romaniei, Elena-Raluca Costache, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii Joi, 15 ...

Campusul care nu doarme. Viața economică nocturnă a studenților din Iași
11/05/2025 16:22

Dincolo de stereotipul studentului boem, sărac, dar visător, se intinde o realitate mai dură: economia de noapte a tinerilor, modelată de nevoi, creativitate si un soi de solidaritate invizibilă. Bogdan, s ...

Școala Altfel și Săptămâna Verde, între dezamăgiri și speranțe
11/05/2025 16:09

În fiecare an, „Scoala Altfel” si „Săptămana Verde” par a fi două dintre putinele momente in care sistemul educational romanesc isi aminteste că invătarea poate fi vie, practi ...

Pâinea și laptopul. Cât costă viața în Iași, în 2025?
11/05/2025 15:19

În Iasul anului 2025, cosul zilnic nu mai inseamnă doar paine, lapte si cartofi. Cu un copil care face teme online, cu drumuri zilnice către scoală si aplicatii educationale plătite in euro, cu rate p ...

Peste 100 de mii de ieșeni ar putea rămâne fără autoturisme, în următorii cinci ani!
11/05/2025 15:16

* dacă s-ar implementa, astăzi, fie directiva europeană, in scenariul actual, fie planul guvernamental ce vizează in principal autoturismele poluante, Iasul, care are un parc auto ce numără 252.751 autotu ...

Crește spectaculos numărul pensionarilor care încasează peste 1.000 de euro lunar!
11/05/2025 15:15

* numărul seniorilor care beneficiază de o pensie de stat mai mare de 5.000 de lei lunar (peste 1.000 de euro) a ajuns la 489.916, cu 3.269 in plus fată de ianuarie * de la inceputul anului a scăzut si num� ...

Fuego le-a cântat ieșenilor, la nunta de aur
11/05/2025 15:07

Sute de familii din Iaşi au aniversat, in weekend, 50 de ani de căsătorie. La implinirea a jumătate de secol de cand au spus DA in faţa ofiţerului Stării Civile, 600 de cupluri au avut parte de surprize ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei