La Iași începe cea mai mare paradă a homosexualilor. Sunt așteptate peste 1.000 de persoane
Dimensiune font:
Comunitatea LGBTQ (persoane lesbiene, gay, bisexuale şi transgender) din Iaşi se reuneşte într-un festival plin de conştientizare şi solidaritate. Iaşi Pride 2023, cel mai important festival al comunităţii LGBTQ din Iaşi, va avea loc între 3 şi 11 iunie. Organizat de Asociaţia Rise OUT, festivalul are ca scop conştientizarea problemelor pe care le întâmpină persoanele LGBTQ.
Evenimentele festivalului includ lansări de carte, proiecţii de film, discuţii, ateliere, spectacole de teatru şi petreceri, culminând cu marşul Iaşi Pride duminică, 11 iunie. Marşul va începe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi se va încheia în faţa Palatului Culturii cu o serie de discursuri ţinute de activişti pentru drepturile persoanelor LGBTQ din Iaşi şi din România
Sunt aşteptaţi peste 1.000 de participanţi
„Marşul Pride este, în primul rând, un protest la care aşteptăm pe toată lumea din comunitate şi pe aliaţii acestora pentru a ne arăta solidaritatea faţă de problemele minorităţilor de gen şi sexuale şi pentru a cere guvernanţilor drepturi şi tratament egal pentru toţi cetăţenii ţării. Ne aşteptăm la peste 1.000 de participanţi, având în vedere că numărul participanţilor la marş a crescut de la un an la altul. În 2021, de exemplu, au fost în jur de 100 de participanţi, iar în 2022 au fost 500”, a spus activista feministă Irina Felea.
Această ediţie a festivalului aduce un omagiu memoriei Monalisei şi Vasilicăi, două femei transgender din Iaşi care şi-au pierdut viaţa anul trecut. Programul festivalului este dedicat persoanelor trans din comunitate, în scopul de a înţelege mai bine experienţele lor de viaţă şi problemele întâmpinate în România, în special de femeile trans, una dintre cele mai vulnerabile categorii.
Iaşi Pride 2023 a obţinut aprobarea Primăriei Municipiului Iaşi şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Forţele de ordine vor asigura protecţia participanţilor la marş, cu scopul de a preveni orice incident.
Prejudecăţile – o problemă în România
Cu toate că prejudecăţile sunt în scădere, există încă provocări pentru persoanele LGBT în România. Discriminarea la locul de muncă şi acceptarea socială sunt probleme persistente, dar evenimente precum Iaşi Pride îşi propun să aducă schimbări şi să promoveze toleranţa şi diversitatea în societate.
„Prejudecăţile sunt în scădere. Populaţia tânără este mult mai deschisă în ceea ce priveşte comunitatea LGBTQ, mai ales pentru că au acces la informaţii, faţă de generaţiile anterioare. Cu toate acestea, populaţia din România nu este neapărat formată din tineri şi se vede acest lucru, pentru că încă nu suntem la un nivel de acceptare astfel încât o persoană să se simtă confortabil”, a menţionat activistul LGBTQ Alex Zbîrciog.
Persoanele LGBT sunt discriminate la locul de muncă. Unii nici măcar nu sunt acceptaţi. „Se întâmplă să îşi trimită CV-ul, iar atunci când se prezintă la interviu, angajatorul să vadă că numele din CV nu se potriveşte cu felul în care cred ei că ar trebui să arate persoana. Atunci spun că nu mai au nevoie de oameni”, a adăugat acesta.
Festivalul este organizat de Asociaţia Rise OUT, primul ONG dedicat comunităţii LGBTQ din Iaşi. Aceştia vor ca Iaşi Pride 2023 să fie un pas important pentru comunitatea LGBTQ din Iaşi în direcţia construirii unei societăţi mai incluzive şi mai deschise, în care fiecare individ să se simtă acceptat şi respectat indiferent de orientarea sa sexuală sau identitatea de gen.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau