Mama ieșencei ucise de urs o rugase să nu meargă la munte
Dimensiune font:
* o tânără în vârstă de 19 ani, din Popricani - Iaşi, însă cu viză de flotant în Bucureşti, a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal * totul s-a întâmplat chiar sub privirile iubitului ei * șocat, acesta a sunat la 112 * cazul, de o violență extremă, i-a șocat chiar si pe salvamontiștii sosiți la fața locului * animalul sălbatic a fost omorât pentru a putea fi preluat trupul neînsuflețit al fetei din râpă
La două zile după incidentul care a șocat întreaga țară, mama fetei de 19 ani, originară din județul Iași, face primele declarații.
Femeia o rugase pe tânără să nu plece în vacanță, mai ales că în trecut mai fusese alergată de urs în drumeție.
În satul Cârlig, comuna Popricani, de unde era familia fetei, vecinilor și rudelor nu le vine să creadă. Copila cu ochi blânzi și cuminte pe care o știau ei și-a pierdut viața într-un mod de o violență extremă.
Mama ei a rugat-o să nu plece
Maria Diana era în vacanță în Munții Bucegi și plecase în drumeție împreună cu iubitul ei. Era fericită și nimic nu anunța tragedia. Mama ei însă a avut parcă o presimțire și a rugat-o cu o zi înainte să nu plece. „Am vorbit cu ea, eu o sun mereu, chiar eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o și i-am zis să nu se ducă și să aibă grijă și a zis că se duce mereu, că am cam ținut-o din scurt. I-am zis să aibă grijă la urși și la râpe, că sunt periculoase și a spus ca și-a luat încălțări speciale de multe. Mergea destul de des la munte, îi plăcea. Am aflat de la tatăl ei că a mai fost de mult fugărită de urs, iar acum i-a fost fatal”, a spus mama tinerei.
Câteva ore mai târziu femeia a fost anunțată de sora sa din Iași că fiica ei nu mai este.
„Era fericită ca se duce pe munte. Am vorbit cât se pregătea să plece pe munte. Am sunat-o pe la 17 și avea semnal dar nu răspundea. Am aflat de la mama mea, căci poliția din Iași nu dădea de mine și mi-a zis sora mea și apoi m-a sunat și poliția de la Bușteni”, mai spune mama tinerei.
Mara era pasionată de fotografie. La fel de mult îi plăcea și muntele. Într-o clipă a fost luată și târâtă de urs până într-o râpă unde a fost sfâșiată de animalul sălbatic. Totul s-a întâmplat chiar sub privirile iubitului ei. Șocat, acesta a sunat la 112. Se aflau pe traseul Jepii Mici. Cazul, de o violență extremă, i-a șocat chiar si pe salvamontiștii sosiți la fața locului. Animalul sălbatic a fost omorât pentru a putea fi preluat trupul neînsuflețit al fetei din râpă.
Ministrul Mediului: „Populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat ieri, după tragedia în urma căreia Mara a fost ucisă de un urs, în timpul unei drumeţii, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. El a susținut că urșii care se apropie de zonele populate trebuie să fie eutanasiați sau împușcați și a anunțat că va proprune prin ordin de ministru dublarea cotelor de recoltare. „După ce vom avea toate informaţiile puse cap la cap, va trebui foarte repede să tragem concluziile şi să venim cu soluţii care să respecte ceea ce am spus încă in prima zi de când am venit în minister, şi anume că viaţa omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate şi nimic nu poate fi mai important. Înţelegând că, orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla în viitor”, a spus ministrul Mediului, la o zi după tragedia din masivul Bucegi
Fechet a precizat că în opinia sa, dincolo de alte măsuri complementare, ar trebui să gestionăm acele exemplare care ajung în comunităţile locuite şi care pun viaţa omului în pericol. „Eu cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să intre şi să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonuri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a explicat ministrul.
Fechet a menţionat că vor exista multe dezbateri în societate pe această temă, dar el are obligaţia de a face aceşti paşi şi a veni cu această propunere ca urşii care se apropie de comunităţi, la o distanţă pe care o vor stabili specialiştii, să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare, pentru că nu există alte soluţii. „Există mai multe studii, ultimul evidențiază o populaţie de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun în România. Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare. Dincolo de ceea ce ne va spune acest studiu, un lucru e cert, populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele din ce în ce mai dese”, a mai declarat Fechet, adăugând că va propune creșterea cotei de recoltare de la 220 exemplare, la 500. trebuie să ne apropiem de cifra propusă de fostul ministru, de aproximativ 500 de exemplare”.
Probleme mari și în
Probleme cu atacurile urșilor sunt frecvente și în zona Moldovei, cele mai multe sesizări venind din județul Suceava. În ultimă perioadă, tot mai multe gospodării din zona de munte. Animalele au intrat până aproape de case și au provocat pagube însemnate în curțile oamenilor. În municipiul Câmpulung Moldovenesc, unii au rămas fără păsări de curte ori capre sau oi. Oamenii spun că urșii au apărut de aproape 10 ori, într-o lună. Autoritățile spun că ar fi vorba despre 4 urși care dau târcoale municipiului și pentru care au propus să fie alungate cu petarde de la Jandarmerie.
Necazuri au fost anul trecut și la Neamț, unde un animal a atacat un vânător la Poiana Teiului. Omul a fost salvat în ultima secundă de către un coleg. Animalele au ajuns până la Vaslui, anul trecut un urs fiind zărit plimbându-se prin zona industrial. Maria STANCU, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau