Maraton de poezie, la Memorialul Ipotești

Dimensiune font:

| 21-03-2024 12:30

Prin Ziua mondială a poeziei, în fiecare an, la 21 martie, omagiem poezia, una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii.

UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru sărbătorirea anuală a Zilei mondiale a poeziei (World Poetry Day), la 21 martie. Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi altora, poezia îmbogăţeşte dialogul care catalizează tot progresul uman şi este necesară în toate epocile, potrivit www.unesco.org/.

Ziua mondială a poeziei este sărbătorită şi în România prin diverse manifestări.

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), marchează Ziua mondială a poeziei prin evenimentul "Poezie & Parfum", la sediul MNLR din strada Nicolae Creţulescu 8, (ora 18.00). Pentru prima oară la Muzeul Naţional al Literaturii Române, se sărbătoreşte "poezia şi parfumul" într-o ecuaţie deosebită. Ziua este legată şi de inaugurarea, în urmă cu şase ani, în 2017, a expoziţiei de bază a MNLR, un motiv în plus de a marca această dată alături de public cu un eveniment special. De-a lungul timpului, "poezia şi parfumul" s-au întrepătruns, au intrat într-un dialog, chiar şi de la distanţă. Cuvântul "poezie" îl percepem, în cadrul acestui eveniment, în sensul său major de creaţie, de "poiesis", iar parfumul îl vom lega, în dezbaterea noastră, de artele plastice, de cinema, de teatru, într-un trialog excepţional. Participă: Claudiu Sfirschi-Lăudat şi Marius Constantinescu, se menţionează într-un comunicat al instituţiei.

Ziua mondială a poeziei este sărbătorită de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi la sediul din Calea Griviţei 64-66 (ora 18.00), printr-o lectură publică la care vor participa poeţii Nora Iuga, Eugen Suciu, Ioana Crăciunescu şi Varujan Vosganian. Evenimentul va fi acompaniat muzical de Nadia Trohin (voce) & Mircea Tiberian (pian).

Ziua dedicată poeziei va debuta la Ipoteşti, jud. Botoşani (ora 9.00), cu vernisarea expoziţiei "Desene" a artistului plastic Dragoş Pătraşcu (Iaşi). Lucrările vor fi prezentate de criticul de artă Petru Bejan, alături de regizorul Ovidiu Lazăr. Expoziţia va fi urmată de prezentarea revistei "Scriptor", al cărei redactor-şef, poetul Lucian Vasiliu, a reuşit să-i adune sub "umbrela revistei" atât pe artistul plastic Dragoş Pătraşcu, cât şi pe majoritatea poeţilor invitaţi de Ziua mondială a Poeziei la Ipoteşti.

La Maratonul de poezie de la Ipoteşti au confirmat participarea Adrian Alui Gheorghe (Piatra Neamţ), Ioan Pintea (Bistriţa), Arcadie Suceveanu (Chişinău), Lucian Vasiliu (Iaşi), precum şi poeţi din Botoşani şi Dorohoi: Gabriel Alexe, Mihaela Arhip, Mihai Babei, Cezar Ciobîcă, Vasile Iftime, Stelorian Moroşanu, Dumitru Necşanu, Mircea Oprea, Ovidiu Petcu, Manon Piţu, Petruţ Pîrvescu, Cristina Prisacariu Şoptelea, Vlad Scutelnicu, Nina Viciriuc. Lecturile vor fi moderate de criticul literar, prof. Mircea A. Diaconu. Începând cu ora 11.00, poezia "se va muta" la liceu, poeţii fiind organizaţi în patru grupuri de lectură, care vor reprezenta: Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" Botoşşani, Liceul "Regina Maria" Dorohoi, Colegiul Economic "Octav Onicescu" Botoşani, Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoşani. În această zi vor avea loc şi alte activităţi dedicate poeziei, potrivit www.monitorulbt.ro/.

Unul dintre obiectivele zilei este acela de a încuraja o revenire la tradiţia orală, prin susţinere de recitaluri de poezie. Sunt promovate creaţia poetică, educaţia prin poezie, poezia sub toate formele ei, dar şi alte forme creative, precum, drama, dansul, muzica şi sculptura, care adesea sunt reunite cu poezia, oferind acesteia nu cadru mai larg de expunere. Poezia susţine diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice. Un al obiectiv al Zilei mondiale a poeziei este încurajarea şi suportul oferit limbilor pe cale de dispariţie de a fi auzite în cadrul comunităţilor lor, organizând, reuniuni, recitaluri, seri poetice dar şi alte acţiuni.

Ziua mondială a poeziei sărbătoreşte una dintre cele mai preţuite forme de exprimare, fiind una dintre zilele speciale celebrate la nivel mondial în fiecare an. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, cele mai simple poezii pot deveni un catalizator puternic pentru conversaţie şi armonie, pentru dialog şi pace, potrivit en.unesco.org.

Ziua mondială a poeziei promovează eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu, publicând colecţii ale poeţilor tineri. Şi, nu în cele din urmă, cu acest prilej, este susţinută promovarea imaginii poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identităţii unei societăţi.

Poezia poate rima, folosind ceea ce se numesc metri de silabe lungi şi scurte. Unele poezii, scrise în ceea ce se numeşte "vers liber", nu folosesc rimă sau metri. Poeziile sunt împărţite în strofe şi pot avea până la 12 rânduri. Există numeroase tipuri de poezii, incluzând haiku-urile, limerick-urile, sonetele, baladele etc. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași. Artă, emoție și cer înstelat
14/05/2025 10:30

Pe 17 mai 2025, Ateneul National din Iasi deschide larg portile publicului pentru o editie specială a evenimentului Noaptea Muzeelor, intre orele 18:00 si 24:00. Sub semnul artei si al emotiei, clădirea emble ...

Criza financiară afectează profund mediul rural. Ce bani pot accesa primăriile ieșene
14/05/2025 10:25

Criza financiară care pune stăpanire pe Romania a afectat in special mediul rural, acolo unde fondurile destinate investitiilor in lucrări de utilitate publică sunt pe terminate. Si cum marea majoritate a u ...

Noaptea Muzeelor, la Palatul Culturii. Sub clar de lună, printre meșteșuguri și istorie vie
14/05/2025 10:15

Este ceva profund linistitor in felul in care Palatul Culturii din Iasi se aprinde, seara, in lumina caldă a felinarelor urbane. Nu e o lumină puternică, nu sfidează cerul, ci il reflectă cu o noblete t ...

Iașul care nu doarme. Top locuri de ieșit noaptea
14/05/2025 10:15

Cand se lasă seara peste orasul celor sapte coline, Iasul isi desface o altă fată – mai tanără, mai curajoasă, mai poetică. Dacă dimineata orasul pare disciplinat, cu pasi grăbiti pe bulevarde si ...

Iașul răsună în luna mai – trei seri de concert excepțional cu Filarmonica Moldova
14/05/2025 10:12

Luna mai aduce publicului din Iasi o adevărată sărbătoare a muzicii clasice. Pe scena Casei de Cultură a Studentilor vor urca, pe parcursul a trei seri de vineri, Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldov ...

300 de elevi de la nouă școli din Iași participă la testul PISA 2025
14/05/2025 10:10

De două zile, elevii de 15 ani din judetul Iasi participă la testarea internatională PISA (Programme for International Student Assessment), una dintre cele mai complexe si relevante evaluări educationale la ...

Iașul marchează Ziua Internațională a Familiei printr-o campanie de conștientizare împotriva violenței
14/05/2025 10:06

Miercuri, 14 mai, Iasul se opreste pentru o clipă din agitatia cotidiană pentru a aduce in atentie un mesaj esential: familia trebuie să fie un mediu fără violentă. Campania cu acest nume – „F ...

Atracție cu ADN local. De unde vine frumusețea moldovencelor
14/05/2025 09:34

 Se spune de multă vreme, cu un soi de fascinatie tăcută si constant reinnoită, că moldovencele sunt printre cele mai frumoase femei din Romania. Nu e doar o formulă aruncată din complezentă sau o ...

Capcanele tot mai atrăgătoare în care pică adolescenții ieșeni
14/05/2025 07:31

* „Statisticile ne arată că 18% dintre minorii din Romania sunt fumători. Acesta este un procent extrem de mare, dacă luăm in considerare riscurile existente. Totodată, cifrele ne mai arată că 40% ...

Amintiri mai scumpe, în 2025
14/05/2025 07:30

* in ultimii ani, tarifele pe care fotografii le solicită pentru o nuntă au crescut considerabil, direct proportional cu pretentiile pe care le au mirii * Îin 2024, pachetele erau de la 2.200 de euro in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei