Medicii de familie, în pragul falimentului
Dimensiune font:
* „Probabil vom intra în insolvență, în incapacitate de plată, motiv pentru care 20% dintre medicii României vor trebui să închidă cabinetele. Pentru situația unui oraș cum este Iașul, care este și centru universitar, să spunem că e ceva care nu doare foarte tare, dar sunt județe în care deficitul de medici este foarte mare, în care consultațiile sunt asigurate 80% de medicii de familie”, spune dr Mihaela Năstasă, medic de familie în Iași
Scade suma pe care un medic de familie o primește pentru fiecare pacient consultat. Casa Națională de Asigurări de Sănătăte a venit cu noi propuneri, mai mici, privind sumele pe care aceștia le vor încasa în acest an, în funcție de serviciile medicale oferite.
CNAS a calculat valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.
Astfel, au rezultat următoarele valori: pentru punctul per capita: 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară: 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei, conform unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie, revoltați
Și așa puțini, medicii de familie spun că vor fi nevoiți să își închidă cabinetele, în multe cazuri, deoarece noile sume nu vor putea să le acopere nici măcar cheltuielile. „Probabil vom intra în insolvență, în incapacitate de plată, motiv pentru care 20% dintre medicii României vor trebui să închidă cabinetele. Pentru situația unui oraș cum este Iașul, care este și centru universitar, să spunem că e ceva care nu doare foarte tare, dar sunt județe în care deficitul de medici este foarte mare, în care consultațiile sunt asigurate 80% de medicii de familie. V-aș putea da un simplu exemplu: am dat 700 de euro pe un videotoscop, mie îmi este absolut necesar ca să pot consulta sugari, având o listă foarte mare de copii și sunt chestiuni pe care le poți achiziționa din aceste sume. Acestea sume care, din punct de vedere istoric, de 23 de ani, de când suntem în contract cu casele de asigurări, este prima dată când valoarea punctului scade”, spune dr Mihaela Năstasă, medic de familie în Iași.
Dacă propunerea rămâne stabilă, medicii de familie spune ca le vor scădea veniturile chiar și cu 40%, în contextul în care chiriile, consumabilele și inclusiv salariile pe care le dau asistenților au crescut simțitor în ultimul an. „Suntem îngrijorați de ceea ce se va întâmpla cu specialitatea noastră, colegii nu mai sunt atrași să vină în această specialitate și, în acest moment, ne rezervăm dreptul de a protesta în ideea de a vedea în ce măsură o să asigurăm numai urgențele și referitor la semnarea actelor adiționale din luna februarie, vom vedea ce decid și colegii de la nivel național și local despre aceste acte adiționale, dacă le semnăm sau nu”, explică Anca Deleanu, medic de familie.
Valoarea propusă este cea mai scăzută înregistrată vreodată. Din iulie 2023, un medic de familie a primit 12 lei per capita și 8 lei pe serviciu. În anul 2022, valoarea era de 10 lei per capita si 4 lei pe serviciu, iar în 2021, 8,5 per capita, 3,5 pe serviciu. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau