Medicii ieșeni au replantat brațele amputate ale unei adolescente

1amputare2
1amputare1
1amputare3 dr sionia susanu
1amputare4

Dimensiune font:

| 19-12-2022 08:10

Într-o intervenţie maraton, care a durat 20 de ore, medicii au reuşit să îi replanteze unei fete de 15 ani ambele braţe, smulse în timpul unui accident rutier. Fata a fost detubată, respiră fără aparate. Medicii spun că va avea o evoluţie bună. Cu ajutorul kinetoterapiei şi fizioterapiei îşi va putea folosi membrele superioare aproape la capacitate normală.   

După 20 de ore petrecute în sala de operaţie, medicii respiră uşuraţi şi dau o veste bună. Din fericire, până acum a fost un succes intervenţia chirurgicală la care a fost supusă Alexia, fetiţa de 15 ani din Botoşani,  elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „A.T. Laurian”, ale căror mâini au fost amputate în urma unui grav accident rutier care a avut loc la Paşcani. „S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. Fetiţa este detubată, respiră singură. Sperăm să aibă o evoluţie bună a copilului. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi să intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85 la sută”, a spus coordonatorul echipei care a realizat operaţia, dr Sidonia Susanu, şefa Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sf.Maria”.

Pe viitor, fata va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie. Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a  fetei îi încurajează pe medici să spere că ea va avea ovoluţie foarte bună.

 Deocamdată, însă, şi în următoarea săptămână adolescenta rămâne interantă la terapie intensivă, unde va beneficia de tratament suportiv. Până atunci, Alexia va mai fi supusă unor alte intervenţii chirurgicale.

 

 „Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni (azi - n.r.), pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate. Nu vor rămâne multe cicatrici, vor rămâne o parte din teritoriile cutanate fără sensibilitate, cele considerate neimportante din punct de vedere funcțional. Apreciem că recuperarea va fi în procent de 85% cu un program susținut în mod particular de kinetoterapie și fizioterapie, a spus dr Sidonia Susanu.  

Medicii ieşeni nu ar fi ajuns la o astfel de performanţă dacă eforturile pentru salvarea acestui copil ar fi încetat măcar pentru o secundă.  „Din nefericire, în cazul accidentului de la Paşcani au fost două segmente amputate, aceasta presupunând o complexitate foarte mare în ceea ce priveşte tehnica operatorie şi riscuri chirurgicale şi anestezice mult, mult sporite. Din fericire, pregătirea pacientului de la locul accidentului şi până în sala de operaţie ne-a permis să efectuăm această operaţie, iar vigilenţa medicilor anestezişti  ne-a ajutat să efectuăm operaţia în condiţii de siguranţă pentru pacient”, a spus dr Sidonia Susanu.

 A fost nevoie de un efort supraomenesc din partea mai multor echipe medicale dar şi de o coordonare la secundă.  „Trebuie să menţionez că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului şi a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Paşcani. Mulţumesc colegilor din Paşcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil şi care a făcut primele manevre de resuscitare şi tratament intensiv al copilului, care e o intervenţie de lungă durată”, spune dr. Susanu.

 Acest lucru este extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente de o asemenea amploare.  „Un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a efectuat şi intervenţia chirurgicală. Aceasta se datorează colegilor de la SMURD, în special dr Graur, care a supravegheat copilul pe timpul transportului. Colegii din terapie intensivă au fost primii care au acordat terapia suportivă a pacientei”, a precizat dr. Susanu.

În sala de operaţii au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri.

„Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil. Bineînţeles, colegii care au primit-o în UPU au coordonat practic întreaga echipă. A fost acordat întâi tratamentul, dr Fermeşanu este cea care ne-a pus la dispoziţie informaţii înainte ca pacienta să ajungă în spital, noi fiind deja pregătiţi până la sosirea copilului pentru ceea ce urma să realizăm”, a spus dr. Sidonia Susanu.  

Acest tip de intervenţie chirurgicală are o evoluţie predictibilă. Aşa că înainte  de a intra în sala de operaţie medicii anestezişti s-au pregătit ca la carte pentru a face faţă zecilor de ore care aveau să urmeze. „În special dr Lavinia Ionescu, a fost pregătită cu tot ce s-a impus pentru ca pe parcursul celor 20 de ore intervenţii chirurgicale să fie prevenite şi tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului. Replantarea unor segmente mari amputate de membre superioare este posibilă doar în condiţiile în care se efectuează continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timpul efectuării intervenţiei chirurgicale în sala de operaţie. Fără aceste manevre de terapie intensivă suportivă nu poate fi executată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune iar vigilenţa medicilor anestezişti ne-a permis să efectuăm operaţia în condiţii de siguranţă, a menționat dr. Sidonia Susanu.

Intervenţiile de revascularizare necesită un timp foarte lung pentru că pot fi secvenţiate pe ore prestabilite de comun acord între chirurg şi anestezist. „În cazul segmentelor amputate operaţia se termină în momentul în care segmentul revascularizat este apreciat a fi viabil. Până în acel moment nu se poate întrerupe intervenția chirurgicală, nu se poate temporiza actul chirurgical”, a spus dr. Susanu.

În total, la spitalele din Iaşi au ajuns 7 persoane. Pentru două dintre ele, două fete de 15 şi 16 ani, cei de la Spitalul Sf. Maria au declanşat cod roşu. În cea mai gravă situaţie s-a aflat Alexia, căreia i-au fost smulse braţele în accident.

 , Alexia Tudose, pe numele său, este o fată de 15 ani din Botoşani, membră a ansamblului folcloric „Flori de măr”. În noaptea de vineri spre sâmbătă autocarul, în care se afla alături de alţi 32 de membri ai ansamblului trebuia să ajungă în judeţul Ialomiţa, la Slobozia, unde era organizat un festival de datini. Din nefericire, la intrarea în Paşcani şoferul autocarului a pierdut controlul volanului.

Ce a urmat a fost cutremurător chiar şi pentru salvatori. De aceea a fost activat Planul roşu de intervenţie. „La ora 00. 03 a fost primit un apel prin SNUAU 112, după ce un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat în municipiul Pașcani. Au intervenit forțe și mijloace de intervenție din cadrul cadrul inspectoratului. La locul intervenției au fost deplasate 3 EPA, 1 TIM, 2 ATPVM, 1 ASAS, 6 SAJ tip B, 2 SAJ tip C”, a spus Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

În urma evaluării medicale făcute la locul accidentului, 27 de persoane au fost transportate la spital. Printre ei, 12 minori cu vârste între 14 şi 17 ani, şi 13 adulţi. Pentru că 16 persoane au refuzat transportul la spitalele din Iaşi, medicul primar SMURD care a fost trimis să coordoneze intervenția de la locul accidentului a fost nevoit să rămână la Camera de Primire Urgenţe din Spitalul Paşcani să îl ajute pe medicul de urgenţă care era de gardă.

Poliţiştii au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii accidentului. Vizat a fost şoferul autocarului, un bărbat de 62 de ani, pe numele căruia a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. „Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul un bărbat, din județul Botoșani în timp ce ar fi condus un autobuz, dinspre Valea Seacă către Pașcani, s-ar fi răsturnat în afara părții carosabile. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au spus cei de la Inspectoratul de Poliţie Județean Iaşi.

 Scumpa noastră se luptă pentru a nu-și pierde brațele, după cumplitul accident de la Pașcani. Este copilul Perfect. Haideți să ne rugăm cu toții la Dumnezeu pentru ea! Cu cât suntem mai mulți, cu atât Dumnezeu va fi mai binevoitor si va face o minune, a spus tatăl Alexiei, care se afla la momentul producerii accidentului în Marea Britanie.

 Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei