Medicii recomandă plimbările pentru a combate astenia de primăvară

Dimensiune font:

| 17-03-2025 17:55

* „Sunt recomandate plimbările în aer liber care au efect asupra creşterii fluxului de sânge oxigenat la nivelul creierului şi stimulează producerea de serotonină, care induce o stare de bine. La rândul său, expunerea la soare poate regla ritmurile circadiene şi duce la producţia de vitamina D. Practicarea exerciţiilor fizice ajută metabolismul, stimulează secreţia de endorfine, îmbunătăteşte starea psihică”, transmite dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași

Alternanţa anotimpurilor şi în special trecerea de la sezonul rece la cel cald poate afecta organismul uman. Zona noastră geografică, cu clima temperată, implică alternanța aceasta a temperaturilor, de la un anotimp la altul.

Și sunt o serie de factori care intervin aici - creşterea intensităţii luminii solare, zile mai lungi, variaţii de temperatura şi umiditate, deficitul de vitamine şi minerale cu care ieşim din iarnă, stresul, oboseala, care pot aduce schimbari de tonus fizic şi psihic, care se manifestă prin stări de oboseală şi slăbiciune sau chiar cu dureri de cap şi lipsa de concentrare.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, dr Florin Roşu, ne spune că toate aceste schimbări influenţează nivelurile de serotonină si melatonină, substanţe chimice din creier responsabile de reglarea stării de spirit şi a somnului.

Sinteza melatoninei include nucleul suprachiasmatic şi glanda pineală, fiind stimulată de intensitatea luminii percepute  la nivelul retinei. Melatonina influenţează funcţionarea sistemului imun şi generează procesele de apărare ale organismului, gestionează secreţia de cortizon şi reglează tensiunea arterială. Nivelul scăzut de melatonină poate genera isomnie şi irascibilitate.

Serotonina este un neurotransmiţător sintetizat majoritar la nivelul celulelor intestinale enterocromafine care reglează motilitatea digestivă. Practic, serotonina semnalizează senzaţia de foame şi saţietate, cu rol vasoconstrictor, fiind implicată în  generarea proceselor de hemostază primară, iar la nivelul sistemului nervos acţionează asupra sintezei de melatonină. Deficitul de serotonină poate determina scăderea apetitului, insomnii, apariţia depresiei, a fobiilor, anxietate. „De cele mai multe ori intervine astenia de primăvară, ca o consecinţă a ieşirii din hibernare şi a adaptării organismului la noile condiţii de viaţă. Nu toate persoanele resimt astenia de primăvară în aceeaşi măsură, iar simptomele variază de la o persoană la alta. Astenia este o afecţiune temporară, simptomele acesteia dispar pe măsura ce organismul se adaptează la schimbările climatice. Sunt doar stări fiziologice care apar şi la persoane sănătoase şi la cele care au asociată o altă patologie , dar care pot avea urmări nefaste dacă nu sunt urmărite. Dacă aceste simptome se prelungesc în timp pot duce chiar la depresie. Pot interveni stări de nervozitate, palpitaţii, somn superficial, chiar insomnie, tulburări de apetit, de memorie şi de concentrare”, spune dr. Florin Roşu. 

Deoarece primăvara este însoţită de creşterea treptată a temperaturilor, de variaţii de 10-15 grade între zi şi noapte, de o explozie de lumină şi culoare, corpul nostru depune un efort considerabil pentru a se adapta noilor condiţii de viaţă. „Pentru a combate astenia de primăvară trebuie să consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete care au acţiune detoxifiantă, diuretică, depurativă, şi care pot să ajute la reglarea tranzitului intestinal. Sunt recomandate plimbările în aer liber care au efect asupra creşterii fluxului de sânge oxigenat la nivelul creierului şi stimulează producerea de serotonină, care induce o stare de bine. La rândul său, expunerea la soare poate regla ritmurile circadiene şi duce la producţia de vitamina D. Practicarea exerciţiilor fizice ajută metabolismul, stimulează secreţia de endorfine, îmbunătăteşte starea psihică. Este recomandat consumul de legume verzi, urzici, stevie, leurdă, mărar, usturoi verde, ceapă verde, spanac”, spune dr. Florin Roşu. 

Tot el ne recomandă să evităm cafeina şi zahărul, deoarece acestea pot contribui la creşterea nivelului de stres, iar consumul de suplimente nutritive să se facă doar atunci când există deficienţe. Laura RADU

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Un magistrat ieșean încasează peste 2.000 de euro lunar doar din diurnă!
08/05/2025 19:40

 * „ordonanta trenulet” nu pare să fi fost luată in serios * printre multe altle si in ciuda măsurilor de austeritate impuse populatiei, Guvernul nu s-a atins de „diurna specială&rdqu ...

Pășcănean dus la UPU cu urechea tăiată
08/05/2025 19:39

Un bărbat a fost dus in stare grava la Camera de Primiri Urgenţe (CPU) a Spitalului Municipal Paşcani, după ce a fost găsit in parc cu o ureche tăiată şi mai multe răni pe corp. Bărbatul, de 44 de ani ...

Casa din argilă, cânepă și clei de iepure, la Euroinvent
08/05/2025 19:38

* „Avem creaţii in toate sferele, de la creaţii la produse ecologice, nanotehnologii. Sunt foarte multe invenţii din zona medicală, ecologiei. Timp de două zile juriul va evalua aceste creaţii. Samb ...

„Divorț în stil italian”, o comedie cu gust amar și libertăți câștigate
08/05/2025 18:36

Într-o societate care se străduieste să arate totul perfect pe dinafară, dar clocoteste pe dinăuntru de visuri neimplinite si dorinte ascunse, comedia „Divort in stil italian” devine o ogl ...

Noua carte de identitate electronică, eliberată și la Iași
08/05/2025 18:28

Noile cărti de identitate electronice se pot solicita, incepand de joi, si la Iasi. Judetul Iasi se află pe lista celor 6 noi judete unde se pot elibera noile variante ale cărtilor de identitate, cele de ...

Se reia licitația pentru un tronson extrem de important din Autostrada Unirii
08/05/2025 17:06

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins joi contestatia depusă de Kido Consult Proiect Construct SRL Bucureşti asupra licitatiei la tronsonului Targu Neamt (Motca) – Targu Frumos di ...

Educația duală, șansa Iașului de a-și păstra tinerii și de a-și consolida economia locală
08/05/2025 16:29

Romania primeste 10 milioane de franci elvetieni pentru dezvoltarea educatiei duale, printr-un program care pune accent pe colaborarea reală intre scoli, companii si autorităti locale. Acest model, inspirat ...

14 noi magistrați, la Iași
08/05/2025 16:27

Presedintele interimar al Romaniei i-a primit miercuri, 7 mai, la Palatul Cotroceni pe cei 394 noi magistrati recent admisi in profesie, 14 dintre acestia urmand să asigure indeplinirea actului de justitie la ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
08/05/2025 16:27

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

9 Mai, ziua în care România își spune povestea
08/05/2025 15:30

Există zile in care trecutul nu stă in cărti, ci vine si se asază in mijlocul nostru. 9 Mai este una dintre ele. Nu strigă, nu cere nimic, dar aduce cu sine ecouri care nu pot fi ignorate. Într-o s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei