Muzeul de Istorie Naturală va fi inaugurat pe 24 ianuarie
Dimensiune font:
Reabilitarea clădirii a costat în jur de cinci milioane de euro, bani europeni * după recepţie, muzeul va fi dat în administrarea UAIC Iaşi
Muzeul de Istorie Naturală și-a recapătăt strălucirea, după ce lucrările de refacere şi consolidare a uneia dintre clădirile reprezentative pentru patrimoniul ştiinţific şi istoric al Iaşului au fost finalizate. Este a treia clădire pe care municipalitatea ieşeană a restaurat-o cu bani europeni, după Palatul Braunstain, inaugurat tot anul acesta şi Mănăstirea Frumoasa. „Lucrarea a fost finanţată pe fonduri europene, a costat în jur de cinci milioane de euro. Lucrările au fost finanţate în proporţie de 98% de Comisia Europeană în cadrul unui program care a vizat restaurarea monumentelor istorice din oraş. Personal sunt satisfăcut că am reuşit să redăm comunităţii o clădire aflată într-un pericol iminent de prăbuşire”, spune primarul Mihai Chirica. Ieri, edilul-şef al oraşului a anunţat şi data la care va avea loc tăierea panglicii. „Vom inaugura Muzeul de Istorie Naturală pe 24 ianuarie 2024”, a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Lucrările au fost realizate de un consorţiu de două firme, Mad Beton SRL şi Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia, aceasta din urmă fiind firma care a realizat lucrările la Palatul Braunstein. Prin proiect s-au propus măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilatirilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor. Instalațiile au fost refăcute integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului. Constructorul a urmărit cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optimă de păstrare a exponatelor. În acest sens vechile vitrine manufacturate au fost înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor. În prezent se lucrează la reamanejarea grădinii exterioare.
Administrat de UAIC
Muzeul de Istorie Naturală din
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau