Muzeul UAIC, aviz prealabil în vederea acreditării
Dimensiune font:
* „Muzeul cumulează dubla tradiţie a valorificării materialelor rezultate din cercetările arheologice şi a celor care aparţin de istoria vieţii academice. Pornind de la această moştenire istorică, instituţia noastră reunește, în același cadru, Muzeul Civilizației Cucuteni și Muzeul Academic”, susțin reprezentanții muzeului
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a primit avizul prealabil din partea Ministerului Culturii privind înfiinţarea Muzeului Universităţii. Avizul a fost obţinut în urma solicitării depuse la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, care a fost analizată în şedinţa Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
În urma analizei documentaţiei depuse, comisia a propus acordarea avizului prealabil, fapt care reprezintă etapa premergătoare acreditării muzeului.
Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi funcţionează în sediul actual din 26 octombrie 2010, când a fost inaugurat cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii. „Muzeul cumulează dubla tradiţie a valorificării materialelor rezultate din cercetările arheologice şi a celor care aparţin de istoria vieţii academice. Pornind de la această moştenire istorică, instituţia noastră reunește, în același cadru, Muzeul Civilizației Cucuteni și Muzeul Academic”, după cum susțin cei care coordonează astăzi activitatea muzeului.
Muzeul Civilizației Cucuteni găzduiește unele dintre cele mai valoroase piese rezultate din diversele campanii de săpături organizate de UAIC, alături de diverse exponate din Colecţia „Fundaţiei Cucuteni pentru Mileniul III”.
Un loc special este rezervat tuturor creaţiilor aparţinând oamenilor din vechime, organizarea perimetrului expoziţional fiind una deosebită. Vizitatorii intră, pentru început, în sala artelor, unde pot admira celebrele vase cu motivul spiralei, pictate în roşu, negru şi alb, apoi trec în sala ocupaţiilor, loc în care a fost amenajată o locuinţă caracteristică epocii şi sunt expuse diverse unelte şi arme, circuitul finalizându-se în sala tezaurului, unde se regăsesc exponate cu o valoare inestimabilă, precum podoabe şi obiecte de cult, specifice civilizației de acum 7.000 de ani.
Muzeul Academic a fost organizat după criterii tematice, dar și având în vedere diversele etape istorice parcurse de învăţământul superior ieşean. Aici a fost creată o replică a cabinetului rectoral, în care se pot admira piese de mobilier din trecut, cât și unele dintre simbolurile Universităţii, precum ciocanul şi mistria folosite pe 23 mai 1893, la ceremonia punerii pietrei fundamentale a Palatului Universitar din Copou, primele decoraţii primite, diverse sigilii. Nu sunt omise nici exponatele reprezentative pentru UAIC, precum steagurile primelor facultăţi, tablouri cu personalităţi, documente oficiale, medalii, fotografii, publicaţii, momentul inaugural şi aniversările din 1910/1911, 1960, 1985 şi 2010.
Un spațiu extrem de generos este rezervat evoluţiei disciplinelor academice, a parcursului ştiinţific al personalităţilor emblematice pentru evoluția Universității.
Nu sunt omiși nici foștii studenți, laboratoarele, Muzeul de Istorie Naturală, Grădina Botanică, Biblioteca Central Universitară, dar nici relaţiile internaţionale ale Universității.
Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi poate fi vizitat gratuit, după următorul program: 9 - 16 (marţi - vineri) şi 10 - 15 (sâmbătă și duminică). Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau