Nașterea Sfintei Maria, o sărbătoare a speranței și binecuvântării

NTJkMmViZTg5YjM1ODM3NGQyYjEyZjlkNzgx.thumb

Dimensiune font:

| 08-09-2024 10:01

 * în fiecare an, pe 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută drept Sfânta Maria Mică * potrivit tradiţiei ortodoxe, rugăciunile adresate în această zi către Maica Domnului de către femeile care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând

 

În dimineața zilei de 8 septembrie, comunitățile din România, alături de milioane de creștini din întreaga lume, își îndreaptă privirile și sufletele spre icoana Sfintei Maria, hramul fiind dedicat nașterii Fecioarei. Este o sărbătoare care aduce în casele oamenilor nu doar bucurie, ci și un sentiment profund de liniște și speranță, așa cum doar tradițiile creștine, pline de simplitate și sacralitate, știu să o facă.

Bisericile își deschid larg porțile, iar credincioșii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, se adună în curțile sfinte, în sunetul lin al clopotelor care cheamă la rugăciune. Mamele își țin copiii de mână, bătrânii își pleacă frunțile sub povara anilor, dar cu inima ușoară, căci în această zi întreaga lume pare mai aproape de divin.

Semnificația sărbătorii
Nașterea Maicii Domnului este mai mult decât o simplă comemorare religioasă. În tradiția creștină, această zi simbolizează începutul planului divin de mântuire a lumii. Fecioara Maria, cea care avea să devină mama Mântuitorului, este văzută ca o punte între cer și pământ, între speranță și mântuire. În această zi, rugăciunile adresate Fecioarei Maria sunt pline de smerenie și credință, cerând binecuvântare, ajutor și ocrotire. Biserica își reamintește, în cuvinte blânde și cântări de laudă, că nașterea Mariei aduce speranță acolo unde părea să fie doar întuneric. Așa cum o mamă veghează neîncetat asupra copiilor săi, așa și Maica Domnului veghează asupra întregii omeniri.

Sărbătoarea este însoțită de tradiții vechi de secole. În unele locuri, oamenii aduc la biserică ofrande – pâine, struguri sau bucate tradiționale, pentru a fi binecuvântate. După slujbă, credincioșii împart aceste ofrande cu cei săraci sau bolnavi, continuând astfel actul de milostenie pe care Maica Domnului îl întruchipează.

Pe lângă dimensiunea spirituală, sărbătoarea are și o latură de comuniune socială. În unele regiuni, oamenii se adună la masă, împărtășind nu doar bucatele, ci și poveștile, amintirile și gândurile bune. Este un moment de introspecție, dar și de deschidere către ceilalți, când ne amintim că esența umană se găsește în comuniune și solidaritate.

O sărbătoare a mamelor și familiei
Ziua Nașterii Maicii Domnului este considerată, în mod tradițional, și o sărbătoare a mamelor. În multe familii, mamele sunt celebrate în mod special în această zi, ca simbol al grijii și iubirii necondiționate. Este momentul în care se reflectează asupra sacrificiilor și dragostei materne, care, așa cum spune tradiția, nu cunoaște limite.

În curțile bisericilor, bunicile își îmbrățișează nepoții, iar familiile se strâng laolaltă pentru a se ruga împreună. Este o imagine care îți încălzește inima – legătura dintre generații, țesută cu răbdare, iubire și credință.

Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este prima sărbătoare din anul bisericesc, care a început pe 1 septembrie şi cel mai mare hram al toamnei. În această zi credincioşii merg la biserică pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Potrivit unor superstiţii, bărbaţii nu muncesc în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi de către femeile care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care încep lucrărilor agricole şi în care noul anotimp îşi intră în drepturi. În fiecare casă trebuie să fie aprinsă candela pentru alungarea spiritelor rele. Mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli. Se spune că dacă aprinzi focul, de foc vei pieri.

Maura ANGHEL

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Deşi înaintaţi în vârstă, ei s-au rugat cu ardoare pentru a avea un copil. Legenda spune că Arhanghelul Gavriil i-a vestit că rugăciunea lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da o fiică, pe care au botezat-o Maria.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători dedicate Sfintei Fecioare Maria.

Spre deosebire a sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), care este zi de pomenire a morţilor, Sfânta Maria Mică este zi de sărbătoare onomastică.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Statul oferă 780 milioane de euro pentru construirea a 33 km de autostradă, lângă Pașcani!
07/11/2024 01:01

 Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie aferent primului lot al Autostrăzii A7 din judeţul Iaşi, Paşcani - Roşcani, care face legătura cu Suceava. Contr ...

Invitație la conferința „Educație, etică și moralitate sexuală în spațiul public”
07/11/2024 00:24

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, iesenii sunt invitati la conferinta „Educatie, etică si moralitate sexuală in spatiul public. Cum a acaparat stanga educatia in Occident si ce facem pentru copiii si fa ...

Zilele TUIASI 2024 - Politehnica ieșeană își premiază elitele
06/11/2024 22:11

* joi, 14 noiembrie, in Sala de Conferinte „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor si distinctiilor TUIASI, fiind premiati cercetătorii stiintifici cu cele mai bune ...

Spitalul de Boli Infecțioase are un nou director medical
06/11/2024 22:10

Schimbare la conducerea unuia dintre cele mai mari spitale din Moldova. De săptămana viitoare, noul director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi este medicul Mihnea H ...

Like și limonadă. Cronica bunicuțelor cu Smartphone
06/11/2024 20:44

* „Bunicute la butoane: Amintiri, retete si glume pe internet”, asa ar putea incepe povestea multor varstnici pentru care social media nu mai are multe secrete. În timpuri in care tinerii par ...

  Plăcinta moldovenească, în duel cu prăjiturile sofisticate în cofetăriile ieșene
06/11/2024 20:43

Într-un colt aromat de Iasi, unde plăcinta cu branză caldă incă iese din cuptor si unde glazurile prăjiturilor sclipesc in vitrine, ia nastere un duel dulce: traditia moldovenească versus tentatiile ...

Cămara virtuală a Iașului. Investiții în dulceață și murături cu profit aromat
06/11/2024 17:40

Piata online din Iasi s-a transformat intr-un adevărat loc de pelerinaj digital pentru iubitorii de produse traditionale. În zilele de week-end mai ales, o astfel de „piată” se deschide in s ...

Accident de muncă la Bacău. Un mal de pământ s-a prăvălit peste doi muncitori
06/11/2024 15:48

Două persoane au fost surprinse, miercuri, de un mal de pămant, in timpul unor lucrări pe care le efectuau in municipiul Bacău, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘P ...

Incendiu pe 10 hectare de teren la Dofteana
06/11/2024 15:27

Un incendiu a afectat, miercuri, cel puţin 10 hectare de vegetaţie uscată din pădurea aflată in satul Bogdana, comuna Dofteana, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘ ...

  Iașul va găzdui cel mai mare târg de cărți second-hand din Moldova
06/11/2024 15:25

În această lună, Bookisit ajunge din nou la Iasi, aducand cu sine un eveniment care imbină dragostea pentru cărti cu grija pentru mediul inconjurător. Pe 10 noiembrie, la Caferamica se va desfăsura ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei