Obiceiuri și ritualuri urbane în Iașul contemporan – de la colive la food delivery

Dimensiune font:

| 29-03-2025 08:13

 *într-un oraș aflat la intersecția dintre vechi și nou, obiceiurile cotidiene ale locuitorilor se rescriu constant * de la coliva dusă la biserică în casorele din plastic și până la livrările de sushi în miez de noapte, ritualurile urbane capătă forme neașteptate * modernitatea pătrunde în viața de zi cu zi, fără să șteargă complet rădăcinile adânc înfipte în memoria colectivă

Iașul de azi e o fotografie dublă: una cu rame vechi și margini arse de timp, cealaltă în culori vibrante, filtrate digital. Oamenii par că trăiesc simultan în două lumi – una a tradițiilor, alta a inovației, fără ca vreuna să o anuleze pe cealaltă. Pe o alee tăcută din Cimitirul „Eternitatea”, o bătrână aranjează cu grijă coliva în formă de cruce, presărând zahăr pudră cu o finețe care pare desprinsă din alt timp. La câteva străzi distanță, în fața unei clădiri de birouri din centrul orașului, o tânără grăbită deschide pachetul livrat de un curier pe trotinetă: poke bowl cu somon. Aparent fără legătură, cele două scene spun, de fapt, aceeași poveste: o comunitate care oscilează între vechi și nou, între ritualul moștenit și gestul adaptat prezentului. Iașul, oraș cu rădăcini adânci în spiritualitate, cultură și educație, se află într-o permanentă negociere a identității sale cotidiene.

   Trecutul nu pleacă nicăieri

 Ritualurile religioase continuă să aibă o forță impresionantă. În fiecare zi de sărbătoare sau sâmbătă de pomenire, în cartiere se aud clopotele de la biserici, iar mesele se umplu de colivă, vin și pachete cu mâncare. Nu sunt doar gesturi de credință, ci și forme de apartenență, de legătură între generații. „Să-i pomenim pe ai noștri e felul nostru de a nu uita cine suntem”, spune Ioana Tamaș, în timp ce împarte pachete trecătorilor din fața bisericii din Cimitirul „Eternitatea”. Pentru mulți, mersul la biserică sau respectarea postului rămân ancora care oferă sens și ritm vieții. Dar acest ritual coexistă cu alte gesturi, la fel de repetitive, dar profund diferite.

Tot în cimitir, două femei așezate pe o bancă vorbesc în șoaptă despre pomenirea unui mort, în timp ce, la doar câțiva pași, un tânăr cu căștile în urechi urmărește un clip pe TikTok. Din când în când trage cu urechea la conversația celor două bătrânele. „Coliva se face cu grâu fiert, nu cu arpacaș, și se sfințește doar dimineața, că așa-i rânduiala”, spune una dintre ele. În fiecare zi de sărbătoare la biserică o tavă rotundă, ornată cu bomboane colorate și crucea făcută din cacao. „Fata mea îmi zice că-s demodată, dar ce știe ea? Coliva ține legătura cu morții. E singurul ritual care nu s-a pierdut”, ofetează femeia. După slujbă, nepotul o așteaptă cu mașina electrică. O duc repede acasă, unde o așteaptă o sesiune de video call cu rudele din Spania. Coliva e așezată pe masă, iar de pe ecran vin rugăciuni în mai multe limbi. Rudele de peste hotare ascultă slujba pe YouTube. Ritualurile urbane nu dispar. Ele migrează, se reconfigurează, se reinventează. La fel și gusturile sau obiceiurile de consum.

Nu mai avem timp de pomeni ca la țară, dar punem ceva simbolic la bloc, dăm la vecini, ducem la biserică. Și ne rugăm. Ce-i important e să nu uităm de suflete”, continuă una dintre bătrânele. În oraș, moartea e grăbită. Se comprimă în pomeni livrate la ușă, parastase scurte în colț de cimitir și pomeni trimise prin curieri.

  Prezentul cu pași de livrator

 La polul opus, orașul freamătă de noile ritualuri urbane: comenzi rapide, abonamente la sală, podcasturi în căști pe trotuare aglomerate, cafele de specialitate cumpărate de pe fugă. Ritualul nu mai înseamnă neapărat repetiția sacrului, ci micile obiceiuri care aduc confort și predictibilitate în mijlocul haosului cotidian.

Primul lucru pe care-l fac dimineața e să dau comanda de mic dejun – granola cu iaurt și smoothie. A devenit un fel de tabiet al meu. E ca un mic ritual modern, care îmi structurează ziua. Nu mai am timp pentru nimic complicat, dar nici nu vreau să sar peste lucrurile care mă fac să mă simt bine”, spune , spune Ana, 29 de ani, designer într-o firmă IT.

Într-un oraș în care distanța dintre Mitropolie și Palas Mall se parcurge în câteva minute, spațiile urbane devin platforme unde ritualurile vechi și cele noi se intersectează. Tinerii își dau întâlnire la cafenele minimaliste, adulții fac yoga la răsărit pe terasa unui hotel, iar bătrânii se opresc pe băncile din Copou, comentând vremea și politicienii. La nivel profund, toate acestea răspund acelorași nevoi: apartenență, sens, identitate.

  Ritualul ca punte între lumi

 

Sociologii vorbesc despre „ritualuri hibride” – obiceiuri care îmbină elemente din trecut cu inovații contemporane. Oamenii își adaptează comportamentele la noile condiții urbane, dar păstrează esența unor practici profunde. Coliva coexistă cu sushi-ul, iar asta nu înseamnă superficialitate, ci complexitate. Într-un oraș care crește, dar nu uită, ieșenii își croiesc zilnic ritualuri proprii. Unii aprind lumânări. Alții dau swipe sau comandă ceva „de post” de pe o aplicație. Dar toți, în felul lor, caută sens. Iar asta e, poate, cea mai profundă formă de continuitate.

  Maura ANGHEL

 


  Iașul se transformă, dar nu uită. Rugăciunile din biserici se aud în surdină prin geamurile deschise ale cafenelelor, iar ritualurile urbane nu dispar -- migrează, se reconfigurează, se reinventează. A da de pomană, a aprinde o lumânare, a împărți o mâncare caldă – toate există și azi, doar că în forme noi, adaptate ritmului orașului modern. Iașul nu e doar un oraș cu suflet, ci un oraș cu mai multe suflete, care trăiesc în același timp și loc, dansând între tămâie și touchscreen, între clopot și notificare.

 


Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Iașul care nu doarme. Top locuri de ieșit noaptea
13/05/2025 19:26

Cand se lasă seara peste orasul celor sapte coline, Iasul isi desface o altă fată – mai tanără, mai curajoasă, mai poetică. Dacă dimineata orasul pare disciplinat, cu pasi grăbiti pe bulevarde si ...

Frumusețe cu ADN local. De unde vine frumusețea moldovencelor
13/05/2025 19:25

  Se spune de multă vreme, cu un soi de fascinatie tăcută si constant reinnoită, că moldovencele sunt printre cele mai frumoase femei din Romania. Nu e doar o formulă aruncată din complezentă sau ...

300 de elevi de la nouă școli din Iași participă la testul PISA 2025
13/05/2025 18:10

De două zile, elevii de 15 ani din judetul Iasi participă la testarea internatională PISA (Programme for International Student Assessment), una dintre cele mai complexe si relevante evaluări educationale la ...

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon și Liturghie arhierească la Mănăstirea Hadâmbu, la 35 de ani de la reînființare
13/05/2025 16:10

În perioada 16–23 mai 2025, Mănăstirea Hadambu din judetul Iasi devine loc de pelerinaj pentru credinciosi din intreaga tară, prin aducerea unui fragment din moastele Sfantului Mare Mucenic si T� ...

Iașul marchează Ziua Internațională a Familiei printr-o campanie de conștientizare împotriva violenței
13/05/2025 16:06

Miercuri, 14 mai, Iasul se opreste pentru o clipă din agitatia cotidiană pentru a aduce in atentie un mesaj esential: familia trebuie să fie un mediu fără violentă. Campania cu acest nume – „F ...

Înscrierile online ale candidaților la Titularizare au fost prelungite
13/05/2025 15:34

Candidatii din judetul Iasi care doresc să participe la concursul national de Titularizare din acest an mai au cateva zile la dispozitie pentru a-si depune dosarele. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a anunta ...

Kafka, în lumină dură, la Sala Unirii. „Colonia penitenciară” – un spectacol care nu te lasă să pleci la fel
13/05/2025 15:28

Pe 18 mai 2025, Sala Unirii din Iasi se transformă intr-un spatiu al intrebărilor grele si al adevărurilor incomode, odată cu punerea in scenă a spectacolului Colonia penitenciară, o adaptare tulburătoar ...

Noaptea Muzeelor la Bârlad, o celebrare a artei, științei și tradiției
13/05/2025 15:25

Pe 17 mai 2025, Barladul se alătură din nou marii sărbători europene a culturii – Noaptea Muzeelor. Evenimentul, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), co ...

Primăria remodelează zona centrală a Iașului!
13/05/2025 15:11

* vor avea loc interventii asupra esplanadei Teatrului National, incluzand strada Matei Milo si un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins intre străzile I.C. Brătianu si Mănăstirea Dancu * se urmăreste rec ...

„Discobolul” din Copou va avea un chip nou
13/05/2025 14:19

  În fata stadionului din Copou, acolo unde amintirile sportului se amestecă printre pasii trecătorilor, o statuie rănită a stat ani la rand in asteptare. „Discobolul”, realizat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei