Opera din Iași, la cea de-a 67-a aniversare. „Tosca”, o poveste de patimă, eleganță și dramă
Dimensiune font:
Ziua de 3 noiembrie este dedicată Operei Naționale Române din Iași, care împlinește 67 de ani de la înființare * păstrând tradiția, publicul va urmări opera „Tosca”, spectacol cu care a fost inaugurată scena lirică de la Iași
În lumea muzicii, un nume răsună cu o intensitate deosebită - „Tosca”, de Giacomo Puccini, considerată una dintre cele mai pasionale și dramatice opere din istoria muzicii. Cu o intrigă plină de patimă, personaje complexe și o muzică impresionantă, „Tosca” a fascinat și a emoționat publicul de-a lungul timpului.
Opera este plină de viață și de tragism, iar protagoniștii ei, Floria Tosca, Mario Cavaradossi și baronul Scarpia, își trăiesc poveștile cu o intensitate uluitoare. Acest triunghi amoros complicat se desfășoară în contextul secolului al XIX-lea, în perioada tulbure a Republicii Romane și a dominării napoleoniene, adăugând un strat suplimentar de tensiune și dramatism poveștii.
Puccini a creat o coloană sonoră impresionantă, cu arii celebre precum „Vissi d'arte”, interpretată de Tosca în momentele de deznădejde și reflecție, și „E lucevan le stelle”, cântată de Cavaradossi în clipele sale de agonie. Muzica lui Puccini amplifică fiecare emoție a personajelor, oferind publicului o experiență profundă și emoționantă.
67 de cânt liric, la Iași
Opera lui Puccini a rămas o sursă inepuizabilă de inspirație pentru regizori și cântăreți de-a lungul timpului, fiind un reper pentru multe teatre lirice așa cum este și cel de la Iași, care i-a dedicat primul spectacol în urmă cu 67 de ani. Pe 3 noiembrie, Floria Tosca, interpretată de soprana Florica Mărieș, alături de care s-au aflat Ion Iorgulescu, în rolul lui Mario Cavaradossi, și Costel Simionescu, care a dat viață personajului Scarpia. De atunci, opera a avut mii de reprezentații la Iași, în distribuții memorabile. „E o sărbătoare ca în povești, cu trei zile și trei nopți – începe cu Tosca de pe 3 noiembrie, continuă cu cea de pe 4 noiembrie și se încheie cu Gala Ramona Zaharia de pe 7 noiembrie. Toți prefațează ceea ce se va întâmpla în 2024, anul centenar Puccini, când vor fi celebrați 100 de ani de la trecerea în etermitate a marelui compozitor. Încheiem sărbătoarea cu acest parteneriat între Opera Națională din Iași și Fundația Culturală Gaudium Animae, într-un proiect comun ce vrea să o pună în valoare mai mult decât am făcut-o până acum pe mezzosoprana Ramona Zaharia – așa cum bine s-a spus, o fiică a Iașului, a plecat de pe scena de aici și, iată, cucerește tot ce este primă scenă lirică mondială de la Coven Garden la Metropolitan Opera din New York”, a spus managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași, Andrei Fermeșanu, în cadrul conferinței de presă de ieri. Publicul se va reîntâlni cu soprana Cellia Costea, sosită de la Opera din Atena pentru acest rol care i-a adus atât de multe bucurii. „Din nou la Iași, în orașul în care a trăit bunicul meu, Gheorghe Costea, care a fost co-fondator al Operei și prim-fagotist al instituției timp de peste 25 de ani!”, a spus îndrăgita soprană, care va aduce pe scenă rolul Floriei Tosca, cel cu care a început colaborarea cu ONRI în urmă cu doi ani. Până atunci, Cellia Costea, o soprană aplaudată pe toate scenele mari ale lumii, nu mai cântase la Iași...
Tot pentru aniversarea Operei a revenit de la Londra și baritonul canadian Jean-Kristof Bouton, pe care publicul îl va urmări în rolul lui Scarpia: „Am visat la acest rol toată viața, de când l-am auzit pentru prima dată. Mă bucur că sunt din nou la Iași”. Spectacolul aniversar va avea și un debut trecut în dreptul tenorului Florin Guzgă, care îl va interpreta pe Mario Cavaradossi. Distribuția va fi completată de Cezar Octavian Ionescu (Sacristanul), Teodor Busnea (Angelotti), Ovidiu Manolache (Spoletta), Cătălin Berea (Sciarrone), Victor Zaharia (Temnicerul), Petru Pavel (Roberti), Sofia Elena Neacșu și Lorenzo Marian Moise (Păstori).
În a doua seară, pe scenă vor urca Irina Scafaru Roșu (Floria Tosca), Cosmin Marcovici (Mario Cavaradossi), Jean-Kristof Bouton (Scarpia), Cezar Octavian Ionescu (Sacristanul), Daniel Mateianu (Angelotti), Ovidiu Manolache (Spoletta), Cătălin Berea (Sciarrone), Victor Zaharia (Temnicerul), Petru Pavel (Roberti), Sofia Elena Neacșu și Lorenzo Marian Moise (Păstori). Pentru cei care au avut privilegiul de a asista la o reprezentație live a operei „Tosca”, experiența rămâne una cu adevărat emoționantă. Sunetul vocii sopranei care interpretează rolul Tosca, pasiunea din ochii tenorului care este Cavaradossi și răutatea perfidă a baritonului care interpretează rolul lui Scarpia, toate se combină pentru a crea un spectacol de neuitat așa cum va fi și la aniversarea celor 67 de ani de cânt liric la Iași.
„Tosca” nu este doar un spectacol muzical, ci o călătorie emoționantă în lumea pasiunii umane, a puterii și a tragediei. Continuă să ne impresioneze și să ne emoționeze, fiind una dintre cele mai frumoase opere din istoria muzicii.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau