Ouă încondeiate la Iași – tradiție și artă populară
Dimensiune font:
* Iașul devine, în acest weekend, capitala tradițiilor pascale prin evenimentul „Ouă încondeiate”, organizat pe Esplanada Palatului Culturii * meșteri populari din Suceava, Botoșani, Neamț și Iași aduc în fața publicului arta unică a încondeierii ouălor, ateliere interactive, icoane, obiecte tradiționale și povești transmise din generație în generație * expoziția cu vânzare și activitățile pentru copii transformă centrul Iașului într-un univers autentic, în care tradițiile românești prind viață înainte de Paște
Într-un oraș care respiră cultură și istorie, tradiția capătă, an de an, un nou suflu. Pe Esplanada Palatului Culturii din Iași, în preajma Sărbătorilor Pascale, timpul parcă se oprește. De 24 de ediții încoace, evenimentul „Ouă încondeiate” adună meșteri, povești și culori într-o sărbătoare a identității și a memoriei.
Pe 5 și 6 aprilie 2025, spațiul emblematic din inima Iașului va deveni, din nou, o scenă vie a patrimoniului spiritual românesc. Meșteri consacrați, veniți din sate din Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, vor așeza pe mesele lor ouă monocrome sau policrome, împodobite cu mărgele, cu desen în relief sau în tehnica băilor de culoare. Fiecare ou este o poveste. Fiecare linie trasată cu chișița este o rugăciune.
Meșteșugul – pod între generații
Liliana Nichitean din Moldovița, Elena Vereha sau Rodica Bărdăhan din Vatra Moldoviței, alături de Maria și Ion Gorban din Lupcina și mulți alți artiști populari nu vin doar să expună. Ei vin să împărtășească, să dăruiască din taina încondeierii, să îi îndrume pe cei mici sau mari care îndrăznesc să ia chișița în mână pentru prima oară.
Este mai mult decât un târg – este o lecție deschisă despre răbdare, simțire și comuniune. Atelierele interactive creează punți între sat și oraș, între tradiție și modernitate. Copiii descoperă bucuria creației, adulții redescoperă legătura cu rădăcinile.
Un univers pascal în aer liber
Pe lângă ouăle încondeiate, vizitatorii vor găsi icoane pictate cu migală de Cecilia Hăisan sau Valentina Acasandrei, troițe și cruci din lemn, împletituri din nuiele, obiecte din sfoară și lemn prelucrat cu grijă de mâinile meșterilor Matraș, Cozmîncă, Cramariuc sau Apalaghiei. Toate acestea conturează o atmosferă caldă, ca o privire blândă spre copilăria de la bunici.
Evenimentul, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei în parteneriat cu Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului” și Primăria Municipiului Iași, își păstrează scopul nobil: acela de a aduce în prezent gesturi, simboluri și tehnici ancestrale, păstrând vie memoria unei culturi în care fiecare sărbătoare e o celebrare a sufletului românesc.
Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 5 aprilie 2025, de la ora 11:00, și promite să fie un moment de comuniune între artiști, comunitate și credință. Într-un decor încărcat de semnificații, evenimentul „Ouă încondeiate” ne amintește, cu fiecare an, că frumosul poate fi și smerit, că arta adevărată nu ține de modă, ci de inimă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau