Paștele Blajinilor, puntea vie dintre lumi

Dimensiune font:

| 28-04-2025 09:45

 * Paștele Blajinilor nu este doar o sărbătoare a pomenirii celor adormiți, ci o punte nevăzută între lumea de aici și lumea de dincolo * e sărbătoarea recunoștinței, a rădăcinilor, a vieții care continuă dincolo de granițele văzute * în această zi, își amintesc că iubirea și amintirea nu mor odată cu timpul

În fiecare primăvară, la opt zile după Învierea Domnului, românii sărbătoresc un Paște aparte, adânc înrădăcinat în memoria populară: Paștele Blajinilor. Cunoscut și ca Paștele Morților, această zi de pomenire se desfășoară de obicei în luni sau marți, după Duminica Tomii, și reunește în cimitire generații întregi, vii și adormiți, într-o comuniune caldă, vie, de neînțeles fără legătura profundă dintre suflet, tradiție și pământ.

Sărbătoarea dincolo de cuvinte

Legenda spune că blajinii sunt ființe drepte și smerite, trăind la marginea lumii, pe tărâmuri îndepărtate, unde apele curg invers și timpul capătă alte rosturi. Ei nu cunosc răul, nu mint, nu se mândresc. Dar, tocmai pentru că trăiesc departe de lume, nu află de Învierea lui Hristos decât atunci când undele de apă le poartă vestea. Din acest motiv, oamenii au simțit de veacuri că este firesc să le închine și lor o sărbătoare specială: Paștele Blajinilor.

În credința populară, Blajinii nu sunt doar personaje mitice; ei sunt sufletele celor plecați dintre noi, care, prin această sărbătoare, sunt readuși aproape. Este un Paște care le este dedicat lor, dar și legăturii noastre nedezlegate cu rădăcinile, cu neamul, cu iubirea care nu moare.

Ritualuri și rânduieli

În dimineața Paștelui Blajinilor, familiile își îndreaptă pașii către cimitire, încărcate de coșuri cu bucate, ouă roșii, cozonaci, colaci și vin. Mormintele sunt curățate, înfrumusețate cu flori proaspete și lumânări aprinse. Se aduc prinoase – adică daruri de suflet – împărțite pentru pomenirea celor adormiți.

Pe alocuri, mesele se întind chiar lângă morminte. Oamenii își aștern fețe de masă brodate cu modele vechi și mănâncă împreună, ca și cum răposații s-ar afla lângă ei. Este o masă a dragostei, a reamintirii, a rostirii de nume care altfel s-ar risipi în uitare.

Rugăciunile preoților sfințesc locurile, iar tămâia plutește în aer ca o punte între cer și pământ. Copiii aleargă printre cruci, adesea cu ouă roșii în mână, zburdând într-o nevinovăție care pare să îmblânzească durerea despărțirii.

În multe locuri, există obiceiul ca femeile să dea de pomană mici coșulețe împodobite, cu ouă, pâine și vin, iar în unele sate din Bucovina sau Moldova se adaugă și haine noi pentru cei sărmani, ca dar de suflet pentru morți.

Viața de zi cu zi și sărbătoarea punților nevăzute

Deși pare o sărbătoare străveche, Paștele Blajinilor are o rezonanță profund actuală. Într-o lume în care ritmul alert al vieții ne smulge adesea de lângă rădăcini, această zi ne readuce aminte că timpul nu taie legătura cu cei plecați. Ne învață, fără vorbe grele, că iubirea și amintirea pot fi punți trainice între lumi. Pentru mulți dintre noi, mersul la cimitir în ziua Blajinilor este mai mult decât un ritual: este un dialog tăcut cu cei pe care i-am iubit, o așezare a gândurilor, o regăsire a rostului. Ne adunăm la morminte nu din teamă de uitare, ci din dorința de a rămâne vii în inimile lor, așa cum și ei trăiesc mai departe în inimile noastre.

Chiar și atunci când nu putem ajunge la cimitir, spiritul sărbătorii poate fi cinstit simplu: rostind o rugăciune, aprinzând o lumânare, împărțind o bucată de pâine cu cineva aflat în nevoie.

Într-un fel, Paștele Blajinilor ne amintește că suntem parte dintr-o poveste mai mare decât noi, că purtăm în noi nu doar visurile, ci și rădăcinile, durerile și luminile celor dinaintea noastră. Este o chemare la recunoștință, la smerenie, la iubire continuă. Deși nu are strălucirea Paștelui cu clopote și flori, Paștele Blajinilor strălucește într-un fel aparte: în inimile oamenilor care, an de an, pășesc către cimitire cu lumânări în mâini și iubire în suflet. O sărbătoare în care fiecare nume rostit se întoarce înapoi ca o binecuvântare, o zi în care, dincolo de granița vizibilului, viețile se întâlnesc iarăși, dincolo de timp.

Maura ANGHEL

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
08/05/2025 08:40

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Studenții își repară hainele și mediul. Facultatea de Geografie și Geologie găzduiește un atelier creativ ce combate risipa textilă
08/05/2025 08:32

Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi se alătură initiativelor care incurajează educatia ecologică si formarea unor comportamente sustenabi ...

VincerOpera 2025. Gala extraordinară a Operei Iași aduce pe scenă artiști de elită și tineri talentați
08/05/2025 08:16

Seara de miercuri, 14 mai, promite mai mult decat un spectacol. Promite o reverentă. O plecăciune in fata artei lirice, a frumusetii care nu imbătraneste si a vocilor ce traversează timpul cu aceeasi fortă ...

Tramvaiul Teatrului, o scenă pe șine în Iași. Teatrul „Luceafărul” lansează un mijloc de transport cultural aniversar
08/05/2025 08:11

Iasul isi intampină primăvara culturală cu un mijloc de transport inedit: Tramvaiul Teatrului, lansat de Teatrul Luceafărul, care aniversează in acest an 75 de ani de existentă. Cu o identitate vizuală v ...

Cum îți lansezi un business în Iași, când orașul pare să te respingă
08/05/2025 08:00

Desi este cel mai mare oras din Regiunea Nord-Est, cu universităti de prestigiu si un potential creativ imens, Iasul poate deveni un loc dificil pentru tinerii care pornesc un business de la zero. Lipsa de spr ...

Prima hologramă interactivă dintr-un muzeu românesc. Arhitectul Berindey prinde glas la Palatul Culturii
08/05/2025 07:59

În inima Iasului, acolo unde se inaltă cu demnitate si ecou istoric Palatul Culturii, un pas nevăzut, dar spectaculos, se face către viitor. Începand de vineri, 9 mai, vizitatorii vor putea primi ...

Cafeneaua ca birou, locul unde se țes rețelele informale de putere din Iași
08/05/2025 07:57

În Iasi, asa cum in marile orase ale lumii, există o hartă invizibilă a puterii care nu se suprapune neapărat peste cea administrativă. Cafenelele devin noduri de retea, huburi de influentă unde se ...

Peste 600 de invenții care schimbă lumea, prezentate la Iași
08/05/2025 07:46

Aflat la cea de-a XVII-a editie, EUROINVENT atrage anual sute de inventatori, cercetători, profesori, antreprenori si pasionati de stiintă din zeci de tări, devenind un punct de referintă in peisajul int ...

Ce a descoperit poliția la bărbatul din Suceava care e acuzat că ar fi împușcat un câine fără stăpân
08/05/2025 05:53

Un bărbat din localitatea Lisaura, comuna Ipotesti, a fost retinut de politisti, după ce ar fi impuscat cu o armă un caine fără stăpan, a transmis, miercuri, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Suceav ...

Poli Iași ia în calcul doar victoria cu FC Hermannstadt
07/05/2025 21:45

* „Am mare incredere in jucătorii mei, sunt constienti că trebuie să luăm puncte. Un punct nu stiu dacă ne avantajează, depinde si de celelalte rezultate. Trebuie să castigăm, nu avem altă varian ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei