Parchetul European a reținut, la Iași, doi angajați din domeniul IT!
Dimensiune font:
La solicitarea Parchetului European (EPPO), procurorii au efectuat, zilele trecute,, unele descinderi în mai multe locaţii din Iaşi, Vaslui şi Bucureşti. Măsuri de investigaţie au fost efectuate şi în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania şi Spania, precum şi în Republica Moldova. Procurorii europeni vizează o fraudă de 2 milioane de euro cu fonduri europene din zona de IT. În acest dosar, două persoane au fost reţinute, iar alte patru sunt plasate sub control judiciar.
Unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la biroul EPPO din Iaşi pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi, iar altele vor fi aduse în zilele următoare.
Ancheta Parchetului European, condus de Codruţa Kovesi, vizează o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de circa 2 milioane euro, mai precis 10.953.924 lei, pentru un proiect IT pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare (PIST - Platforma inovatoare pentru tranzacţii financiare rapide şi sigure).
Din ancheta celor de la Parchetul European rezultă că, în perioada 2020 - 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii şi bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziţionate, precum şi contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate, obţinând astfel fonduri necuvenite de la bugetul UE de 1 milion de euro. „Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne şi internaţionale, utilizând societăți de tip cutie poștală înregistrate în Spania și Bulgaria, precum și conturi bancare în Belgia și Lituania”, transmit cei de la EPPO.
Potrivit probelor, acţiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activităţi infracţionale au fost transferate cetăţenilor moldoveni şi către cetăţeni din Italia, pentru a preveni eventualele anchete. „Membrii grupului sunt, de asemenea, suspectați că au falsificat documente pentru a certifica faptul că echipamentul a fost achiziționat și a funcționat în mod corespunzător. În majoritatea cazurilor, potrivit dovezilor, echipamentele au fost achiziționate la o dată mult mai târzie, după primirea necuvenită a plăților de la autoritatea de management a fondurilor UE”, spun cei de la EPPO.
Surse din rândul anchetatorilor spun că cele două persoane reţinute ar fin Alfred Petronel Petrea şi Paul Chiriţă, dar în dosar mai sunt cercetați și Paul Matei Irinescu, Marcela Sabo, Iulian Cîtea și Diana Ștefan.
Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare totală de aproximativ 250.000 de euro, loturi de teren şi a îngheţat conturile bancare ale suspecţilor şi ale companiilor acestora.
„În conformitate cu legislația națională a României, frauda agravată cu subvenții se pedepsește cu închisoare de până la 10 ani pentru spălarea banilor”, spun cei de la Parchetul European.
Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau