Părinți români, copii globali. Vremurile moderne au schimbat modelul familial al ieșenilor

Dimensiune font:

| 09-02-2025 17:18

 * fenomenul migrației economice a românilor a reconfigurat structura familială tradițională, iar la Iași, un oraș cu puternice legături istorice și culturale, acest proces se simte profund * părinții pleacă peste hotare pentru un trai mai bun, lăsând copiii acasă, în grija rudelor sau a altor persoane de închidere * astfel, generații de copii cresc cu un model parental schimbat, adesea fragmentat de distanța fizică

Dacă în anii ‘90 și începutul anilor 2000 plecarea părinților la muncă în străinătate era văzută ca un sacrificiu necesar pentru bunăstarea familiei, astăzi, acest fenomen a devenit un mod de viață structurat. În multe cazuri, copiii își petrec copilăria alături de bunici, mătuși sau chiar singuri, având o relație la distanță cu părinții.

Copii crescuți pe WhatsApp și apeluri video

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, relația dintre părinți și copii s-a transformat. „Vorbim zilnic pe video, dar nu e același lucru ca o îmbrățișare reală”, spune Maria, o adolescentă de 15 ani din Iași, al cărei tată lucrează în construcții în Germania de aproape un deceniu. De la teme făcute prin apeluri video la sfaturi pentru viață primite prin mesaje vocale, tehnologia a devenit un substitut emoțional, dar nu poate înlocui prezența directă.

Pentru mulți copii, plecarea unui părinte aduce o presiune emoțională considerabilă. Studiile arată că aceștia dezvoltă sentimente de abandon, anxietate sau chiar depresie. „Este greu să nu ai cui să-i spui că ai luat 10 la matematică sau că ai pierdut la un concurs”, spune Andrei, un băiat de 12 ani care înearcă să gestioneze lipsa mamei, plecată în Spania.

„În trecut, plecarea era temporară, cu gândul că după câțiva ani se vor întoarce. Acum, mulți părinți se stabilesc definitiv în diaspora, iar legătura cu copiii lor rămași în România devine tot mai fragilă. Ne confruntăm cu generații de adolescenți care au părinți biologici, dar figuri parentale de substituție în realitate”, explică sociologul Maria Dănilă, specialist în structuri familiale. Pentru unii, distanța fizică este suplinită de tehnologie. Aplicațiile de comunicare video au devenit canale esențiale de menținere a relației părinte-copil. În fiecare seară, înainte de culcare, Iulia, o fetiță de opt ani, își așteaptă mama pe WhatsApp pentru a-i citi o poveste. „Chiar dacă nu este aici, simt că mă veghează”, spune ea.

Peste 130.000 de copii din Regiunea Nord-Est au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, numărul fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât cel înregistrat de ANPDCA, relevă un studiu realizat de organizația „Salvaţi Copiii” România.

Efectele sociale și emoționale ale „copiilor singuri”

Specialiștii în psihologie atrag atenția asupra impactului emoțional pe care îl are această separare asupra copiilor. Mulți dintre ei resimt abandonul, chiar și atunci când părinții le trimit bani, cadouri sau susținerea necesară pentru educație. „Există copii care devin mai independenți și responsabili, dar sunt și mulți care suferă de anxietate, depresie sau au probleme de integrare socială. Fără o ghidare emoțională directă din partea părinților, unii tineri își pierd reperele”, explică psihologul Roxana Gherasim. Un fenomen îngrijorător este scăderea performanțelor școlare în rândul copiilor care cresc departe de părinți. Studiile arată că aceștia au un risc mai mare de abandon școlar sau de comportamente riscante, cum ar fi consumul de alcool și fumatul la vârste fragede.

Familia extinsă și „părinții de rezervă”

În multe cazuri, bunicii sunt cei care preiau rolul de părinți. La 65 de ani, tanti Maria are grijă de nepoata ei, Cristina, care are 14 ani. „Încerc să-i fiu și mamă, și tată, dar uneori mă gândesc că nu e același lucru. Ea are nevoie de părinți”, mărturisește femeia. Pe de altă parte, în unele familii au apărut noi modele de sprijin reciproc. Comunitățile religioase, asociațiile și grupurile de părinți adoptă soluții pentru a ajuta copiii rămași singuri. Un exemplu este programul „O familie pentru fiecare copil”, prin care voluntari din comunitate oferă sprijin emoțional și consiliere pentru copiii ai căror părinți sunt plecați.

Soluții pentru un viitor mai echilibrat

Autoritățile locale încearcă să implementeze politici care să sprijine familiile afectate de migrație. În ultimii ani, în Iași au fost dezvoltate programe de consiliere psihologică pentru copiii cu părinți plecați, dar și burse pentru elevii care se confruntă cu dificultăți financiare.

Psihologii și sociologii recomandă ca părinții plecați în străinătate să mențină un contact constant și sincer cu copiii lor, să le explice motivele plecării și să le ofere sentimentul de stabilitate, chiar și de la distanță.

Migrația părinților a creat un nou tip de familie – unul în care distanța fizică nu înseamnă neapărat absență emoțională, dar în care copilăria și adolescența se trăiesc altfel. Dacă în trecut familia era o entitate solidă, care trăia sub același acoperiș, astăzi, realitatea multor copii din Iași este una a conexiunilor digitale și a vizitelor ocazionale.

Clara DIMA

În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi se află la vârsta pre-adolescenţei (11,4 ani). Totodată, una din patru mame din Regiunea NE pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate. Mamele (atât la nivel regional, cât şi naţional) tind să nu trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în ţară, afirmă reprezentanţii Salvaţi Copiii. Peste jumătate (51%) dintre părinţii plecaţi sunt persoane tinere, cu vârsta până în 39 de ani.

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
12/05/2025 08:13

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Lucrările pe Autostrada Unirii A8 au fost oprite pe termen nelimitat!
12/05/2025 08:12

* Grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, a decis să suspende lucrările pe mai multe santiere, incepand cu săptămana viitoare * vizate sunt in special proiectele Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) si Au ...

Peste 100 de mii de ieșeni ar putea rămâne fără autoturisme, în următorii cinci ani!
12/05/2025 08:12

* dacă s-ar implementa, astăzi, fie directiva europeană, in scenariul actual, fie planul guvernamental ce vizează in principal autoturismele poluante, Iasul, care are un parc auto ce numără 252.751 autotu ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
12/05/2025 07:44

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Campusul care nu doarme. Viața economică nocturnă a studenților din Iași
12/05/2025 07:22

Dincolo de stereotipul studentului boem, sărac, dar visător, se intinde o realitate mai dură: economia de noapte a tinerilor, modelată de nevoi, creativitate si un soi de solidaritate invizibilă. Bogdan, s ...

Pâinea și laptopul. Cât costă viața în Iași, în 2025?
12/05/2025 07:19

În Iasul anului 2025, cosul zilnic nu mai inseamnă doar paine, lapte si cartofi. Cu un copil care face teme online, cu drumuri zilnice către scoală si aplicatii educationale plătite in euro, cu rate p ...

Școala Altfel și Săptămâna Verde, între dezamăgiri și speranțe
12/05/2025 07:09

În fiecare an, „Scoala Altfel” si „Săptămana Verde” par a fi două dintre putinele momente in care sistemul educational romanesc isi aminteste că invătarea poate fi vie, practi ...

 O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
12/05/2025 07:05

O tanără din Botoşani a fost salvată de la moarte live pe TikTok. Işi transmitea in direct plimbarea printr-o pădure şi pleda pentru mişcare in aer liber, cand a inţepat-o o albină şi a intrat in şo ...

Patriarhia Română anunță că fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, a fost caterisit
12/05/2025 06:58

Fostul episcop de Husi, Corneliu Onilă, condamnat la inchisoare pentru abuz sexual, a fost caterisit, a anuntat Biroul de Presă al Patriarhiei Romane. Acesta a revenit la statutul de monah. „Avand in vede ...

Capii Justiției din România vin la Hârlău, la un Te Deum
11/05/2025 17:02

* nu vor lipsi Radu Marinescu, Ministrul Justitiei in Guvernul Romaniei, Elena-Raluca Costache, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii Joi, 15 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei