Pescarii braconieri vor sta după gratii până la 5 ani!
Dimensiune font:
Începând de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 176/2024 a pescuitului și protecției resursei acvatice vii, persoanele fizice sau juridice depistate că practică ilegal această activitate riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar închisoarea până la 5 ani și interzicerea dreptului de a mai pescui pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 4 ani.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, la începutul acestei săptămâni, a actului normativ, braconajul piscicol, fenomen care în ultimii ani a atins cote alarmante în România, va fi sancționat de acum înainte mult mai drastic, nerespectarea de către persoanele fizice ori juridice a legislației în domeniu urmând să atragă, după caz, răspunderea administrativă, civilă, penală sau contravențională. Potrivit prevederilor din noua lege, amenzile aplicate celor care practică braconajul au fost majorate semnificativ. Astfel, dacă până acum, amenda aplicată pentru încălcarea condițiilor prevăzute în permisul de pescuit era cuprinsă între 300 și 600 de lei, începând din 6 iunie, cuantumul acesteia crește la 1.500 de lei. „Tot cu 1.500 de lei vor fi sancționate și alte abateri, cum ar fi, de exemplu, pescuitul recreativ practicat de către persoanele care nu dețin sau nu au asupra lor permisul de pescuit sau, după caz, elementele de identificare, în format electric sau electronic, din care să rezulte legalitatea acțiunii, precum și reţinerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ a mai mult de 10 exemplare/ zi din speciile de păstrăv în apele de munte cu salmonide sau a mai mult de 5 kg de peşte/ zi în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Delta Dunării și în apele maritime, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg”, se arată în lege.
Prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecţionate artizanal sau pescuitul salmonidelor cu momeli naturale se va sancționa cu amendă în valoare de 4 mii de lei, la fel și încălcarea condiţiilor prevăzute în licenţa sau autorizaţia de pescuit comercial, se mai arată în lege. Cele mai mari amenzi, de până la 10 mii de lei, la care se adaugă reţinerea şi suspendarea permisului de pescuit pentru 120 de zile, vor fi aplicate, potrivit noului act normativ, în cazul deținerii, transportului sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale admise provenite din pescuitul comercial, neasigurarea debitului de apă necesar în vederea dezvoltării normale a resursei acvatice vii în aval de o lucrare de barare precum și practicarea pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale ale peștilor și al altor viețuitoare acvatice în perioada de prohibiție și în zonele de protecție.
În plus, în cazul pescuitul comercial fără autorizaţie și licenţă sau în perioada de prohibiție, distrugerea icrelor embrionare de pește în zonele de reproducere naturală sau reducerea debitului şi a volumului de apă pe cursurile de apă în scopul pescuitului vor fi sancționate cu închisoare până la 5 ani şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 4 ani. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau