Peste 20.000 de pacienți oncologici luptă, la Iași, pentru supraviețuire
Dimensiune font:
* la Institutul Regional de Oncologie Iaşi au fost înregistrate, anul trecut, 2.070 de noi cazuri de cancer, cele mai multe fiind colorectal - 289, bronhopulmonar - 282 şi mamar - 184 * din cei 20.017 pacienţi aflaţi în evidenţa IRO Iaşi la finalul anului 2024, cei mai mulţi erau diagnosticaţi cu cancer mamar - 4.209, cancer colorectal - 3.457 şi de prostată - 1.978
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) și în multe alte centre medicale din țară, medicii trag un semnal de alarmă: cancerul nu alege, dar noi putem alege să ne protejăm. Prin investigații regulate și un stil de viață echilibrat, putem preveni multe dintre formele acestei boli nemiloase. Specialiştii ne îndeamnă la un moment de reflecție, dar și de acțiune. Să fim informați, să avem grijă de noi și de cei dragi, să nu amânăm controlul medical, să fim parte din schimbare.
Imaginați-vă că aveţi puterea de a influența sănătatea prin alegeri simple: un control medical la timp, o dietă mai sănătoasă, renunțarea la fumat, câteva minute de mișcare în fiecare zi. Toate acestea sunt arme împotriva unui inamic invizibil, dar prevenibil.
Statistica Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că a doua cauză de deces la nivel mondial este cancerul.
La Institutul Regional de Oncologie Iaşi în anul 2024 au fost înregistrate 2.070 de noi cazuri de cancer, cele mai multe fiind colorectal - 289, bronhopulmonar - 282 şi mamar - 184. Din cei 20.017 pacienţi aflaţi în evidenţa IRO Iaşi la finalul anului 2024, cei mai mulţi erau diagnosticaţi cu cancer mamar - 4.209, cancer colorectal - 3.457 şi de prostată - 1.978.
Cel mai probabil, diagnosticarea ar fi fost şi mai eficientă dacă în anul 2024 ar fi continuat proiecte de depistare a cancerului prin intermediul caravanelor medicale.
„Unităţile mobile de screening ale Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi au jucat un rol esenţial în depistarea precoce a cancerului de col uterin şi sân, facilitând accesul la servicii medicale de diagnostic pentru populaţiile din zonele rurale şi urbane, o mare parte fiind persoane defavorizate, cu probleme sociale. Aceste unităţi sunt dotate cu echipamente medicale moderne, inclusiv cabinete ginecologice şi mamografe digitale, permiţând efectuarea de teste precum mamografii şi prelevări pentru depistarea cancerului de col uterin”, spune managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu.
Cu ajutorul proiectelor ONCOPREV şi ONCOFEM în perioada 2020 – 2023, IRO a oferit gratuit servicii de screening în numeroase localităţi şi oraşe din nord-estul şi sud-estul ţării. „Aceste iniţiative au avut un impact semnificativ asupra sănătăţii publice, contribuind la depistarea timpurie a cancerului şi la reducerea mortalităţii asociate. Prin aducerea serviciilor medicale direct în comunităţi, unităţile mobile elimină barierele legate de accesul la îngrijire medicală, asigurând astfel că un număr cât mai mare de persoane beneficiază de screening şi educaţie pentru sănătate”, spune Mirela Grosu.
Datorită finalizării în decembrie 2023 a proiectelor de screening cu finanţare nerambursabilă prin care erau acoperite cheltuielile de deplasare a unităţilor mobile, în prezent serviciile medicale de diagnostic precoce se realizează pe bază de bilet de trimitere, atât pentru persoane asigurate cât şi neasigurate, la Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi str. Sărărie nr. 177 A. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau