Piaţa ieşeană a muncii îşi revine spectaculos: 905 de posturi vacante!
Dimensiune font:
După patru ani plini de probleme, ani în care oferta de lucru la nivel de judeţ a atins cote neimaginat de mici, iată că, acum situaţia revine la normalitate. Ultimul centralizator remis presei de către AJOFM, cel de miercuri, 22 mai a.c., arată că, la nivelul judeţului, e nevoie de 905 lucrători. Ca pe vremuri.
Absolvenţii de facultate au tot mai multe oprotunităţi, pentru ei sunt disponibile 180 de posturi, adică o cincime din total. Vorbim despre joburi precum de contabil, economist, expert în achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, chimist, construcţii hidrotehnice, geodez, horticultor, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, sisteme electroenergetice), medic veterinar, peisagist, proiectant (construcţii, geodezie, instalaţii, mecanică, sisteme de securitate).
Cei aflaţi la polul opus din punct de vedere al şcolarizării, adică necalificaţii, au şi ei de unde alege din belşug. În construcţii, apoi ca agent de curăţenie, ajutor de bucătar, ambalator manual, curier, încărcător – descărcător, săpător manual, sortator de produse ori simplu vânzător la tarabă.
Pe domenii de activitate însă, treaba e destul de complicată. Doar cinci posturi în comerţ, bine, aici am mai precizat, mulţi angajatori preferă direct, prin anunţuri în vitrinele magazinelor, nu anunţă AJOFM. 24 posturi în HoReCa (creştere infimă faţă de intervalul preceden, 22), tradiţional, nimic în asigurări, s-a revenit la oferta de 15 şoferi în tranporturi, construcţiile rămân la putere, cu un necesar de 482 lucrători, industria stă şi ea destul de bine, aici sunt vacante 68 locuri de muncă.
Despre ce se petrece în agricultură, am mai povestit. Fermierii preferă zilierii, nu fac contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, nu-i aranjează deloc. În sănătate, trei posturi de infirmieră. Cam asta-i la nivel de judeţ.
Scandinavii angajează masiv
Cât priveşte oportunităţile de angajare în străinătate, mai precis în Europa, veşti bune. De la 205 locuri de muncă libere ce figurau săptămâna trecută pe platforma EURES, s-a ajuns acum la 287. Scandinavii sunt la putere, în clasamentul angajatorilor conduce detaşat Norvegia, ţară căreia îi trebuiesc 147 lucrători. 50 electricieni, 32 mecanici auto, cinci montatori de structuri metalice, celebrii lucrători în prelucrarea somonului, dar şi un şofer de camion, doi sudori, trei tinichigii şi tot trei vopsitori auto.
Pe locul doi vine Finlanda, care caută 75 de căpşunari şi trei vopsitori auto. În rest, nicio schimbare faţă de săptămânile precedente. Letonii tot insistă cu sudorii, dar la ce salarii oferă, e clar că nu. Poate nepalezi, vietnamezi şi alţii ca ei. 1.400 euro brut e ceva infim pentru un european. Mai sunt nemţii, 27 locuri de muncă şi salarii adecvate. De la 2.700 euro în sus. Aici e nevoie de măcelari, sudori şi electronişti.
Spaniolii tot nu găsesc cei 15 şoferi de autocamion, deşi salarizarea nu-i chiar rea, 2.300 euro net. Lista se încheie cu Olanda (trei şoferi de autobuz) şi Malta, insula având nevoie urgentă de doi ingineri electronişti. Nimic în rest, cel puţin pe platforma EURES. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau