Poluare cu hidrocarburi pe râul Nicolina!
Dimensiune font:
* nu s-a identificat fenomenul de mortalitate piscicolă * pentru identificarea poluatorului a fost solicitată intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în vederea verificării casetei Valea Seacă
Iaşul este din ce în ce mai poluat, iar ultima avertizarea a fost făcută zilele trecute, când s-a fost semnalat faptul că pe cursul de apă Nicolina, în zona pod Piaţă CUG, erau prezente irizaţii specifice hidrocarburilor.
Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad (ABA) şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi au intervenit la faţa locului în vederea stopării răspândirii irizaţiilor şi s-au luat probe pentru identificarea cauzelor producerii poluării cursului de apă. S-a constatat că pe suprafaţa râului Nicolina erau irizaţii specifice produselor petroliere, provenite din colectorul prin care sunt tranzitate apele cursului de apă necadastrat Valea Seacă. „Formaţia de intervenţie rapidă a SGA Iaşi a acţionat imediat pe râul Nicolina cu baraje absorbante, pe sectorul amonte de pod Mircea cel Bătrân, la aproximativ 500 m amonte de confluenţa cu râul Bahlui şi pe tronsonul colector Valea Seacă - Pod Nicolina, folosindu-se şi material absorbant (turbă), precum şi lavete absorbante. Totodată, irizaţiile au fost prezente doar pe tronsonul aval pod Piaţă CUG şi până la Pod Nicolina. Până în prezent, nu s-a identificat fenomenul de mortalitate piscicolă. Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul ABA Prut – Bârlad a prelevat probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, atât în cursul zilei de vineri, 10 ianuarie 2020, cât şi pe 11 ianuarie 2020, pentru urmărirea influenţei asupra calităţii corpului de apa de suprafaţă pe care a fost semnalată poluarea”, au declarat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad.
Pentru evitarea propagării undei de produs petrolier, în aval de podul Crucea Ferentz s-a constituit un echipaj mixt pentru supravegherea intervenţiei operative pe timpul nopţii, dotat cu materiale specifice de combatere a poluărilor accidentale. De atunci, personalul monitorizează şi intervine, în continuare, pe cursul de apă Nicolina, şi acţionează pentru îndepărtarea vegetaţiei de pe maluri, pe sectoarele pe care produsul petrolier s-a depus pe vegetaţie. Materialele utilizate pentru îndepărtarea produsului petrolier de pe cursul de apă Nicolina vor fi colectate în recipienţi speciali şi apoi transportate pentru neutralizare.
Pentru identificarea poluatorului a fost solicitată intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în vederea verificării casetei Valea Seacă. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau