Sentinţă cinică a Curţii de Apel în cazul unui escroc
Dimensiune font:
acuzat că a escrocat o doctoriţă pensionară, uşurându-i contul cu 50.000 euro, bărbatul a primit o pedeapsă de patru ani şi cinci luni de închisoare * în plus, a fost obligat să achite prejudiciul cifrat la 235.330 lei * a atacat sentinţa şi, teoretic, a câştigat * magistraţii i-au admis apelul, i-au scăzut 3.000 lei din datorie şi au decis încetarea măsurii controlului judiciar
Presaţi aproape zilnic cu tot soiul de solicitări absurde şi deloc întemeiate, magistraţii ieşeni dovedesc, câteodată, mult simţ al umorului cel negru. Ultima dovadă, sentinţa dată alaltăieri de judecătorii Curţii de Apel în urma demersului făcut de ieşeanul Ştefan Iulian Pleşcan (39 de ani).
Executat sillit pentru suma de 3.000 lei, după o ţeapă dată unei companii de telefonie mobilă, individul a căutat, disperat, o soluţionare rapidă a problemei.
Norocul părea să-i fi surâs în vara lui 2019, atunci când a cunoscut-o pe doctoriţa pensionară Elena D. (87 de ani). S-au întâlnit în piaţă, a ajutat-o să care sacoşele cu cumpărături şi, drept mulţumire, bătrâna l-a invitat la o cafea. Pleşcan a simţit că-i rost de-un tun şi a acceptat cu mare încântare. Ajuns în locuinţa pensionarei, a inspectat cu discreţie zona, a văzut o poşetă în care era un card bancar şi o foaie pe care era scris codul PIN. Le-a subtilizat pe dată, a terminat de băut cafeaua şi s-a retras politicos, nu înainte de a se oferi s-o mai ajute la diverse treburi gospodăreşti.
S-a dus glonţ la bancă, a scos banii necesari scăpării de sechestru, dar şi ceva în plus, ca să sărbătorească succesul la un restaurant de lux. Şi-a rezolvat problema, dar nu s-a mulţumit cu doar atât. În loc să returneze cardul, l-a mai folosit intens încă un an şi jumătate. Procurorii au dovedit că, în acest interval, Pleşcan a efectuat 126 tranzacţii şi 46 interogări de sold, fiind retraşi, în total, 235.330 de lei. Nu mai rămăsese aproape nimic în cont.
Pe 21 ianuarie 2021, fostei doctoriţe i-a apărut o cheltuială neprevăzută şi deloc mică. N-avea suficiente lichidităţi şi apelat la economiile din bancă. Şoc total, banii se evaporaseră. Elena s-a dus întins la poliţie şi a reclamat escrocheria. Investigatorilor nu le-a fost greu să identifice autorul, acesta a fost plasat sub control judiciar şi trimis în judecată pentru furt, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
A plătit datoria la modul simbolic. Aşa a fost şi sentinţa
Procesul n-a ridicat probleme deosebite, fapte şi dovezile erau mai mult decât clare, sentinţa Tribunalului Iaşi a venit pe 23 iunie a.c. Patru ani şi cinci luni cu executare în regim de detenţie, plus obligaţia de a achita despăgubiri civile în valoare de 235.330 lei.
Încarcerat în Penitenciarul Iaşi, deţinutul a atacat decizia primei instanţe. Pentru două motive. Faptele sale n-au fost atât de grave încât să justifice o aşa de îndelungată perioadă ce trebuie s-o petreacă în spatele gratiilor şi valoarea mult prea mare a sumei ce trebuie s-o plătească.
Demersul său a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi în data de 13 iulie a.c. Magistraţii de aici i-au dat la dispoziţie mai bine de patru luni, răstimp în care să poată achita prejudiciul. A făcut-o la modul simbolic şi a primit o sentinţă aşijderea. Din cei 235.330 lei, i s-au scăzut 3.000 lei, exact cât a plătit. S-a dispus, de asemenea, încetarea măsurii controlului judiciar. E lipsită de sens, întrucât condamnatul stă în puşcărie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau