Sistemul anti-coliziune, extins şi la tramvaie!
Dimensiune font:
Iniţial, Guvernul aprobase fonduri pentru dotarea cu astfel de dispozitive doar pentru autobuzele din oraş * ulterior, toate cererile de finanţare au fost aprobate, prin urmare aproape 300 de mijloace de transport vor rula în condiţii de siguranţă pe străzile din oraş
Primăria Iaşi a fost informată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației că toate cele cinci cereri de dotare cu „Sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule destinate transportului public din Municipiul Iași” au fost aprobate și vor fi finanțate cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Componenta C10 - Fondul Local. Practic, vor fi dotate cu sisteme anti-coliziune digitalizate nu mai puțin de 140 de autobuze și 150 de tramvaie. Investiția are o valoare totală de 4.800.000 euro, fără TVA (5.712.000 euro, cu TVA), respectiv 23.628.960 lei, fără TVA (28.118.462,40 lei, cu TVA).
„Este o veste excelentă pentru orașul nostru, care vine în completarea programul de modernizare a transportului public ieșean, pe care l-am susținut în cea mai mare parte cu fonduri europene. Tot prin intermediul PNRR vom achiziționa 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operațional Regional (POR) avem 32 de tramvaie PESA și Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri și 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro! Este cel mai mare program de investiții din istoria transportului public ieșean, unul dintre cele mai consistente din țară și avem ambiția ca transportul public din Municipiul Iași să fie nu doar verde, modern și inteligent, ci și cel mai performant din România”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Cum funcţionează sistemul
La nivelul proiectului, sistemul digital care se dorește a fi implementat presupune instalarea de elemente de detecție externe pe toate cele 140 de autobuze şi 150 de tramvaie din parcul auto al Companiei de Transport Public. Este vorba de camere de luat vederi sau radare cu rază medie, care scanează în timp real participanții la trafic, pornind de la autovehicule și terminând cu motocicliști, bicicliști și pietoni. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore, pentru a ajuta conducătorul autobuzului să evite accidentul.
Dispar unghiurile moarte
Sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport asociată unghiurilor moarte care pun probleme reale în trafic. Practic, va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte. Toate dispozitivele sistemului sunt montate în așa fel încât vizibilitatea conducătorilor auto nu este deloc obturată, iar alertele sonore și vizuale sunt afișate pe display-ul dispozitivului montat la bordul autobuzului.
Printre alertele emise de către dispozitiv se numără: alerta de impact frontal cu un autovehicul, alerta de schimbare a benzii fără semnalizare, alerta de impact frontal cu un pieton sau un biciclist, alerta privind nepăstrarea distanței optime față de autovehiculul din față, risc coliziune stânga, dreapta și unghiuri laterale. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau