Speranțe pentru ieșencele care doresc să devină mame

infertilitate-IS

Dimensiune font:

| 31-07-2024 09:36

 * pentru cei care își doresc un copil, statul vine cu o veste bună * începând din această săptămână, sunt disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri în cadrul programului FIV 2024 * sprijinul financiar va fi acordat în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și eligibile, în limita fondurilor aprobate anual

Infertilitatea este o problemă delicată și adesea dureroasă, afectând milioane de cupluri din întreaga lume. În România, acest subiect continuă să fie învăluit într-un anumit tabu, deși impactul său asupra vieților celor afectați este profund și de lungă durată. În acest articol, vom explora cauzele infertilității, efectele sale asupra cuplurilor și situația actuală din România. Impactul infertilității asupra cuplurilor este adesea subestimat. Dincolo de dorința arzătoare de a avea copii, infertilitatea poate provoca stres emoțional intens, probleme în relație, stigmat social și dificultăți financiare. Cuplurile se confruntă cu un rollercoaster de emoții, de la speranță și entuziasm, la dezamăgire și disperare. Comunicarea poate deveni tensionată, iar vinovăția sau auto-învinovățirea pot eroda încrederea și intimitatea. În multe culturi, inclusiv în România, presiunea socială de a avea copii poate agrava stresul și anxietatea cuplurilor infertile. Tratamentul infertilității poate fi costisitor, adesea fără garanția succesului, ceea ce poate pune o povară financiară suplimentară asupra cuplurilor.

Infertilitatea, o problemă de sănătate publică

În zilele noastre se nasc de două ori mai puțini copii față de acum 60 de ani, principala cauză fiind infertilitatea, care afectează un cuplu din cinci, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta a devenit o problemă de sănătate publică pe care toată lumea trebuie să o conștientizeze și să-i acorde atenția necesară. „Infertilitatea e o problema de cuplu, dar dacă vrem să schematizăm, există factori feminini și factori masculini ce împiedică obținerea unei sarcini. Dintre factorii feminini, cel mai important e vârsta de peste 35 ani, care înseamnă rezerva ovariana și calitate ovocitară (celula sexuală feminină – n.r.) scăzute. Apoi avem în vedere tulburările hormonale ce pot determina  lipsa ovulației sau ovulațiile neregulate, trompele impermeabile de obicei din cauza infecțiilor pelvine, endometrioza, fibroamele,  polipii uterini. La bărbați, pe lângă factorii hormonali, genetici, traumatici, un rol important îl au factorii de mediu și stilul de viață”, a spus dr Alina Gontariu, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu o supraspecializare în reproducerea umană asistată și terapia infertilității. Opțiunile de tratament disponibile pentru infertilitate sunt personalitate pentru ca ratele de succes să fie cât mai mari. „După ce identificăm cauza, corectăm ce se poate corecta, iar apoi stabilim planul de tratament, care va fi personalizat în funcție de multiple variabile: vârsta partenerilor, rezultatele analizelor, cauza și durata infertilității, afecțiuni asociate, antecedente.  Există trei tipuri de tratament: determinarea momentului ovulației, inseminarea intrauterină,  fertilizarea în vitro. Fiecare dintre acestea va fi adaptat în funcție de particularitățile cazului, deci și șansele de reușită variază de la un cuplu la altul. De aceea e greu, chiar imposibil sa rezumam totul la un singur număr. Totuși, trebuie avut în vedere ca șansele fertilizării in vitro la femeile sub 35 ani sunt de 40-50% per ciclu de stimulare ovariană,  5-10% peste  40 ani, dar cu scădere dramatică de sub 1% peste 42 ani. De aceea, peste tot în lume, pacientelor peste 42 ani li se recomandă FIV cu ovocite donate. În această situație, șansele sunt cele ale donatoarei, adica 40-50%, dacă nu există alți factori care să influențeze implantarea sarcinii: fibroame, adenomioza, malformații uterine”, a atras atenția dr Gontariu.

Un alt detaliu foarte important, despre care nu se vorbește suficient, este infertilitatea secundară, adică incapacitatea de a concepe un alt copil după o sarcină anterioară. Rata infertilității secundare variază, dar este estimată că afectează aproximativ 10-15% dintre cuplurile care încearcă să conceapă din nou. Apare la un interval variabil după o  sarcină anterioară care s-a terminat prin naștere, avort spontan sau avort la cerere. „Diagnosticul e mai greu acceptat de cuplu, majoritatea cuplurilor gândindu-se că e doar o chestiune de timp și dacă a fost o sarcină o dată, va fi și a doua oară. Drept urmare, se întârzie efectuarea investigațiilor și tratamentul necesar. Cauzele sunt multiple: avansarea în vârstă, anumite condiții medicale ce pot surveni în timp, complicatii ale sarcinilor anterioare, trombofilia, anomalii genetice sau imunologice”, a completat dr Gontariu.

Sprijin de la stat: vouchere de câte 15.000 de lei

Pentru cei care își doresc un copil, statul vine cu o veste bună. Începând din această săptămână, sunt disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri în cadrul programului FIV 2024, iar sprijinul financiar va fi acordat în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și eligibile, în limita fondurilor aprobate anual. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, a încurajat cât mai multe cupluri și femei care se confruntă cu infertilitatea să își depună documentele necesare. „Așteptăm cât mai multe cupluri / doamne care luptă cu infertilitatea să își depună documentele necesare înscrierii în programul FIV din acest an. Avem disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri, iar acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MFTES”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero.

Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei.

Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

Documentele necesare pentru înscrierea în program vor fi depuse exclusiv în format electronic pe platforma digitală Up Comunitate.

Cei care se decid să aleagă o astfel de procedură trebuie să fie atenți la un aspect foarte important  pentru o clinică de FIV, adică buna colaborare cu laboratorul de embriologie, locul unde se creează viața la propriu. „Fără embriologi buni, cu multă experiență și cu noutățile din domeniu la zi, care să beneficieze de aparatură de ultim moment, noi, ginecologii, nu am avea rezultate frumoase.

În domeniul reproducerii umane asistate nu exista termenii de cea mai bună clinică sau cel mai bun medic.  E foarte important sa rezonezi cu medicul pe care îl alegi, să ai încredere în el și să accepți că drumul poate să fie lung și anevoios, dar că luptați împreună în aceeași bătălie, cea cu infertilitatea”, a încheiat dr Alina Gontariu.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
 Văduvei Negre i-a pierit zâmbetul.Un sfert de secol de puşcărie pentru şoferiţa beată care a ucis patru ieșeni
13/01/2025 07:51

* atitudinea sfidătoare a inculpatei din dosarul accidentului din Păcurari, din noaptea de 17 iunie 2022, soldat cu moartea a patru lucrători ai Citadin, a condus la acest verdict extrem de dur * decizia dat ...

Psihologii se confruntă cu o explozie a cazurilor de depresie
13/01/2025 07:49

* expertii sugerează că de vină nu este doar sfarsitul abrupt al sărbătorilor festive, ci si convergenta zilelor mai scurte, a vremii mai reci si a consecintelor emotionale a  asteptărilor neimplinit ...

Zeci de mii de ieșeni și-au asigurat casele împotriva dezasterelor naturale
13/01/2025 07:44

* desi, in ultimul an, numărul celor care au contractat o asigurare PAID a crescut cu 10.685, gradul de acoperire rămane, in judet, unul destul de redus – 21,37% * in acest moment, doar 52.138 de ieseni ...

„Vreau să devin psihoterapeut pentru copii”
13/01/2025 07:33

 Adolescenta este o etapă fascinantă, marcată de descoperiri, visuri mărete si dorinta de a schimba lumea. Este timpul in care fiecare emotie devine mai intensă, fiecare alegere pare crucială, iar dr ...

Încă mai există hoţi de cai în România secolului XXI. La Iaşi.
12/01/2025 23:40

Ca de obicei, doamna Mihaela C. işi dusese, incă de la primele ore ale dimineţii, vaca şi iapa pe islazul comunal. Cum mai avea şi destulă treabă acasă, n-a stat să păzească animalele. A smuls, la re ...

Ieşean iertat de prima instanţă, condamnat dur la rejudecare
12/01/2025 23:38

Aproape zece ani, Vasile Nedelcu din Barnova a stat liniştit, nu s-a gandit nicio clipă că va ajunge vreodată după gratii. Deşi isprava sa din seara de 23 mai 2015 a ajuns de legendă in comună. În ...

Pieton lovit mortal de o mașină la Urecheni, în Neamț. Victima este un bărbat de 54 de ani
12/01/2025 21:47

Un bărbat de 54 de ani care se deplasa pe un drum judetean din Neamt a fost lovit mortal duminică de o masină. Politia face cercetări intr-un dosar penal deschis pentru ucidere din culpă. Potrivit IPJ Nea ...

Proiectil nexplodat găsit într-o pădure din județul Botoșani
12/01/2025 20:40

Un proiectil neexplodat din timpul conflictelor armate a fost descoperit duminică după-amiază intr-o pădure din judetul Botosani Un element de munitie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fo ...

Peste 55.000 de ţigarete de contrabandă, găsite de poliţişti în autoutilitara unui bărbat din Suceava
12/01/2025 18:18

Poliţiştii specializaţi din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj, cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din judeţ, au indisponibilizat, duminică, peste 55.000 de ţigaret ...

Val de excluderi în PNL Suceava. Fostul primar Ion Lungu și primarul comunei Salcea, Ezekiel Belțic, au fost excluși din partid
12/01/2025 17:04

Ion Lungu, fostul primar al Sucevei, si Ezekiel Beltic, primarul comunei Salcea, au fost exclusi din Organizatia Judeteană PNL Suceava. Decizia a fost luată joi, in cadrul sedintei Comitetului Director Judete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei