Ștefan Mandachi și istoria celor 107 fântâni construite în Africa!
Dimensiune font:
* „Dacă nu aveți posibilitățile mele, duceți mesajul mai departe, poate că ajunge la urechile vreunui antreprenor generos... Dacă vrei să fii ctitorul unei fântâni în Africa, donează și mă ocup eu de restul... Dacă nu vreți în Africa, sunt multe comunități izolate la noi, în România. Faceți una aici și dați leapșa altor prieteni sau oameni cu inimile larg deschise. Sau faceți un wc într-o școală. Încă mai sunt școli cu wc-ul în curte. Ohohoo, numai să vreți să faceți și vă garantez eu că găsiți tone de făcut. Cu scuzele cu toții suntem tari”, spune Ștefan Mandachi
„Mă numesc Ștefan, sunt din România și vrem să vă dăruim apă! Vreau să vă spun o poveste! Cu unsprezece ani în urmă îmi făceam caietul visurilor mele, apoi, în 2010 am decis să mai adaug un vis în caietul meu: să construiesc trei fântâni în Africa! Voi dedica asta mamei mele, care a murit acum trei ani. Acesta este un dar din partea poporului român!”, așa își începe povestea aceasta cu fântânile Ștefan Mandachi, unul dintre cei mai iubiți antreprenori români, proprietarul lanțului de restaurante Spartan, cel care a construit primul metru de autostradă în Moldova.
Prima fântână a fost construită în Uganda, a costat 7.500 de euro, „bani de pe persoană fizică”. „Nu-i mult, având în vedere că mai multe sate vor bea apă curată sute de ani de aici încolo. Meritul mult mai mare aparține lui Mihai Brasov. El a făcut totul, a intermediat, a negociat, a luptat. Eu doar am plătit. Mii de mulțumiri Teodora Jarnea! Comunitatea nu ar fi avut apă acum fără implicarea ta. Ea a pus lucrurile în mișcare. Dacă nu aveți posibilitățile mele, duceți mesajul mai departe, poate că ajunge la urechile vreunui antreprenor generos. Sau mai avem o soluție să facem mai multe fântâni la amărâți: noi strangem bani și pe Fundația Umanitară Jeni Mandachi. Dacă vrei să fii ctitorul unei fântâni în Rwanda, donează cât poți pe fundația noastră cu titlul obligatoriu la plată Fântână Africa. Și mă ocup eu de restul, n-ai nicio bătaie de cap, doar vei vedea direct numele tău pe o fântână din care-și vor alina setea mii de suflete, timp de mai multe generații. Dacă nu vreți în Africa, sunt multe comunități izolate la noi, din România. Faceți una aici și dați leapșa altor prieteni sau oameni cu inimile larg deschise. Sau faceți un wc într-o școală. Încă mai sunt școli cu wc-ul în curte. Ohohoo, numai să vreți să faceți și vă garantez eu că găsiți tone de făcut. Cu scuzele cu toții suntem tari”, spunea, în urmă cu ceva vreme, Ștefan Mandachi.
„Binele făcut pe silențios nu ajută la nimic, din contră...”
Acesta le recomandă prietenilor săi virtuali să nu mai facă binele „în liniște”. „Binele făcut pe silențios nu ajută la nimic, din contră, se topește în fața răului. Modestia nu ajută în acest context. Tăcerea nu proliferează binele. Faceți fapte, apoi faceți maximă gălăgie, nu mai fiți așa sfioși! Să afle toată planeta. Doar așa veți contamina și pe alții să facă bine. Lăudați-va, afirmați-vă! Dacă aș fi făcut o fântână pe ascuns, ce rezolvam? Nimic! Vreți să vedeți ce impact va avea fântâna noastră din Africa? Vorbim peste ceva vreme”, a adăugat Ștefan.
Ștefan a anunțat ieri că a fost contactat de un grup de copii din Nigeria, care-și doresc, la rândul lor, o fântână. „Ei au auzit că săpăm fântâni în Uganda și Tanzania și au făcut o fotografie în care ne roagă să le facem și lor una, întrucât vechea lor fântână a secat. Noi am construit 107 fântâni în Africa. Acum săpăm mai multe fântâni în Mali și Uganda și suntem întinși tare de tot cu proiectul - construim alte zece izvoare. Există cineva care ar vrea să facă o pomană și să finanțeze o fântână cu numele lui, sau al copiilor, sau al familiei scris pe ea? Noi facem tot, construcții, logistică, echipe, el/ea doar finanțează”, a scris Ștefan Mandachie ieri, pe pagina sa de sicializare, adăugând că proiectul în cauză este al Fundației Jeni Mandachi și al Bisericii „Popa Tatu”.
Cea mai mare sumă strânsă de o persoană fizică în pandemie
La 30 martie 2020 Suceava și opt localități învecinate au devenit primele localități închise din România din cauza epidemiei de coronavirus. Ștefan a demarat atunci o campanie de „vânzare”, centimetru cu centimetru, a bucății de autostradă construită de el. S-a obținut, prin donații, suma de 1.5 milioane de euro – cea mai mare sumă strânsă de o persoană fizică în pandemie (cu tot cu serviciile și bunurile strânse, suma totală s-a ridicat la 2 milioane de euro. Banii au fost gestionați de Crucea Roșie Suceava care a achiziționat echipamente și materiale de protecție pentru spitalele din județul Suceava.
Prin intermediul Fundației Mama Jeni, Ștefan are în lucru construirea unei clădiri dedicate secției pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, la Gura Humorului...
Iar acestea nu sunt singurele proiecte sociale gestionate de antreprenorul sucevean. Se lucrează intens pentru „1.000 de țarcuri pentru câinii legați în lanț”, Adăpost pentru câinii străzii”, „Ambulanță mobilă de sterilizat câinii străzii”, „Bibliotecă mobilă pentru satele sărace”, „Cabinet stomatologic mobil pentru satele sărace din România”, „Copilărie fără jucărie?”, „Duș mobil pentru satele sărace din România”, Fântânî în zonele sărace din România”, „Mâncare pentru caii abandonați”, „Mâncare pentru urșii de la Zărnești”, „Școală românească în Africa”, „Uneori, haina îl face pe om”... Și faptele bune nu se opresc aici!
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau