Suceava Situaţie îngrijorătoare: zeci de copii au abandonat şcoala în favoarea unui sistem educaţional nerecunoscut în România
Dimensiune font:
Zeci de copii din judeţul Suceava, în special din cultul penticostal, au fost retraşi de părinţi din şcolile româneşti pentru a urma un sistem educaţional de tip homeschooling, nerecunoscut în ţara noastră.
La sfârşitul anului trecut, două familii din Bosanci şi Dărmăneşti, judeţul Suceava, şi-au retras copiii de la şcoală pentru a-i integra într-un sistem de tip homeschooling. Familia din Bosanci are trei copii, iar cea din Dărmăneşti are şase copii. Profesorii spun că elevii retraşi erau adaptabili şi silitori. În cererile de retragere înregistrate de şcoli se arată că elevii vor învăţa în cadrul unor unităţi de învăţământ americane. De fapt, ei rămân în ţară, primesc cursuri în format electronic, iar părinţii îşi asumă rolul de profesor. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava cunoaşte problema şi atrage atenţia că sistemul homeschooling nu este autorizat în ţara noastră şi în consecinţă diplomele copiilor nu pot fi recunoscute de statul român. „Acest sistem nu este acreditat respectiv autorizat în România. Drept urmare, părinţii care îşi retrag copiii din învăţământul de stat şi îi duc la acest sistem, în cazul unei reveniri, nu se mai poate face transfer între şcoli”, a declarat Grigore Bocanci, inspector general al IŞJ Suceava. Părinţii care aleg sistemul homeschooling sub forma unei „şcoli-umbrelă” sunt din cultul penticostal. „Şi în România sunt licee şi şcoli confesionale şi pentru cultele neoprotestante, dar nu de stat acasă şi să facă carte cu părinţii pe baza unor manuale în format electronic”, a declarat Ioan Puiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Suceava (IŞJ). Fenomenul este îngrijorător. Numai anul trecut, zeci de copii au fost retraşi de la şcoli pentru mirajul american, susţine o sursă neoficială.
Statul român nu a reglementat sistemul homeschooling, nu există posibilitatea unor evaluări pe parcursul anilor de studiu, nu se ştie dacă elevilor înscrişi chiar li se respectă dreptul la educaţie. „Legile statului român spun că acest tip de învăţământ nu există în România”, a spus Ioan Puiu. În momentul în care îşi retrag copiii de la cursuri, directorii de şcoli le aduc la cunoştinţă părinţilor care sunt riscurile pe care şi le asumă, inclusiv legile pe care le încalcă. Este vorba despre: articolul 380 din Codul Penal: „Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”; articolul 16, aliniatele 1, 2 din Legea Educaţiei: „Învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020. (2) Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani”; articolul 51, aliniatele 1, 2 din Legea 272/2004: „1Copilul are dreptul de a primi o educaţie care să îi permită dezvoltarea, în condiţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi personalităţii sale.(2) Părinţii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor lor şi au obligaţia să înscrie copilul la şcoală şi să asigure frecventarea cu regularitate de către acesta a cursurilor şcolare”. În cazul în care elevii care abandonează cursurile clasice pentru homeschooling vor să revină în şcolile româneşti situaţia se complică. Potrivit legislaţiei, se fac comisii de evaluare pe fiecare clasă în parte. Unii ajung să susţină zeci de examene ca să redevină în bănci. Conducerea IŞJ Suceava a anunţat că vrea să centralizeze toate situaţiile în care copiii au fost restraşi din şcoli pentru homeschooling, după care va sesiza autorităţile locale, Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a face verificări.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau