Traficul în zona Bucium-Poitiers, o problemă fără rezolvare pentru autorități

Dimensiune font:

| 05-09-2024 08:16

Traficul sufocant din zona Bucium-Poitiers cu care ieșenii se confruntă zilnic,  mai ales la orele de vârf, reprezintă una dintre problemele la care autoritățile locale nu au găsit deocamdată o soluție. În ciuda numeroaselor studii și proiecte întocmite de municipalitate, unul mai fantezist decât altul, problema continuă să dea mari bătăi de cap atât șoferilor cât și pietonilor, care trebuie să facă față zi de zi unui adevărat coșmar atunci când trec prin zonă.

Potrivit fostului secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Adrian Covăsnianu, zona de sud a municipiului Iași, care include cartierele Bucium și Poitiers, este în acest moment cea mai defavorizată din punct de vedere al infrastructurii rutiere, în contrast evident cu investițiile propuse de autoritîăți în zona centrală și cartierul Copou. „Conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Municipiului, în zona Bucium avem un trafic rutier zilnic de aproximativ 17.000 de autoturisme. Aceste valori de trafic se înregistrează pe o tramă stradală subdimensionată și traversează un pod (pasajul Socola – n.r.) care a fost modernizat în anul 1985 pentru traficul existent acum 35 de ani. În același timp, Primăria intenționează să construiască un pasaj subteran într-o zonă din Copou unde traficul este lejer. Apreciem viziunea de perspectivă pentru zona centrală și pentru zona Copou, însă zonele care se sufocă în trafic și poluare când vor beneficia de atenția Primăriei? Ne interesează doar zonele de promenadă din Copou și zona centrală?”, se întreabă retoric Adrian Covăsnianu.

Acesta subliniază că diferențele de trafic înregistrate în cele două zone (Copou și Bucium) sunt semnificative și asta nu numai la orele de vârf. „Spre comparație, traficul din cartierul Copou, care are parte de o tramă stradală destul de vascularizată din prisma alternativelor de trafic pe relația Breazu-Fundație, are valori net inferioare zonei Bucium, cele mai mari valori înregistrându-se în zona Fundație și nicidecum în zona rondului sau a Parcului Copou, unde municipalitatea dorește să construiască un pasaj subteran, acestea fiind la jumătate față de valorile de trafic din Bucium. Plus că valorile mari de trafic din această zonă se înregistrează zilnic și nu doar în week/end precum în Copou”, afirmă fostul secretar de stat, care acuză autoritățile de lipsă de interes în ceea ce privește rezolvarea problemelor de trafic din zona Bucium-Poitiers.

Cu toate acestea, susține Adrian Covăsnianu, se pare că Primăria intenționează totuși să sistematizeze și să decongestioneze traficul în zona Bucium prin realizarea de noi intersecții la nivel și nicidecum prin construcția unor pasaje subterane, la care  se adaugă și construcția șoselei de centură care urmează să ocolească municipiul Iași pe relația Selgros – Poitiers - Trei Fântani - Tomești. „Pentru cine nu cunoaște, una din piedicile în calea dezvoltării infrastructurii în zona Bucium o reprezintă acea instalație/cabină electrică pe sensul de urcare pe podul Socola care nu permite sistematizarea intersecției bulevardului Poitiers cu Șoseaua Bucium. Cu toate acestea, până acum, Primăria nu a găsit nicio soluție pentru cartierul Bucium cu privire la realizarea unui pasaj subteran pe relația Bucium-Granit, intersecția Granit, intersecția bulevardului Poitiers cu Șoseaua  Bucium, scoaterea traficului greu de pe Bucium, eliminarea conflictelor din trafic, amenajarea de trotuare în cartierul Bucum (zona reprezentanței Seat-Peco OMV) și aplicarea de sancțiuni pentru proprietarii ce își lasă mașinile pe domeniul public (trotuar) deși au proprietăți private în zona respectivă”, spune Adrian Covăsnianu.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Șoselei Bucium vor fi finalizate la sfârșitul anului 2025 

Proiectul privind reabilitarea și modernizarea Șoselei Bucium, demarat de Primărie în această primăvară, se ridică la suma de 22 milioane de lei inclusiv TVA și are ca termen de finalizare finalul anului viitor, lucrările fiind executate de Conest SA, firma câștigătoare a licitației organizată de autoritățile locale.

Lucrările constau în modernizarea drumului, reabilitarea podului Bucium (care va fi lărgit de la patru la cinci benzi de circulație)., modernizarea instalației de iluminat și amenajarea de piste de biciclete. Pe parcursul lucrărilor, deplasarea autovehiculelor va suferi o serie de modificări și restricții, însă autoritățile au dat asigurări că se va încerca ca acestea să nu afecteze în mod semnificativ circulația din zonă.

În lungime totală de 3.436 metri, de la intersecția cu bulevardul Poitiers până la intersecția cu stradela Păun, Șoseaua Bucium se află într-o stare avansată de degradare, îmbrăcămintea asfaltică fiind cu fisuri, crăpături, tasări și denivelări, lucru care producea un discomfort evident  participanților la trafic. Proiectul vizează lucrări de modernizare pe o porțiune de 3,4 km, pe tronsonul cuprins între intersecția cu Bulevardul Poitiers și intersecția cu stradela Păun. De asemenea, documentația prevede amenajarea de piste pentru biciclete pe întreaga lungime a tronsonului, precum și reabilitarea podului Bucium, de peste cursul pârâului Vămășoaia. Fondurile necesare realizării lucrărilor vor fi asigurate în primă fază de la bugetul local, urmărindu-se ulterior decontarea acestora prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny”, a precizat primarul Mihai Chirica.  Şoseaua Bucium face parte din traseul drumului național DN 24 pe raza municipiului Iaşi. Traseul porneşte de la limita intravilanului (intersecţie cu aleea Domenii) până la intersecţia cu bulevardul Poitiers. Porțiunea din Șoseaua Bucium care urmează să fie reabilitată și modernizată este încadrată în categoria a II-a colectoare, cu patru benzi de circulaţie, aceasta preluând fluxurile de trafic din zona rezidenţială şi de pe drumul naţional DN 24, dirijându-le apoi spre zona centrală a oraşului sau spre ieşirea din municipiul Iaşi. Șoseaua Bucium continuă de la ieşirea din localitate cu un sector de drum naţional modernizat în anul 2018, aflat în administrarea Primăriei Municipiului Iași.

Edi MACRI

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:39

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
Ieșenii nu sunt pregătiți pentru reciclare!
05/05/2025 21:27

* in urma controalelor realizate de inspectorii de mediu la toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi s-a constatat neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare si reciclare de m ...

18 ani în Uniunea Europeană. Investiții, libertate de mișcare și viitor pentru copii
05/05/2025 20:49

Romania a primit, in 18 ani de apartenentă la Uniunea Europeană, peste 100 de miliarde de euro. Bani nerambursabili. Bani veniti la timp, intr-o tară care altfel ar fi rămas blocată intr-un prezent cu ...

Iașul, între profit și oameni. Cum s-a schimbat orașul în ultimii zece ani
05/05/2025 18:01

  Dacă ar fi să ne urcăm intr-un tramvai din 2015 si să coboram in 2025, probabil că Iasul ne-ar părea o combinatie ametitoare de ambitie, aglomeratie si contrast. În zece ani, orasul a cr ...

Gen X vs. Gen Z. Când părinții n-au semnal pe frecvența copiilor
05/05/2025 17:20

  În Iasi, oras cu universităti, biblioteci si blazoane academice, diferentele dintre generatii nu se mai simt doar in gusturi muzicale sau haine, ci in limbajul zilnic. Părintii Gen X vor coe ...

  Boom de vizitatori la muzeele din Iași în minivacanța de 1 Mai. Aproape 5.000 de bilete vândute și peste 110.000 de lei încasați
05/05/2025 14:43

În perioada 1-4 mai, muzeele aflate in subordinea Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi au fost deschise publicului cu program normal de vizitare, o decizie inspirată care a adus rezul ...

Mii de ieșeni și-au cumpărat arme de foc
05/05/2025 12:14

* la Iasi, la 1 martie 2025, un număr de 2.495 de persoane erau autorizate să detină, să poarte si să folosească arme, letale sau neletale * in magazinele specializate, unde se vand diverse tipuri de arme ...

Caravana filmului „Anul Nou care n-a fost” ajunge la Iași și Suceava
05/05/2025 10:09

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, marele castigător al Galei Premiilor Gopo 2025, porneste intr-un turneu cinematografic educativ si ajunge la inceputul lunii mai in două centre universitare import ...

Iașul, capitala europeană a artei contemporane
05/05/2025 07:17

Editia a cincea a celui mai important eveniment dedicat industriilor creative din Europa Centrală si de Est, Romanian Creative Week, va reuni nume sonore din artele vizuale, design, arhitectură si multimedia, ...

Primăria a aplicat amenzi uriașe firmelor care lucrează pe domeniul public
04/05/2025 23:09

* din vara trecută pană in prezent: 159 de amplasamente verificate, 45 de sanctiuni contraventionale in valoare totală de 73.200 lei * au fost sanctionate DelGaz Grid SA – 34 sanctiuni, ApaVital SA &nd ...

Educația în Iași. Cum s-au schimbat școala și elevii în ultimii 30 de ani
04/05/2025 18:16

În Iasi, un oras cu o identitate profund legată de educatie, scoala a fost mereu mai mult decat un loc de invătare. A fost un reper, un spatiu al formării, un simbol al respectului. Dar ce inseamnă az ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei