Tratamentele fără interferon, reluate. Şansă uriaşă la viaţă pentru pacienţii cu ciroză hepatică
Dimensiune font:
* tratamentul interferon free este o inovaţie în ceea ce priveşte tratarea hepatitei C, care este eradicată în proporţie de peste 90% din cazurile care au urmat schema terapeutică * acesta se administrează pe cale orală, pentru o perioadă de doar trei luni
Prescrierea tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală cronică C a fost reluată în data de 5 februarie, în baza noilor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
În baza acestor contracte, vor beneficia de tratament un număr de 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, afirmă reprezentanţii CNAS, pentru prima oară se acordă tratament fără interferon şi pentru 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani. „Odată cu derularea actualelor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat şi în trei noi judeţe. Astfel, tratamentul va fi asigurat adulţilor de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ”, susţin oficialii CNAS. „Avem veşti de la Bucureşti că vom putea da drumul la programul de interferon free, mult aşteptat de către bolnavi. Deocamdată, de la Iaşi nu ştim încă numărul persoanelor care vor beneficia de tratament, dar la nivel naţional sunt câteva zeci de mii de persoane care aşteaptă de luni de zile să beneficieze de tratament. Au toate dosarele întocmite, dar aşteptau confirmarea”, ne-a spus prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.
Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ.
CNAS arată că pe măsură ce unităţi sanitare din alte judeţe vor îndeplini condiţiile necesare, acestea vor fi introduse în lista centrelor care acordă tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală C.
Autorităţile au anunţat încă din toamnă că noul contract va include tratament şi pentru pacienţii care au gradul de fibroză F0 şi pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani.
Tratamentul interferon free este o inovaţie în ceea ce priveşte tratarea hepatitei C, care este eradicată în proporţie de peste 90% din cazurile care au urmat schema terapeutică. Acesta se administrează pe cale orală pentru o perioadă de numai trei luni. Până acum, de când este implementat şi în România, programul a mai suferit întârzieri chiar şi de şapte luni, lucru care a dus la o creştere a numărului de dosare depuse.
Noile prevederi i-au inclus şi pe pacienţii care au boala în faza incipientă, întrucât, iniţial, programul se adresa doar celor care au fibroză 3 sau 4. Ruxandra CAŞU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau