UMF Iaşi trimite medicul la peste un milion de moldoveni
Dimensiune font:
* proiectul are în vedere incluziunea socială, combaterea sărăciei şi creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general * numărul persoanelor din grupurile vulnerabile care vor beneficia de îngrijiri medicale va fi de cel puţin 1.000.000
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, lider de proiect, a ales Asociaţia Română Anti-SIDA drept partener în vederea elaborării, depunerii şi implementării Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, în urma concursului demarat luna aceasta pentru stabilirea celui mai potrivit candidat.
Proiectul se intitulează orientativ „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C din regiunile Nord-Est si Sud-Est -LIVE(RO) 2 Est” şi are în vedere incluziunea socială, combaterea sărăciei şi creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general. Obiectivul parteneriatului constă în creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii.
Durata estimată a proiectului este de maxim 43 de luni, de la data aprobării oficiale a finanţării, dar nu trebuie să depăşească data de 30 noiembrie 2023. Bugetul necesar pentru punerea în practică a proiectului, în regiunile de Sud- Est şi Nord-Est, este de 10.000.000 de euro (aproximativ 2.127.660 lei), sumă ce va fi folosită pentru achiziţionarea echipamentelor, consumabilelor şi serviciilor necesare derulării activităţilor de screening al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C, precum şi a celor necesare înfiinţării şi funcţionării centrului de prevenţie NE.
Printre principalele activităţi din cadrul proiectului se numără: măsurile de identificare şi mobilizare a unui grup ţintă şi acordarea de sprijin; derularea screeningului la nivel regional în vederea depistării pacienţilor cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C; derularea screeningului la nivel regional în vederea stadializării şi trimiterii pacienţilor depistaţi cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C către centrele ce asigură tratament conform protocoalelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu respectarea procedurilor şi legislaţiei în vigoare aplicabile; înfiinţarea unui centru funcţional de prevenţie şi activităţi de informare, educare, conştientizare a grupului ţintă privind screeningul în cazul afecţiunilor anterior enumerate.
Odată ce proiectul va fi implementat, numărul persoanelor, aparţinând grupurilor vulnerabile, care vor beneficia de îngrijiri medicale se aşteaptă a fi cel puţin 1.000.000 (1.000 cu trimitere la specialist după ce au beneficiat de serviciul preventiv /diagnosticare precoce), aspect ce ar îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate a populaţiei din zona Moldovei. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau