Un ieșean văduv şi cu trei copii minori a scăpat de puşcărie pe motiv de sărăcie
Dimensiune font:
În 2008, când a ajuns văduv şi cu trei copii mici pe cap, ieşeanul Mihai S. (60 de ani) a suferit un şoc total, din care şi-a revenit cu greu şi asta după foarte mulţi ani. La vremea respectivă, el avea 47 de ani şi lucra ca frizer, iar mult mai tânăra soţie, Rela (33 de ani) stătea acasă, fiind ocupată nu cu creşterea copiilor, ci cu golitul sticlelor. De altfel, excesul de alcool i-a şi adus sfârşitul. Gravidă în luna a cincea, a profitat de faptul că soţul ei e plecat să tundă un client şi a golit pe nerăsuflate două peturi de bere. A încercat să meargă la magazinul din apropierea locuinţei, ca să-şi mai cumpere unul, s-a împiedicat, a căzut pe trepte, s-a lovit cu capul de ciment, decedând la scurtă vreme, înainte de sosirea ambulanţei.
De atunci, Mihai a cam luat-o razna. Presat de nevoile financiare mereu în creştere, a lăsat tunsorile pe plan secund, concentrându-se pe o afacere mult mai profitabilă, dar şi ilegală: proxenetismul. O vreme i-a mers destul de bine, dar totul s-a năruit în urmă cu patru ani, când a comis eroarea de a încerca să racoleze o minoră. Nu i-a reuşit şi a fost trimis în judecată pentru „corupere sexuală a minorilor”, fiind condamnat, în februarie 2019, la doi ani cu suspendare, cu obligaţiile de a efectua 120 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii şi de a achita 3.000 lei drept daune morale către partea vătămată, termenul de supraveghere urmând a expira luna aceasta.
După condamnare, Mihai a revenit cu picioarele pe pâmânt, şi-a efectuat orele de muncă neremunerată, a răspuns prezent la toate convocările celor de la Probaţiune, dar n-a izbutit să strângă cei 3.000 lei. Prea bătrân pentru a-şi putea găsi un loc de muncă, a trebuit să trăiască exclusiv din tunsori şi lucrul cu ziua. În plus, copiii deja mărişori, cheltuieli în creştere. Noroc cu neamurile, care l-au mai ajutat în tot acest răstimp. Însă, obligaţi de lege, cei de la Probaţiune au sesizat instanţa, solicitând revocarea suspendării executării pedepsei şi încarcerarea bătrânelului.
Înainte de a da vreun verdict, magistraţii au solicitat fiscului date despre situaţia financiară a intimatului, răspunsul primit fiind unul lipsit de echivoc: „persoana condamnată nu figurează cu bunuri mobile şi imobile şi n-a realizat venituri în ultimii trei ani”. În plus, din referatul Probaţiunii reiese că „persoana condamnată face parte dintr-o familie numeroasă, nu a reușit să își găsească un loc de muncă stabil, beneficiind în continuare, pentru a își asigura propria subzistenţă, de ajutorul familiei extinse... și-a îndeplinit toate obligaţiile care rezultau din hotărârea de condamnare, dovedind o atitudine de conformare, efectuând munca în folosul comunităţii, ceea ce relevă disponibilitatea acestuia de a munci, rezultând astfel că lipsa unui loc de muncă stabil nu este cauzată de neimplicarea persoanei condamnate în găsirea unui astfel de loc de muncă, ci de condiţiile actuale de pe piaţa muncii și de lipsa de instrucţie a persoanei condamnate, coroborat cu vârsta acesteia”.
În consecinţă, prin sentinţa de vineri, judecătorii au respins, ca nefondată, sesizarea Serviciului de Probaţiune Iași cu privire la revocarea suspendării executării sub supraveghere a pedepsei cu închisoarea. Mihai a scăpat de puşcărie pe motiv de sărăcie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau