Un renumit medic neurochirurg, acuzat de malpraxis și înșelăciune, la Iași

Dimensiune font:

| 07-02-2024 23:56

Mai mulți pacienți din Iași, dar și din alte județe ale țării, care au ajuns pe mâinile unui renumit medic neurochirurg din Constanța, considerat a fi o somitate în neurochirurgia românească minim-invazivă, acuză nereguli grave în actul medical al acestuia și metode de înșelăciune ieșite din comun.

Un bărbat de aproximativ 40 de ani, din Iași, a aflat cu stupoare că implantul miraculos care urma să îl scape de durerile cumplite de spate și pentru care a plătit mii de euro nu reprezintă decât niște banale proteze de silicon care se găsesc la liber pe piață, la mai puțin de 400 de lei. „Am ajuns la domnul doctor Mindea la sfârșitul anului 2022. După ce aproape un an de zile am încercat, prin fizioterapie și kinetoterapie, să-mi rezolv o hernie de disc. Am ajuns la recomandarea unui neurolog și a unui reumatolog. Inițial, după un RMN făcut la dumnealui la clinică am primit interpretarea dânsului și mi-a recomandat să fac niște ședințe de infiltrații lombare. Ulterior, neavând niciun fel de rezultat cu procedura respectivă, în sensul că nu mi-au dispărut durerile, am avut un consult cu domnul doctor în urma căruia mi-a propus o intervenție chirurgicală, mi s-a spus că în cadrul intervenției chirurgicale se va folosi un implant biologic. Am cerut detalii despre acest implant biologic. Mi s-a spus să mă uit pe site. Mi s-a spus să vorbesc cu asistenții domnului doctor. Eu nu am primit niciun fel de informații concrete, nu am primit, nu am știut cum se numește acel implant. Am primit niște asigurări și niște caracteristici despre care ulterior am aflat că sunt de fapt false. Mi s-a spus că înainte de internare voi primi detalii suplimentare despre acest implant biologic. Nu am primit nimic”, a povestit Tudor, un bărbat din Iași operat de medicul din Constanța, care este și preot.

„Mi-am dat seama că am fost înșelat și m-am adresat Parchetului”

Cum durerile au persistat, bărbatul a încercat să caute răspunsuri. „Am făcut alt RMN, care a relevat faptul că hernia mea de disc este recidivată, moment în care m-am îndreptat către alți neurochirurgi. Am solicitat mai multe păreri și toți mi-au spus același lucru. M-au întrebat ce fel de infiltrații am făcut cu ce substanțe și ce fel de implant am în corp, întrebări la care eu nu am știut să răspund, pentru că nu am avut aceste informații. Am încercat pe cale oficială să obțină aceste informații, făcând solicitări atât către instituțiile unde am făcut infiltrațiile, cât și către firma domnului doctor, care mi-a vândut acel implant. Nu am primit niciun fel de răspuns. Ulterior m-am îndreptat către instituțiile statului, mai exact către Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, care, în urma unui control efectuat la societatea comercialã a domnului doctor, cel ce îmi vânduse implantul. Instituția mi-a transmis despre ce implant a fost vorba, cum se numește și așa am aflat că este de fapt o simplă membrană de colagen care pe site-ul producătorului costă 370 de lei, dacă țin bine minte, două bucăți și pe care eu plătisem de fapt 4.360 de euro, acest cost fiind în plus față de costul intervenției chirurgicale. Când am aflat lucrurile acestea, mi-am dat seama că am fost înșelat și m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătorie, cu plângere penală pentru înșelăciune”, a mai sus pacientul.

Cazul a fost redeschis, în ianuarie

Plângerea pentru înșelăciune a fost depusă în vara anului trecut. În primă fază, cazul a fost clasat, dar în ianuarie procurorii au decis să redeschidă cazul. „În urma sesizării organelor de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi, prin ordonanţa în data de 12.06.2023 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune prev. de art. 244 alin. 1 Cod pen., constând în esenţă în aceea că un cadru medical i-ar fi indus persoanei vătămate o falsă percepţie asupra pretinselor caracteristici şi avantaje ale unei tehnici minim invazive, precum şi ale unui implant care ar fi fost utilizat în mod exclusiv de către respectivul medic, dispozitiv care ar conduce în mod cert la scăderea riscului de recidivă al afecţiunii medicale. Prin ordonanţa procurorului de caz s-a dispus clasarea cauzei, însă prin ordonanţa Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi s-a dispus, la data de 18.01.2024, admiterea plângerii formulată de persoana vătămată împotriva soluţiei de clasare, dispunându-se şi înaintarea cauzei către Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Iaşi, pentru confirmarea redeschiderii urmăririi penale”, se arată într-un răspuns al reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Aceeași metodă, alt pacient

Constantin Donose, fost ofițer, ieșit la pensie, a ajuns la „medicul minune” în anul 2018, din cauza a două hernii de disc, lombară și cervicală. La acel moment, cazul său nu era încă de operație. Ajuns la clinica doctorului Mindea, la Constanța, i s-a recomandat și lui să facă infiltrații cu un medicament despre care a primit asigurări că va face minuni. „Mi s-a recomandat de la Iași un tratament medicamentos și să fac un consult la un neurochirurg. A constatat că nu e de operație și a zis să continui tratamentul medicamentos cu fizioterapie și înot. Am făcut toate astea, dar starea coloanei se degrada. Apoi am aflat că la Constanța s-a deschis o clinică despre care citeam că are unul dintre puținii medici ce operează cu tehnici ultramoderne, minim invazive și că face operații cum nu mai face nimeni în lume, că a venit în România și mai e și preot. M-am prezentat la medicul Ștefan Mindea în mai 2018. Aveam dosarul medical. M-a pus să fac alt RMN la el la clinică și a constatat anomaliile și a zis că ar putea fi tratate cu niște infiltrații cu o substanță pe care toți o descriau ca fiind magică, o invenție a doctorului, adusă din America. Mi s-a zis ca are în compoziție niște nanoparticule care recompun discul intervertebral. Eu am crezut. Am picat în plasă. Am acceptat. Am făcut 5 seturi, durerile nu au încetat. Am făcut vreme de 4 ani infiltrații. Costa 550 lei una, plus cazare și drumul până la Constanța și înapoi, de la Iași. Totul era contra-cost”, a povestit Constantin Donose, fost pacient al medicului.

„Adaos ca la traficul de droguri sau de armament”

Patru ani mai târziu, după ce a cheltuit mii de euro pe deplasări la Constanța, infiltrații și investigații în clinicia medicului preot, bărbatului i s-a spus că va trebui să se opereze și că i se va implanta un dispozitiv-minune, menit să rezolve problemele de la coloană, doar că, odată ieșit din operație, pacientul, în loc să se simtă bine, era paralizat. „M-a ținut cu infiltrații până când s-a sudat coloana. A fost superficial. Nici în ziua în care m-am prezentat la controlul medical pentru operație, el nu a observat pe RMN că între vertebrele C5-C6, C6-C7 coloana este sudată. Mi-a recomandat în scris înlocuirea discurilor, deși el nu mai avea ce să înlocuiască. M-a operat, nu a mai pus discuri și mi-a transmis prin asistenți că pe el nu l-am mai văzut, că îmi va pune acolo o membrană indestructibilă. Am întrebat de costuri, a zis că sunt aceleași. Eu am plătit două discuri intervertebrale de 11.500 de euro și mi s-au pus în loc două membrane din colagen care, amândouă, costă 380 de lei. Asemenea adaos nu se practică nici măcar la traficul de droguri sau de armament”, a mai explicat Constantin Donose.

Solicităm prejudicii foarte mari, de un milion de euro

Atât el, cât și alți doi pacienți din țară cer acum daune morale. „Vorbim de un fenomen naţional, extins în cel puţin 6 judeţe. Eu apăr trei pacienţi, deocamdată. Solicităm prejudicii foarte mari, de un milion de euro. Suma nu este exagerată, este proporţională cu consecinţele pierderii posibilităţii de muncă, mâna dreaptă nu mai poate fi folosită la domnul Donose”, a spus Geanina Poroșnicu, avocata a trei pacienți.

În mediul online, medicul încă se laudă cu performanțele sale

Pe site-ul clincilor sale, medicul-preot se laudă în continuare cu performanțele sale, despre care spune că sunt învenții personale, adevărate inovații medicale. Potrivit biografiei afișate pe site-ul oficial al clinicii sale, „Dr. Ștefan Mindea a fost educat în Statele Unite ale Americii, la Universitatea din Illinois, Champaign - Urbana, unde a studiat Biochimia și a fost numit pe lista decanului la absolvire. Apoi și-a continuat studiile la Northwestern University Medical School, unde și-a obținut diploma de doctor în medicină, absolvind în top 5 din clasa sa. Dr. Ștefan Mindea, unul dintre neurochirurgii de top al Spitalului Universitar Stanford, s-a intors în țară, în Constanța, să aducă experiența sa acumulată în SUA”.

În încercările noastre de a afla un punct de vedere referitor la aceste cazuri, ne-am lovit, de mai multe ori, de indiferența celor care lucrează în clinica din Constanța.

Cât despre pacienții care astăzi abia mai mișcă, justiția este chemată să se pronunțe.

Maria STANCU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

nicolae

Feb 08, 2024

sunt si eu un pacient care a trecut prin clipe de groaza dupa ce am fost pacalit de catre asa zisul dr preot mindea. mi a gresit si diagnosticul. acolo e o fabrica de facut bani multi. sunt toti niste oculti. las aici adresa mea de mail pentru lamuririri suplimentare. nicujex@gmail.com ps: i am solicitat doctorului banii inapoi, cca 16mii lei, plus cei ceruti prin asistent la negru de 2500 lei. nici nu mi a mai raspuns... sunt si acum socat de cca 5-6 ani de ce mi s-a putut intampla. norocul meu a fost ca am dat peste doctori adevarati la bucuresti care m-au operat clasic cu 9 copci pe coloana ca sa repare ce a gresit mindea. ajunsesem in carucior dupa ce m am dus pe picioare la dr mindea.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
07/05/2025 21:56

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Poli Iași ia în calcul doar victoria cu FC Hermannstadt
07/05/2025 21:45

* „Am mare incredere in jucătorii mei, sunt constienti că trebuie să luăm puncte. Un punct nu stiu dacă ne avantajează, depinde si de celelalte rezultate. Trebuie să castigăm, nu avem altă varian ...

Ieșenii nu sunt pregătiți pentru reciclare!
07/05/2025 21:09

* in urma controalelor realizate de inspectorii de mediu la toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi s-a constatat neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare si reciclare de m ...

Cum îți lansezi un business în Iași, când orașul pare să te respingă
07/05/2025 20:34

Desi este cel mai mare oras din Regiunea Nord-Est, cu universităti de prestigiu si un potential creativ imens, Iasul poate deveni un loc dificil pentru tinerii care pornesc un business de la zero. Lipsa de spr ...

Viața între betoane. Între liftul care scârțâie și terasa cu videointerfon
07/05/2025 18:33

Blocurile gri din Tătărasi sau Copou, ridicate in anii ’70-’80, incă adăpostesc generatii intregi de ieseni. La cativa kilometri distantă, noile ansambluri rezidentiale din Bucium, Valea Lupulu ...

Cafeneaua ca birou, locul unde se țes rețelele informale de putere din Iași
07/05/2025 16:57

În Iasi, asa cum in marile orase ale lumii, există o hartă invizibilă a puterii care nu se suprapune neapărat peste cea administrativă. Cafenelele devin noduri de retea, huburi de influentă unde se ...

Manuale cu autori din alte vremuri, elevi din altă lume. Ce nu mai funcționează pentru Generația Z la școală
07/05/2025 16:53

  În multe scoli si licee din Iasi, elevii din Generatia Z citesc zilnic texte gandite cu zeci de ani in urmă. Deschid manualele si dau peste expresii precum „trăsături de caracter ale ...

Peste 600 de invenții care schimbă lumea, prezentate la Iași
07/05/2025 14:46

Aflat la cea de-a XVII-a editie, EUROINVENT atrage anual sute de inventatori, cercetători, profesori, antreprenori si pasionati de stiintă din zeci de tări, devenind un punct de referintă in peisajul inte ...

Apartament în bloc vechi sau în bloc nou? Ce spun consilierii imobiliari
07/05/2025 14:33

* „Dacă ne raportăm la blocurile care au rezistat la cutremurul din 1977, ele sunt in picioare pentru că erau noi. La fel trebuie să ne raportăm la blocurile construite recent. Ele vor rezista, cu si ...

  Azilul groazei din Dorohoi -- bătrâni chinuiți, ascunși în întuneric și lăsați fără locuințe. Control ANPC devastator
07/05/2025 14:05

Un nou caz infiorător de abuz institutional a fost descoperit in judetul Botosani, la Centrul de Îngrijire si Asistentă Persoane Adulte cu Dizabilităti „Casa Elena” din Dorohoi, gestionat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei