Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pune trei noi orașe pe harta centrelor universitare
Dimensiune font:
* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit în folosinţă gratuită, pentru zece ani, una dintre clădirile-simbol ale Focșaniului - fostului sediu al Prefecturii Putna * la Botoșani, UAIC propune funcționarea a 6 programe de studii, dintre care trei de licență și trei la studii de master * o altă extensie UAIC ar putea funcționa la Orhei, în Republica Moldova
Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași își continuă eforturile pentru a redeveni instituția de învățământ superior cu cei mai mulți studenți din țară, după UBB Cluj.
Cu un plan managerial excelent orchestrat de rectorul prof. univ. dr. Tudorel Toader, UAIC a reușit să stopeze căderea înregistrată în perioada 2009-2016, când a pierdut peste 17.500 de studenți. Practic, în doar patru ani, Universitatea ieșeană a recâștigat mai bine de 1.000 de studenți și poate atinge din nou cifrele din anul universitar 2009-2010, când avea înscriși, în programele de licență, master și doctorat, nu mai puțin de 40.588 studenți.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are pregătit planul de extindere, urmând a deschide extensii în alte trei orașe, după cele din Bălţi, Chişinău și Piatra-Neamț. Astfel, UAIC va pune pe harta centrelor universitare orașe precum Focșani, Botoșani și Orhei.
UAIC a primit în folosință gratuită fostul sediu al Prefecturii Putna
La Focșani, lucrurile sunt foarte avansate, existând deja un acord total cu Consiliul Județean Vrancea, care a hotărât să pună la dispoziția prestigioasei instituții de învățămân superior din Iași una dintre clădirile-simbol ale regiunii - fostului sediu al Prefecturii Putna, pentru derularea cursurilor universitare. Zilele trecute, Consiliul Judeţean Vrancea a cedat în folosinţă gratuită, pentru zece ani, mare parte a clădirii şi terenul aferent către Universitateai „Alexandu Ioan Cuza” din Iași.
Rectorul universității ieșene, prof. univ. dr. Tudorel Toader, are în vedere, pentru extensiunea de la Focşani, specializări extrem de căutate printre studenţi, în cadrul a 10 programe de studii, dintre care patru la licență (Istorie – forma de învățământ ID, Limba și literatura română – o limbă și literatură străină (engleză, franceză, germană, italiană, latină, rusă, spaniolă) – forma de învățământ IF, Planificare teritorială – forma de învățământ ID și Asistență Socială – forma de învățământ ID) și șase la studii de master (Management și expertiză vitivinicolă – master interdisciplinar, cu specialiști din Iași și experți din Franța (Bordeaux), Drept și ordine publică – forma de învățământ IF, Politici și management în educație – forma de învățământ IF, Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie – forma de învățământ IF, Politici publice și management instituțional – forma de învățământ IF și Riscuri naturale, SIG și teledetecție – forma de învățământ IFR).
Fiecare program de studiu va demara cu câte o grupă de studenți, orarul fiind unul de tip modular.
Extensie la Botoșani, cu 6 programe de studii
UAIC a intensificat eforturile și în privința proiectului extensiunii universitare de la Botoșani. Pentru acest nou proiect, UAIC propune funcționarea a 6 programe de studii, dintre care trei la studii de licență (Asistență socială, forma de învățământ – ID, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Finanțe și bănci- ID și Administrație Publică -ID, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor) și trei la studii de master (Drept Privat, IF, Facultatea de Drept, Discursul Retoric -literar, electoral și publicitar – Construcție și efecte, IF, Facultatea de Litere și Politici Publice și Publicitate, IF, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice). Reprezentanții UAIC vor declanșa în cel mai scurt timp procedurile de avizare și apoi de acreditare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). La propunerea Primăriei Municipiului Botoșani, conducerea Colegiului Național „A.T. Laurian” și-a exprimat sprijinul în vederea desfășurării activităților didactice ale extensiunii universitare UAIC, unitatea de învăţământ botoşăneană având un amfiteatru şi diverse spaţii moderne pentru aceste activităţi.
Trei extensii UAIC în Republica Moldova!
O altă extensie UAIC ar putea funcționa la Orhei, devenind, astfel, a treia de acest fel din Republica Moldova, după cele din Bălţi (din anul universitar 2010-2011) și Chişinău (din anul 2016-2017).
Joi, 18 martie 2021, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei din Republica Moldova, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde a avut o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, și cu prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorectorul pentru strategie, dezvoltare instituţională şi personal.
Pe parcursul discuțiilor s-a conturat posibilitatea înființării unei Extensiuni a UAIC la Orhei, având în vedere oportunitățile de care pot beneficia tinerii din această regiune, accesând programe de studii universitare, de licență sau master.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau