VIDEO- MIHAI CHIRICA Sedinta de Consiliu Local 31 01 2020
Dimensiune font:
Consilierii locali ieşeni se întrunesc astăzi în şedinţa ordinară aferentă lunii ianuarie, pe ordinea de zi aflându-se aproape 40 de proiecte, unele dintre ele de o importanţă covârşitoare pentru realizarea unor investiţii cerute de ani buni de ieşeni * una dintre ele o reprezintă şoseaua de centură a Iaşului, în acest sens municipalitatea ieşeană urmând să elaboreze documentaţia tehnică necesară relocării reţelelor de utilităţi de pe două segmente ale viitoarei şosele ocolitoare * şi modernizarea tronsonului Iaşi – Dancu va beneficia de atenţia consilierilor locali, proiectul fiind acceptat la finanţare de către ADRNE
ŞEDINŢA ORDINARA A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IAȘI DIN DATA DE 31.01.2020, ORA 10.00, CARE SE VA DESFĂȘURA ÎN SALA “VASILE POGOR” DIN CADRUL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI IAȘI
Documentele Sedintei Ordinare a Consiliului Local Iasi pot fi consultate aici
continuarea investiţiei vizând realizarea şoselei ocolitoare. În acest sens municipalitatea ieşeană urmând să elaboreze documentaţia tehnică necesară relocării reţelelor de utilităţi de pe două segmente ale viitoarei şosele ocolitoare. Este vorba despre zonele Rondul Vechi şi Dacia, mai exact „Varianta de ocolire a Municipiului Iaşi – etapa I – Varianta Sud Obiect 3 Varianta trafic greu, Sector km 19+690 (Selgros) – km 26+460 (DN 28)” şi „Varianta de ocolire a Municipiului Iaşi – etapa I – Varianta Sud Obiect 4 Varianta trafic uşor, Sector km 0+000 – km 8+185 şi penetraţie cartier Dacia”. Durata estimată pentru elaborarea studiilor tehnice şi studiului de fezabilitate pentru relocarea/protejarea/mutarea reţelelor de utilităţi de pe amplasamentele menţionate este de patru luni calendaristice. După finalizarea studiilor tehnice si a studiului de fezabilitate, de comun acord părţile se vor întâlni în vederea stabilirii măsurilor necesare. Acelaşi document mai prevede ca Municipiul Iaşi şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să încheie şi un acord de colaborare instituţională în vederea implementării proiectului „Variantei de ocolire a Municipiului Iaşi– etapa I – Varianta Sud”.
Proiectul de hotărâre menţionat vine în urma şedinţei tehnice din 27 ianuarie, desfăşurată la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi, care a avut ca obiect stabilirea măsurilor necesare implementării proiectului „Varianta de ocolire a Municipiului Iaşi – etapa I – Varianta Sud Obiect 3 - Varianta trafic greu, Sector km 19+690 (Selgros) – km 26+460 (DN 28)”, la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, CNAIR, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi, Primăriei Municipiului Iaşi şi parlamentari.
Pasajele Socola şi ACB intră în reparaţii
Pasajele supraterane Alexandru cel Bun şi Socola vor intra în reparaţii capitale. Valoarea totală a celor două investiţii este de aproape 72 milioane de lei. Documentaţia tehnică şi indicatorii tehnico-economici pentru ambele obiective fac obiectul a două proiecte de hotărâre care vor fi dezbătute astăzi. Valoarea totală estimată a lucrărilor la pasajul Alexandru cel Bun este de 37.596.597,44 lei, inclusiv TVA, iar durata execuţiei acestora ar fi de 14 luni. Lucrările vor include reabilitarea pasajului şi consolidarea zidurilor de sprijin din rampele de acces. Conform proiectantului, soluţia aleasă de reprezentanţii municipalităţii va asigura o durată viitoare de exploatare a pasajului de minim 55 de ani, în condiţii de siguranţă şi confort pentru circulaţia rutieră, a tramvaielor şi a pietonilor pe şi sub pasaj.
Valoarea totală estimată a lucrărilor la pasajul Socola este de 34.079.278,23 lei, inclusiv TVA, iar durata execuţiei acestora ar fi de 12 luni. Lucrările vor include reabilitarea pasajului, creşterea numărului benzilor de circulaţie (de la 4 la 5), a gabaritului şi a clasei de încărcare (LM1 - Eurocod). Soluţia aleasă de reprezentanţii municipalităţii va asigura o durată viitoare de exploatare a pasajului de minim 100 de ani, în condiţii de siguranţă şi confort pentru circulaţia rutieră, a tramvaielor şi a pietonilor pe şi sub pasaj.
Regulamentul versanţilor
Municipalitatea a mai elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind stabilirea zonelor de versanţi supuse fenomenului de alunecare de teren din Municipiul Iaşi şi a măsurilor ce trebuie luate în vederea protejării, consolidării şi întreţinerii versanţilor cuprinşi în aceste zone.
În toate aceste zone va fi interzisă executarea de noi branşamente la reţelele de alimentare cu apă dacă nu este soluţionată problema evacuării apelor, executarea de latrine fără fosă vidanjabilă etanşă, executarea de săpături neamenajate din punct de vedere al evacuării apelor, executarea lucrărilor care reţin apa din precipitaţii sau alte surse, care nu îndeplinesc normele tehnice care reglementează proiectarea şi execuţia acestora în condiţii speciale, executarea de terasări şi excavări şi depozitări de pământ fără proiecte tehnice corespunzătoare, cultivarea plantelor care necesită irigare, executarea lucrărilor agricole care favorizează eroziunea solului şi schimbarea regimului vegetaţiei care favorizează pierderea stabilităţii versantului. Nerespectarea acestor interdicţii va atrage sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora variind între 500 şi 2.500 de lei.
Schimb de terenuri
Consilierii locali vor mai dezbate un proiect de hotărâre ce vizează un schimb în echivalenţă valorică între două terenuri situate pe strada Cicoarei şi unul aflat pe stradela Sofia Nădejde. Pentru municipalitatea ieşeană acest schimb ar fi benefic în ideea modernizării stradelei Sofia Nădejde, cu scopul de a fluidiza traficul din strada Cicoarei, în contextul construirii podului din acea zonă. După cum se ştie, podul finalizat în decembrie anul trecut are patru benzi de circulaţie, lucru care impune supralărgirea stradelei Sofia Nădejde la o lăţime corespunzătoare.
În şedinţa Consiliului Local din 20 decembrie 2019 a fost aprobată achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie pentru modernizarea stradelei Sofia Nădejde. Valoarea totală a obiectivului de investiţie este de 3.327.941,29 lei, cu TVA, durata sa de realizare fiind estimată la 12 luni.
Strada, care are o lungime de 318 metri, va suferi următoarele îmbunătăţiri: realizarea structurii rutiere, modernizarea sistemului de colectare şi evacuare a apelor de suprafaţă, modernizarea trotuarelor, amenajarea intersecţiilor cu străzile laterale, executarea canalelor tehnice pentru reţele de telecomunicaţii şi realizarea şi montarea de marcaje rutiere.
Încep lucrările la tronsonul Iaşi - Dancu
În fine, proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de plen de vineri, 31 ianuarie.
Acest lucru a fost decis întrucât Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a comunicat municipiilor că a reuşit o supracontractare a fondurilor nerambursabile disponibile pentru Programul Operaţional Regional – Axa 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, pe care este finanţat parţial şi proiectul menţionat. Astfel, Primăria Municipiului Iaşi va realiza proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” din acest an, lucrările urmând să înceapă imediat după semnarea contractului de finanţare.
Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” are o valoare totală de 104.022.631,88 lei şi are două componente: modernizarea căii de rulare a tramvaielor şi infrastructurii spre Dancu şi achiziţia a patru tramvaie. Municipalitatea a organizat deja licitaţii pentru ambele paliere ale proiectului. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau