„Pentru dezvoltare avem nevoie de două lucruri: domnia legii și proiecte mari de investiții. Cele două condiții sunt esențiale”

1interviu

Dimensiune font:

| 04-06-2024 23:29

* dialog cu Bogdan Cojocaru, liderul Organizației PSD Iași, candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași

- Domnule Cojocaru, în periplul dvs prin județ ați remarcat și un ritm mai lent de dezvoltare în anumite unități administrativ-teritoriale? Putem vorbi de o anumite zone rurale rămase în urmă, din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii, zone care ar trebui sprijinite mai mult în următorii ani?

- Da, sunt diferențe din cauza faptului că actuala conducere, în loc să lucreze pentru județ, a pierdut foarte mult timp în diverse clădiri care țin de instituții importante ale statului, cum ar fi DNA, dând cu subsemnatul pentru dosarele penale în care liderii liberali sunt implicați. Bogdan Cojocaru își dorește să fie un președinte de Consiliu Județean echilibrat, nu așa cum s-a întâmplat în ultimii 4 ani, când în dreptul comunelor PSD, de fiecare dată când a fost vorba despre o alocare de la nivelul consiliului județean condus de actualul liberal, a scris „zero”. Bogdan Cojocaru își dorește să fie un președinte echilibrat și să aibă în primul rând dialog. Primarii noștri care reprezintă aceste localități vor și au dreptul la dezvoltare. Din cauza acestui mod de a face administrație, un mod păbus, în sensul de a direcționa anumite sume importante pentru dezvoltarea comunităților doar în anumite direcții, s-a ajuns la unele diferențe, pentru că, de exemplu, zona Pașcani trebuie să redevină un un al 2-a trebuie să redevină un pol economic important, al doilea pol economic al județului, cum a fost până acum ceva timp și are toate atuurile să redevină, având cele două autostrăzi, A7 și A8, care se vor intersecta efectiv în proximitatea orașului.

 

„Consiliul Județean nu a fost în stare să dea, în ultimii 4 ani, laptele, cornul sau fructul pentru copii! În 4 ani, copiii din județul Iași n-au beneficiat de această măsură și doar Consiliul Județean poate explica de ce!”

 

- Un oraș care are în plan un parc industrial enorm…

- Vorbim de parcuri industriale pentru a putea crea locuri de muncă, dar trebuie să creezi facilități pentru investitori. În 2020, actuala conducere a Consiliului Județean de la Partidul Național Liberal, liberalii de la Consiliul Județean au promis trei parcuri industriale. Nu s-a întâmplat nimic la Lețcani. Dacă mergem acum împreună, e o mlaștina și atât! Dacă mergem la Holboca, la fel, nu s-a întâmplat nimic nici cu zona cargo, nici cu acel hub promis și pe care ni-l propunem și noi să-l transformăm din machetă în realitate. În zona Pașcani, liberalii n-au fost în stare nici măcar să scoată un PUZ acelui mult dorit parc, având primarul localității, având președinte de Consiliu Județean, având toate pârghiile necesare!

- Proiectul aducțiunii de gaz în toate cătunele județului mai este de actualitate?

- De la nivelul guvernamental sunt disponibile 210 milioane de lei pentru extinderea și înființarea de noi rețele de gaz. De asemenea, mai sunt sume care au fost atrase, tot de la nivel guvernamental - și fac acest această precizare de fiecare dată pentru că, fiind în campanie electorală, competitorii noștri, în special liberalii, au tendința de a acapara anumite subiecte, chiar dacă n-au nicio legătură cu ele. Aceste programe sunt guvernamentale, așa cum, tot la nivel guvernamental, de la Ministerul Educației, au fost elaborate acele proiecte care țin de dotarea școlilor sau de masa caldă a elevilor. Dar, Consiliul Județean nu a fost în stare să dea, în ultimii 4 ani, laptele, cornul sau fructul pentru copii! În 4 ani, copiii din județul Iași n-au beneficiat de această măsură și doar Consiliul Județean poate explica de ce! Dar vin, pe de altă parte, și se laudă cui proiecte care nu sunt ale lor, deoarece nu au realizări. Revenind la gaz, sunt anumite sume alocate direct UAT-urilor, sau acolo unde sunt grupate mai multe comune în asociații, acestea vor primi bani pentru a aduce gazul în comunitățile lor.

- Există interes pentru aceste proiecte?

- Desigur! Sunt și localități unde se lucrează la extindere, vorbim de Țuțora, vorbim de Cotnari, de Ion Neculuce, Hârlău, pentru că și acolo mai aveau nevoie de aproximativ 4 milioane de lei, și au primit bani de la govern, întreaga sumă, pentru a închide această extindere. Deci, sunt localități unde se lucrează la aducțiuni și sunt localități care beneficiază de sume diferite pentru a extinde rețeaua de gaz, foarte important de altfel și pentru utilizatorii casunci, dar în special pentru a putea dezvolta și această zonă economică, unde investitorii depend de gazul natural. Uneori sunt investitori locali sau din alte zone care cer aceste utilități, iar noi, care spunem că vrem să construim o administrație competentă, primul lucru pe care trebuie să-l facem, la nivelul Consiliului Județean, este să facilităm toate acestea investitorilor. E greu de crezut că fără utilități se poate dezvolta o economie locală, de aceea sunt foarte importante.

 

„Vin actualii conducători ai județului și ne vorbesc despre tot felul de soluții miraculoase, ca și cum ei ar fi pentru prima dată în fața acestor subiecte, ceea ce mi se pare cel puțin comic. Au administrat foarte prost acest județ 4 ani de zile. Sunt convins că, alături de cetățeni, vom avea posibilitatea să le oferim o vacanță lungă după data de 10 iunie, prima dată ca să-și rezolve problemele penale și să nu ne mai încurce pe noi”.

 

- Aș schimba acum registrul și aș trece la sport. Sportul de pe performanță în județ pare a fi o himeră și pe undeva e logic, din pricina îmbătrânirii populației, deși s-a investit masiv în terenuri cu gazon natural sau sintetice. Aveți în plan ceva referitor la sportul de performanță în aceste zone rurale?

- În planul de guvernare local avem un capitol separat pentru acest domeniu, pentru a crea astfel de complexuri sportive la nivelul județului nostru. Știm că suntem deficitari, din nefericire pentru noi încă vorbim, din patru în patru ani, de aceleași machete pe care el tot rostogolim, indiferent că e sala Polivalentă, bazinul de not, stadionul nou pe care îl așteptăm și așa mai departe. Vedem că în această perioadă electorală sunt repuse pe masă aceste machete. Ba, mai mult, vin actualii conducători ai județului și ne vorbesc despre tot felul de soluții miraculoase, ca și cum ei ar fi pentru prima dată în fața acestor subiecte, ceea ce mi se pare cel puțin comic. Au administrat foarte prost acest județ 4 ani de zile. Sunt convins că, alături de cetățeni, vom avea posibilitatea să le oferim o vacanță lungă după data de 10 iunie, prima dată ca să-și rezolve problemele penale și să nu ne mai încurce pe noi. Din această perspectivă, ei nu pot vorbi despre Iași, despre proiecte, pentru că dumnealor sunt tot timpul plecați la DNA.

- Dar s-au făcut, totuși, unele investiții…

- Avem 4 ani pierduți la Iași, pentru că, mă repet, de la nivelul Consiliului Județean, nu avem nimic în afarã de anumite sume direcționate în mod obsesiv - dacă putem spune așa - cãtre unele localități. În rest, la nivelul județului nostrum nu s-a întâmplat nimic și vreau să punctez aici două elemente foarte importante. În 2020, când Partidul Național Liberal a preluat conducerea Consiliului Județean, Iașul avea 48 km de drumuri județene de pământ, iar după 4 ani nu s-a schimbat nimic. În 2020 aveam 159 km de drumuri județene pietruite, iar în patru ani nu s-a turnat măcar o roabă de asfalt! În total, avem puțin peste 200 km de drumuri județene pietruite sau de pământ, iar administrația liberală nu a fost în stare nici măcar să întrețină aceste drumuri. Ceea ce, evident, caracterizează neputința lor.

- Revenind în zona sportivă, cum veți transforma machetele în proiecte?

- Nu am făcut niciodată promisiuni de când sunt în în zona politică. Nu am făcut promisiuni, am propus sau am lucrat la proiecte care au avut și au 100% șanse de finalizare sau de câștig, așa cum se întâmplă și în acest moment, când am conceput acel plan de guvernare locală. Primul pas pe care subsemnatul l-a făcut a fost de a merge la București și, alături de ministrul fondurilor Europene, domnul Câciu, și de colega noastră, doamna Mânzatu, care a fost ministru pe Fonduri Europene și acum este consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru, să ne consultăm cu acești oameni care au peste 20 de ani de când lucrează, ori în zona finanțelor, ori în zona fondurilor europene. Am stat la masă, față în față, și ne-am notat alături de dumnealor, pe fiecare domeniu de activitate, că vorbim de infrastructură medicală, sportivă, infrastructură rutieră, educație ș.a.m.d. toate sursele de finanțare pe care le avem disponibile acolo. Apoi, acasă, ne-am apucat de scris programul de guvernare locală pe fiecare domeniu de activitate. Am propus unu, două, maxim trei proiecte care pot fi făcute în următoarea perioadă în următorii patru, maxim 8 ani. Și există și bani, pentru că am luat lucrurile un pic invers. Sunt mulți care vin în fața noastră și încearcă să ne păcălească din patru în 4 ani cu machete. Bogdan Cojocaru au făcut lucrurile un pic invers, dar, spun eu, corect.

 

„Pe zona medicală există sume disponibile până la maxim 200 de milioane de euro. E foarte important acest lucru, până la maxim 200 de milioane de euro pentru noi maternități. Bogdan Cojocaru își propune să construiască o maternitate nouă, acel institut de protejare a mamei și copilului”.

 

- Invers, în ce sens?

- M-am dus către cei care ne finanțează lună de lună activitatea - mă refer la Guvernul României - și am identificat împreună cu reprezentanții noștri sursele de finanțare și apoi am pus pe hârtie aceste propuneri, în promisiuni, propuneri de proiecte pe care vreau să le implementez alături de echipa din Consiliul Județean în următorii patru, opt, 12 ani. Și pe zona sportivă putem construi, așa cum putem construi și pe zona medicală, de exemplu. Pe zona medicală există sume disponibile până la maxim 200 de milioane de euro maxim. E foarte important acest lucru, până la maxim 200 de milioane de euro pentru noi maternități. Bogdan Cojocaru își propune să construiască o maternitate nouă, acel institut de protejare a mamei și copilului. Dar, în momentul în care am pus pe hârtie acel proiect, primul lucru, repet, pe care l-am făcut, m-am dus la București și am întrebat ce linii de finanțare avem. Suntem în punctul în care trebuie să facem un salt. Iașul trebuie să se dezvolte accelerat, trebuie să recupereze decalajul marilor investiții de infrastructură față de vestul țării, trebuie să-și emancipeze statutul și să devină unul dintre cele mai bogate trei județe ale țării.

- Nu pare, oare, dificil, cel puțin în acest moment?

Aceste lucruri nu se fac declarativ, ci cu fapte. Să te bați cu pumnul în piept și să revendici moștenirea unei glorii apuse nu mai înseamnă nimic. În 2023, județul Iași a avut abia al 16-lea PIB/cap de locuitor din 41 de județe. Nu suntem nici măcar în TOP 10. Această situație reală contrastează cu bogăția și afacerile personale ale celor care conduc județul. În doar câțiva ani, dintr-un tânăr sărac, Costel Alexe a devenit milionar în euro. Corupția și propaganda sterilă au devenit bolile care macină acest județ. Dosarele penale ne-au făcut de rușine în toată România. Îmbogățirea din bani publici a devenit sensul de-a fi al lui Costel Alexe și al camarilei sale din PNL. E singurul motiv pentru care ei fac politică. Iar pentru dezvoltare avem nevoie de două lucruri: domnia legii și proiecte mari de investiții. Cele două condiții sunt esențiale.

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ciolacu și Ciucă se tem de prezidențiale. PNL și PSD știu că românii îi detestă
26/06/2024 14:27

Liderii principalelor partide politice din Romania, Marcel Ciolacu (PSD) si Nicolae Ciucă (PNL), se tem de alegerile prezidentiale din 2024, pe fondul scăderii drastice a increderii populatiei in clasa politi ...

Elena Lasconi: Am o singură sensibilitate. Eu văd familia formată dintr-o femeie și un bărbat
26/06/2024 14:18

Noul presedinte al USR, Elena Lasconi, sustine că ea are o singură sensibilitate si consideră că familia este formată dintr-o femeie si un bărbat. Lasconi a tinut să spună că PSD se declară partid pro ...

Elena Lasconi a anunțat prima măsură ca președinte al USR: 'O să intru în concediu'
26/06/2024 14:01

Elena Lasconi a castigat, astăzi, sefia USR. Primarul ales de la Campulung Muscel a dezvăluit si cum va face pentru a conduce atat partidul, dar si primăria. Intrebată pe cine se bazează in această nouă ...

Elena Lasconi a câștigat șefia USR (estimări)
26/06/2024 13:47

Votul intern pentru alegerea noului preşedinte USR s-a inchiat miercuri, la ora 12.00, după ce membrii partidului au avut la dispozitie două zile pentru a-si exprima preferintele. Surse din partid au declar ...

Semnal dat de un lider liberal: O parte din miniștrii PNL nu performează. Nu sunt destul de puternici în relația cu Ciolacu
26/06/2024 13:38

Vicepresedintele liberal Robert Sighiartău sustine că o parte din ministrii PNL nu performează, dar se fereste să dea nume. „O parte din ministrii PNL nu performează si nu sunt destul de puternici in re ...

Cele 32 de state membre NATO l-au uns pe Mark Rutte în funcția de secretar general
26/06/2024 12:21

Cele 32 de state membre ale NATO au decis, miercuri, nominalizarea premierului olandez Mark Rutte in postul de secretar general al Alianţei. Ambasadorii statelor membre au oficializat această numire in timpu ...

Predarea către Ucraina a sistemului român Patriot întârzie
26/06/2024 11:44

Romania nu va preda Ucrainei singurul său sistem Patriot funcţional, atata vreme cat nu va obţine in schimb un alt sistem de apărare antiaeriană. MApN a stabilit această condiţie pentru acceptarea deciz ...

Klaus Iohannis: Ziua Drapelului Național este un bun prilej de a reafirma valorile fundamentale ale națiunii noastre
26/06/2024 11:34

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului National. „Ziua Drapelului National celebrează unul dintre cele mai importante insemne ale natiunii romane. Tric ...

Turcia avertizează asupra riscului de război mondial: 'Nu există scăpare' / Ankara caută o apropiere de țările BRICS
25/06/2024 16:05

Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate in China şi in Rusia, confirmand interesul Ankarei de a se apropia de ţările BRICS in ace ...

Rareș Bogdan face dezvăluiri: S&D a blocat o rotație la șefia Consiliului European
25/06/2024 15:48

Europarlamentarul Rares Bogdan dă noi detalii din negocierile de culise privind functiile grele de la varful UE. Klaus Iohannis e posibil să fi ratat incă o functie importantă după ce a fost nevoit să se ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei