Înalta Curte trimite acasă pensionarii din administrația publică. Statul nu știe câți funcționari vor pleca și care vor fi efectele

Dimensiune font:

| 06-02-2025 13:20

 Un funcționar public care are și o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație. Contractul lui de muncă încetează imediat, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, 29 ianuarie, și a intrat deja în vigoare. Nu e clar ce efect va avea în administrație această decizie, însă mii de funcționari publici ar putea fi obligați să plece din sistem.

 

Decizia a fost luată după ce Tribunalul Suceava, într-un litigiu de muncă, a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să lămurească dacă un funcționar public care are o decizie de pensionare – chiar și suspendată –mai poate fi angajat ca funcționar public.

În prezent – potrivit art. 517, alin. 2 din Codul Administrativ – „în mod excepțional”, un funcționar public care ajungea la vârsta de pensionare putea fi „menținut în funcția publică deținută maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.

Hotărârea ICCJ lămurește situația în care funcționarul public are emisă o decizie de pensionare.

Judecătorii de la Tribunalul Suceava au ajuns la această dilemă legislativă după ce pe masa lor a ajuns dosarul dnei A.M.

Consilieră la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava, ea a dat în judecată instituția după ce contractul său de muncă a fost încheiat de angajator, unilateral, ca urmare a emiterii deciziei de pensionare – deși femeia voia să lucreze în continuare.

A.M. ajunse la vârsta de pensionare în septembre 2022 dar, conform Codului Administrativ, beneficiase de prelungirea perioadei de activitate.

Pe 11 septembrie 2023, consiliera a făcut o nouă cerere pentru prelungirea raportului de serviciu, admisă din nou. Prin urmare, i-a fost emisă o decizie pentru menținerea în funcție până la data de 14 noiembrie 2024.

Doar că femeia a cerut și Casei Teritoriale de Pensii emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă. Decizia a venit pe 3 ianuarie 2024. A.M. a cerut suspendarea plății pensiei, care i-a fost aprobată pe 5 februarie 2024.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a considerat că angajata este deja pensionară și, printr-o decizie, a încheiat raporturile de serviciu începând cu 8 februarie 2024.

A.M. a mers în instanță și a cerut reîncadrarea pe post și plata drepturilor restante. A pierdut, iar rezoluția dată de ICCJ în dosarul său va produce efecte mult mai mari decât lămurirea situației fostei consiliere de la APIA Suceava.

„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în situația menținerii la cerere a raportului de funcție publică după îndeplinirea condițiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei”

Sursa: ICCJ

Cu alte cuvinte, toți funcționarii publici care încă lucrează deși au o decizie de pensionare vor pleca acasă. Câți? Nu e clar, momentant.

Primăria Iași a acționat deja. 38 de oameni au plecat acasă de la 1 ianuarie 2025

Decizia ICCJ a fost luată în noiembrie și era doar o chestiune de zile până la apariția motivării, publicarea în Monitorul Oficial și intrarea sa în vigoare.

La Primăria Iași, anul trecut erau 38 de angajați în situația descrisă – aveau decizii de pensionare emise și erau angajați ca funcționari publici.

Tuturor le-au fost încheiate raporturile de serviciu începând cu 1 ianuarie 2025.

„În momentul în care a fost publicată decizia ICCJ, atunci s-a făcut analiza la nivelul departamentelor primăriei. Și, în urma analizei, s-a decis ca de la 1 ianuarie persoanele respective, care erau și cu pensionare, și cu angajare, să plece acasă”, spune pentru Europa Liberă Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primăria Iași.

La Primăria Iași, 38 de funcționari publici care cumulau pensia cu salariul au plecat acasă, de la 1 ianuarie 2025.
La Primăria Iași, 38 de funcționari publici care cumulau pensia cu salariul au plecat acasă, de la 1 ianuarie 2025.

Locul celor plecați a fost ocupat de alți angajați – prin delegare, deocamdată. Dar atât de mulți oameni lipsă ar putea afecta activitatea instituției, spune primarul Iașului, Mihai Chirica. Pentru că așa-zisa „Ordonanță-trenuleț”, emisă de Guvernul Ciolacu la sfârșitul lui decembrie 2024, restricționează noile angajări.

„Ordonanța are restricții în ceea ce privește ocuparea posturilor eliberate prin pensionare sau alte cauze într-un procent din numărul total de posturi vacantate, practic doar unul din șapte se poate scoate la concurs, ceea ce poate crea probleme. Vedem cum ne vom descurca”, declară el, pentru Europa Liberă.

Primarul Chiria afirmă, însă, că după părerea lui, decizia ICCJ mai avea nevoie de lămuriri în plus.

„Trebuia lămurit, din perspectiva mea, termenul de aplicare a acestei decizii. Când intervine termenul de aplicare, de astăzi? Dacă decizia de încheiere a raporturilor de serviciu intervine de la data publicării în Monitor sau de la data la care a intervenit decizia de pensionare?”.

În hotărârea ICCJ, într-adevăr, nu se specifică termenul de aplicare – decât că e definitivă.

La Primăria Bistrița un angajat are 75 de ani

În noiembrie 2024, la Primăria Bistrița și instituțiile din subordine, 51 de angajați din aproape 1.050, aveau și decizii pe pensionare. Nu toți erau funcționari publici, deci care ar intra sub incidența deciziei ICCJ, scrie bistriteanul.ro.

Cei mai mulți lucrau la Direcția de Infrastructură și Servicii – 23 de persoane.

Între timp, celor care le-au expirat contractele nu le-au mai fost prelungite, spune pentru Europa Liberă primarul municipiului, Gabriel Lazany.

„Eu vreau să fac restructurare, să reduc cheltuielile”, răspunde edilul la întrebarea cum se va descurca fără ei.

Gabriel Lazany, primarul municipiului Bistrița.
Gabriel Lazany, primarul municipiului Bistrița.

Are, însă, altă problemă. Cea a angajaților pensionari care au contracte de muncă pe durată nedeterminată și care nu sunt funcționari publici. Cel mai în vârstă are 75 de ani.

„Am cazuri în care sunt angajați pe perioadă nedeterminată, adică după pensionare s-au scos posturile la concurs și s-au angajat, după aia s-au reangajat pe perioadă nedeterminată. Acolo va trebui să intervenim pe legea pensiilor care spune că nu mai pot face activitate după 70 de ani”, spune Gabriel Lazany.

Nici plecarea acestora nu va afecta activitatea primăriei.

„Dacă mâine pleacă toți pensionarii, eu n-am o problemă”, spune el.

Agenția Funcționarilor Publici nu știe care va fi impactul în administrație

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), instituție care asigură evidența și managementul funcţiei publice şi funcţionarilor publici, va emite în curând un punct de vedere privind decizia ICJJ, spune pentru Europa Liberă președintele agenției, Vasile Felix Cozma.

Nu există statistici la nivel național privind numărul de pensionari încă activi ca funcționari publici.

„E foarte greu de știut câți funcționari la stat vin din pensie. Nu am avut cum să fac un calcul de genul acesta, pentru că nu se declară la datele de concurs, de exemplu, pentru cineva care candidează să intre pe funcția publică. E dreptul lui conform legii să se prezinte la concurs și nu se face o statistică că a venit din pensie sau nu”, explică Vasile Felix Cozma.

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici - Vasile Felix Cozma.
Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici - Vasile Felix Cozma.

Chiar și în agenție sunt câteva cazuri.

„Suntem oricum într-o perioadă de reducere a cheltuielilor în aparatul administrativ. Probabil că vor rămâne posturi libere. Cred că în mare parte din plecările din sistem se vor regăsi și aceste persoane”, spune Vasile Felix Cozma.

El recunoaște, însă, că printre cei care vor pleca sunt și oameni valoroși.

„Am un angajat din sistemul de apărare a statului, de la ministerul Apărării, care a ieșit la pensie și care în momentul de față este la [departamentul] juridic. E o persoană de excepție, lucrează foarte bine, a terminat Științe Juridice, chiar aveam nevoie de el. Foarte greu am găsit oameni. Va fi un minus”, recunoaște președintele ANFP.

Cine sunt funcționarii publici? Ce avantaje au

Conform legii, funcționarii publici sunt persoanele angajate într-o funcție publică din cadrul autorităților și instituțiilor publice. În categoria funcționarilor publici intră parte dintre angajații:

  • ministerelor;
  • organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale (ex.: agenţii, autorităţi etc);
  • structurilor de specialitate ale Administraţiei Prezidenţiale;
  • structurilor de specialitate ale Parlamentului României;
  • autorităţilor publice autonome prevăzute în Constituţia României;
  • altor autorităţi administrative autonome;
  • structurilor autorităţii judecătoreşti.
  • instituţiei prefectului;
  • serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ- teritoriale (ex.: direcţii, agenţii etc.);
  • instituţiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor şi a celorlalte organe ale administraţiei publice centrale (ex.: direcţii, agenţii etc.).
  • aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora (ex.: primării, consilii judeţene, servicii publice locale – taxe şi impozite, evidenţa persoanelor etc).

 

Pentru a deveni funcționar public, e nevoie de parcurgerea unui proces de recrutare specific - îndeplinirea unor criterii de eligibilitate, un concurs scris și interviu, o perioadă de stagiu și un examen de definitivare.

După promovarea examenului, funcționarul public va fi numit prin ordin sau decizie a autorității publice și vei depune jurământul de credință.

Ce avantaje vin cu funcția publică?

  • Stabilitate – Contract pe perioadă nedeterminată
  • Salariu fix + sporuri + bonusuri (vechime, condiții speciale)
  • Drept la pensie specială în unele cazuri (diplomați, polițiști locali etc.)
  • Posibilitatea de promovare în funcții de conducere.

Agenția Națională a Funcționarilor publici a publicat, în februarie 2024, o analiză privind angajații din administrație, mai exact funcționarii publici și personalul contractual. Studiul a fost făcut cu bani europeni și a fost necesar pentru implementare unor măsuri cerute de prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

42% dintre angajații din administrația publică au statul de funcționari publici, restul fiind personal contractual.

Conform analizei, la sfârșitul lui 2023, în România erau 178.841 funcții publice, din care vacante erau 28.403 (15,9%). Cele mai multe funcții, 158.688, sunt posturi de execuție.

Studiul a mai scos la iveală și că, în ultimii cinci ani (2019-2023), a crescut constant numărul de funcții publice ocupate prin transfer și ocupate temporar prin detașare.

Iar detașările și transferurile au acoperit peste 90% din totalul funcțiilor publice rămase vacante prin pensionare sau demisie, în 2023.

Cu alte cuvinte, puțini români au reușit să intre în sistemul public în 2023.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „România între dezbinare și speranță. Alegătorul nu mai poate fi păcălit”
13/05/2025 15:50

    - Domnule Serbescu, ne aflăm cu doar un pas inaintea incheierii unei perioade extrem de complicate din punct de vedere politic. Mi-am amintit de un interviu pe care l-am realizat in urmă ...

Anunț de ultimă oră de la Kiev despre întâlnirea lui Zeleneski cu Putin de la Istanbul
13/05/2025 11:40

 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică că acceptă negocierile directe cu Rusia şi, mai mult, va merge personal să discute cu Vladimir Putin la Istanbul. Un inalt oficial de la ...

Trump ar vrea să meargă la ISTANBUL, dacă se vor întâlni Zelenski și Putin /„Cred că putem avea rezultate bune”
13/05/2025 06:10

Presedintele SUA, Donald Trump, a semnalat, luni, că ar putea merge in Turcia, unde joi sunt programate negocieri intre Rusia si Ucraina, liderul de la Casa Albă insistand pentru oprirea rapidă a războiului ...

Băsescu îl „irită” pe Sorin Grindeanu: N-o să-i convingă să voteze într-un fel toți cei care, de 20 de ani, ne înjură cu plăcuțe suedeze
13/05/2025 06:04

„N-am nevoie de certificate de european din partea nimănui si nici pesedistii n-au nevoie de certificate de acest tip. Să-mi spună unu ca Băsescu sau ca alti domni care de 20 de ani ne spun cum trebuie s� ...

Ion Cristoiu: „Lebăda NEAGRĂ trebuie să se petreacă joi”
13/05/2025 06:02

Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor si analist, a discutat in cadrul unei emisiuni TV despre presupusa „lebădă neagră”, un eveniment menit să influenteze votul in favoarea lui Nicusor Dan. Ion Cristoiu: ...

Marcel Boloș: „Renegocierea PNRR și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate”
13/05/2025 05:59

Ministrul Marcel Bolos, alături de echipa tehnică din cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene a participat, luni, la reuniunea de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planulu ...

George Simion, dat pe mâna DNA de foști AUR-iști. Ar fi cerut milioane € să îi bage în Parlament
12/05/2025 14:26

 Candidatul la presedintia Romaniei, George Simion, alături de prietenul si finantatorul său, Marius Lulea, si incă un membru de conducere din AUR sunt acuzati de un fost deputat al acestui partid că a ...

12/05/2025 07:06

Preşedintele american Donald Trump a cerut ca Ucraina să accepte "imediat" discuţii directe cu Rusia, in incercarea de a pune capăt războiului, in ciuda faptului că Moscova nu a acceptat un armistiţiu pr ...

Europa lucrează pentru tine: Comisia Europeană somează Guvernul României să renunțe la plafonarea prețurilor la gazele NOASTRE, pentru că afectează profitul unor companii străine
12/05/2025 06:56

Comisia Europeană a publicat miercuri, 7 mai, o asa-numită „opinie motivată”, avertizand că plafonarea preturilor la gaze naturale introdusă de Romania in timpul pandemiei reprezintă o incălcare a pr ...

George Simion șochează România: Le-a spus francezilor că ar susține restaurarea monarhiei
10/05/2025 20:44

  George Simion declară in presa franceză că ar sustine restaurarea monarhiei in Romania. Într-un interviu acordat publicatiei Marianne, George Simion a spus că ar sustine revenirea la monarhie, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei