Mini-orașul lui Nicolae Ceaușescu pentru Jocuri Olimpice în România. Aici trebuia să se desfășoare o ediție a competițiilor sportive de iarnă la cel mai înalt nivel
Dimensiune font:
Hoteluri, vile cochete, magazine, restaurante, săli de spectacol, farmacii - mini orașul lui Nicolae Ceaușescu ar fi pus țara pe harta sportului mondial. Dictatorul și-a dorit Jocuri Olimpice în România.
Un proiect ambițios, un loc de care s-ar fi putut bucura românii din toate colțurile țării și care ar fi atras, fără dar și poate, vizitatori străini, a ajuns acum o ruină. „Mumia din munți” dă astăzi fiori celor care ajung acolo.
Într-una dintre cele mai frumoase regiuni ale României, unde natura dovedește la fiecare pas că este cel mai talentat artist, găsim unul dintre marile eșecuri ale statului.
Înainte de momentul decembrie 1989, Voineasa era diamantul sindicatelor. În superba stațiune se rdicaseră, pentru „oamenii muncii”, hoteluri, baze de tratament și case de vacanță. Complexul turistic includea restaurante, magazine, farmacii, săli de spectacole, un mini-oraș în toată regula.
Întregul proiect s-a născut în anii '70. Nicolae Ceaușescu ar fi vrut, din 1982, Jocuri Olimpice în România. Pentru a-și transforma dorința în realitate, a fost angajată o echipă de arhitecți din Elveția.
Nicolae Ceaușescu a vrut Jocuri Olimpice, noi l-am lăsat este în paragină
Acum, complexul este abandonat, o plimbare printre vilele cochete și clădirile în care funcționau restaurantele, hotelurile și magazinele pare o plimbare printr-un loc din care oamenii au fost evacuați de urgență. Totul este lăsat în paragină, unele căsuțe au fost vandalizate.
Potențialul turistic este uriaș și în prezent. Complexul este amplasat la doar câțiva kilometri de intrarea pe Transalpina - un traseu spectaculos ce atrage an de an numere impresionante de turiști.
Dar cum s-a ajuns aici? Răspunsul ar fi sindicatele. Marile centrale sindicale ce au luat naștere după căderea regimului comunist își dispută și în prezent patrimoniul cu cei care au preluat vechea uniune sindicală de dinainte de '89.
Autoritățile locale se declară neputincioase, în condițiile în care clădirile aparțin sindicatelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau