Principiile înainte de toate | O tipografie din București a refuzat să tipărească afișe pro lesbianism, din motive de conștiință: Nu dorim ca numele nostru să fie asociat cu aceste acțiuni
Dimensiune font:
O tipografie din București a refuzat o comandă de afișe, după ce a aflat conținutul acestora, respectiv mesaje pro-LGBT, din motive de conștiință.
„Atunci când am verificat textul respectiv, și carei comunități se adresează, mi s-a părut că mă discriminează pe mine, în sensul că contravine principiilor morale și creștine pe care noi le avem atât în viața personală cât și în viața de business, după care ne conducem afacerea. Nu dorim ca numele nostru să fie asociat cu acțiunile acestei comunități”, a spus Bogdan, managerul tipografiei (foto).
La rândul său, Oana Dorobanțu, activistă LGBT spune că inițial comanda a fost acceptată, dar apoi s-au răzgândit.
„Am primit un mail foarte brusc, care spunea că nu mai putem printa un pliant și pentru nelămuriri să sunăm la un număr de telefon. Am sunat, am vorbit, inițial era un acord, apoi această persoană și-a arătat dezacordul cu mișcarea lesbienelor și inclusiv acele remarci pe care le-a făcut că ar fi împotrivă firii.
Pliantul respectiv vorbea despre forme de violență împotrivă lesbienelor deci nu erau imagini, nu era propagandă, totul vine din cercetare și din experiență lesbienelor din București care l-au compilat”, a declarat Dorobanțu pentru ProTV.
Deși spune că „nu era propagandă”, o lectură sumară a afișelor relevă faptul că este propagandă curată. În textele de pe afișe se poate citi că există „lesbiene masculine sau neconforme cu genul” sau că „nu doar lesbienele cis pot fi lesbiene”.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și va lua o decizie. În cazuri asemănătoare din SUA, în care antreprenori au refuzat comenzi pe motive de conștiință, instanța le-a dat dreptate.
„Va fi o procedură de audiere a parților după care vom adopta o decizie. Se pune în discuție limitarea accesului la servicii a persoanelor în minoritate sexuală.
>Este un caz interesant. În acest moment nu pot să vă spun dacă e discriminare sau nu pentru că m-aș antepronunța. Dreptul la servicii este garantat în condiții de egalitate pentru toți cetățenii. Au fost spețe în Europa și SUA în care instanțele au admis refuzul unui serviciu pe considerente de libertate de conștiință.”, a spus Csaba Astalosz, președintele CNCD pentru Pro TV.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau