Proprietatea personală: o glumă! Dacă doriți să vindeți un teren sau o casă veți avea nevoie de acordul Guvernului
Dimensiune font:
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, prin care persoanele care vor dori să vândă case sau terenuri vor avea nevoie de acordul Guvernului.
Mai precis, cetățenii vor avea nevoie de un certificat de atestare fiscală, obținut de la ANAF. Aceasta, în țara în care, teoretic, proprietatea privată este garantată prin Constituție.
În cazul în care în certificatul de atestare fiscală emis pe numele proprietarului sunt cuprinse datorii, acesta va conține acordul organului fiscal central pentru înstrăinarea bunului cu menționarea contului în care se virează suma aferentă obligațiilor fiscale datorate de către proprietar.
În acest caz, notarul verifică, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, existența dovezii plății datoriilor în contul indicat de ANAF, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz.
Nu este clar ce venituri speră să obțină Guvernul prin astfel de măsuri, în afară de controlul cvasitotal al veniturilor populației.
Ministerul Finanțelor motivează această măsură prin faptul că statul are în vedere să prevină periclitarea colectării creanțelor bugetare, prin condiționarea realizării tranzacțiilor de înstrăinare a bunurilor imobile, de achitarea obligațiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar.
În caz contrar, există riscul ca proprietarul să intre în starea de insolvabilitate sau de insolvență, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat.
Reamintim, în context, că același minister al finanțelor, condus de Marcel Boloș (foto), a lansat proiectul „CNP”-ului fiscal, prin care fiecare cetățean primește un număr unic de identificare, cu care Guvernul îi poate urmări toate tranzacțiile.
Deocamdată, a menționat Boloș, acest CNP va fi opțional.
Constituția României, facultativă
Dacă se adoptă măsura propusă de ministrul-preot Boloș, Constituția României este grav încălcată.
Astfel, la articolul 44, alineatul 2, se precizează: Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular.
Prin noua modificare, un proprietar nu mai poate dispune de proprietatea sa în mod liber, fiind condiționat de acordul statului.
Guvernul se transformă, indirect, în proprietarul tuturor terenurilor și imobilelor din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau