Reducerea abandonului şcolar, prioritatea noului Guvern
Dimensiune font:
Reducerea abandonului şcolar, consolidarea şi extinderea învăţământului tehnologic şi tehnologic dual, dar şi actualizarea programelor şcolare şi profesionalizarea cadrelor didactice se numără printre priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, conform programului de guvernare propus de PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Pentru reducerea abandonului şcolar şi susţinerea participării la învăţământul preuniversitar se are în vedere asigurarea unei mese sănătoase în fiecare şcoală din România până în anul şcolar 2029 - 2030, cu extinderea progresivă a programului şi acordarea de sprijin pentru construirea şi/sau dotarea de cantine şcolare.
De asemenea, se are în vedere dezvoltarea şi extinderea programului "Învăţare remedială" pentru sprijinirea elevilor cu dificultăţi de învăţare, formarea şi încadrarea de noi mediatori şi consilieri şcolari, îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru elevi şi studenţi în internate şcolare şi cămine studenţeşti, crearea şi finanţarea unui program naţional pentru achiziţionarea şi punerea în uz a autobuzelor şi microbuzelor şcolare.
Programul de guvernare prevede consolidarea şi extinderea învăţământului tehnologic şi tehnologic dual prin asigurarea unui proces simplu şi rapid pentru acreditarea şcolilor şi programelor de învăţământ în domeniu; formarea profesorilor de discipline de specialitate/instruire practică prin stagii de mentorat la operatorii economici şi participarea a cel puţin 1.000 profesori la aceste programe. Se mai au în vedere revizuirea ofertei educaţionale, a curriculumului şi a programelor pentru ruta tehnologică şi tehnologic duală, pentru meserii emergente de pe piaţa muncii, începând cu anul 2025. Se propune extinderea ofertei de învăţământ tehnologic dual şi în zonele rurale prin investiţii strategice în infrastructură. Resurse educaţionale şi parteneriate cu mediul economic local şi extinderea parteneriatelor între autorităţile locale, unităţile de învăţământ, instituţiile de învăţământ superior şi mediul privat pentru a alinia programele de învăţământ dual la cerinţele pieţei muncii reprezintă alte elemente avute în vedere de coaliţia de guvernare.
Până în 2026, urmează să fie finalizate şi operaţionalizate 29 de campusuri pentru învăţământ dual, dotate cu laboratoare moderne, spaţii de instruire practică şi facilităţi de cazare pentru elevi şi studenţi, în vederea susţinerii a peste 100.000 de elevi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau