REVOLTĂ 30 de ONG-uri au LUAT FOC după scandalul cu acuzații de hărțuire sexuală de la Guvern
Dimensiune font:
ONG-urile care luptă pentru drepturile femeilor și împotriva violenței asupra femeilor au transmis o scrisoare deschisă către Secretariatului General al Guvernului pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la tolerarea și ignorarea plângerilor de hărțuire verbală, psihologică și sexuală depuse de o angajată a instituției
32% din femeile României au trecut prin cel puțin o experiență de hărțuire. Ele nu sunt crezute, ci dimpotrivă, sunt învinovățite de o societate care consideră că femeile provoacă agresorii. În acest context, modalitatea dezastruoasă prin care Secretariatul General al Guvernului a reacționat la acuzațiile de hărțuire transmite un mesaj de complicitate a statului vizavi de discriminarea și reducerea la tăcere a femeilor.
ONG-urile își exprimă solidaritatea cu doamna Lelia Oanță, care a dat dovadă de un real curaj prin decizia de a face publică experiența ei de hărțuire, cu atât mai mult cu cât hărțuitorul îi este superior ierarhic și dispune de multiple mijloace de intimidare și răzbunare, pe care nu a ezitat să le folosească.
Trebuie să rupem tăcerea asupra acestor experiențe cu care femeile se confruntă singure, fără niciun sprijin și nicio înțelegere.
Textul integral al scrisorii-deschise:
Către Secretariatul General al Guvernului
În atenția domnului Antonel TĂNASE - Secretar general al Guvernului, cu rang de ministru
Toleranță zero pentru hărțuirea femeilor la locul de muncă!
Stimate Domnule Secretar General al Guvernului,
Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției pentru Egalitate de Gen și ale Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, vă solicită să luați act și să faceți demersurile necesare pentru a investiga cu celeritate sesizările făcute de doamna Lelia Oanță, șefa Serviciului de Politici Publice din cadrul instituției pe care o conduceți, la adresa directorului Direcției Generale Politici Publice, Ștefan Jicol, acuzat de hărțuire verbală, psihologică și sexuală, precum și demiterea acestuia dacă este găsit vinovat de aceste fapte.
În situația în care 32% din femeile din România au trecut prin cel puțin o experiență de hărțuire, este inacceptabil ca un astfel de comportament să fie tolerat și ignorat într-o instituție de stat de rang înalt.
Într-o cultură patriarhală, în care femeile nu sunt crezute ci, dimpotrivă, sunt învinovățite pentru agresiunea suferită, faptul că plângerile doamnei Oanță, adresate conducerii Secretariatului General și Comisiei de Etică, au rămas fără ecou iar presupusul agresor a fost promovat în funcție transmite un mesaj de complicitate a statului vizavi de discriminarea și reducerea la tăcere a femeilor.
Dorim totodată, prin prezenta scrisoare, să ne exprimăm solidaritatea cu doamna Lelia Oanță, care a dat dovadă de curaj prin decizia de a face publică experiența ei de hărțuire verbală, psihologică și sexuală, cu atât mai mult cu cât hărțuitorul îi este superior ierarhic și dispune de multiple mijloace de intimidare și răzbunare, pe care nu a ezitat să le folosească.
Legislația internă recunoaște și prevede sancțiuni referitoare la hărțuirea verbală și sexuală la locul de muncă – amintim aici Ordonanța 137/2000 privind sancționarea tuturor formelor de discriminare și Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, ambele modificate recent (cf. Pl-x nr. 356/2018) pentru a include hărțuirea morală, legea fiind trimisă în 20 iulie către Președintele României pentru promulgare. De asemenea, conform Codului Penal, hărțuirea sexuală se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă, iar conform legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați, hărțuirea sexuală constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei (Art. 37(1)).
Mai mult, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, aprobate prin H.G. nr. 262/2019, prevăd obligativitatea angajatorilor, inclusiv a instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, civile și militare, de a realiza un plan de acțiune pentru combaterea și eliminarea discriminării bazate pe criteriul de sex și luarea următoarelor măsuri:
● promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de sex;
● prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă;
● elaborarea unei politici interne clare în domeniul relațiilor de muncă care să vizeze eliminarea toleranței la hărțuirea la locul de muncă și măsuri anti-hărțuire;
● informarea permanentă a angajaților cu privire la politici anti-hărțuire, inclusiv prin promovarea unor materiale informative, organizarea de sesiuni de training sau alte modalități, precum si o serie de măsuri prin care să se organizeze sesiuni de informare şi formare specializată în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi pentru conducerea instituţiei;
● posibilitatea de a numi un angajat cu atribuții în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și/sau angajarea unui expert/tehnician în egalitate de șanse.
Astfel, vă solicităm să ne comunicați modul în care instituția dumneavoastră implementează aceste norme metodologice. Subliniem importanța organizării unor cursuri pentru întreg personalul, pentru promovarea unui loc de muncă cu toleranță zero față de orice tip de hărțuire și discriminare.
În același timp, ne exprimăm speranța că Secretariatul General al Guvernului va face toate demersurile necesare pentru a investiga plângerile și a sancționa comportamentele ostile și umilitoare și orice incident de hărțuire sexuală nu doar împotriva doamnei Lelia Oanță, ci a oricăror angajate și angajați care se află în situații asemănătoare și că va condamna public acest tip de comportament care contribuie la crearea unor medii de lucru nesănătoase.
Nu în ultimul rând, solicităm să respectați dreptul persoanei afectate la protecție împotriva repercusiunilor care pot decurge în urma sesizărilor de hărțuire, din partea agresorului, dar și a altor persoane.
Semnează Coaliția pentru Egalitate de Gen, formată din:
Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.)
Societatea de Analize Feministe AnA
Asociația Front
Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)
Asociația Centrul Filia
Centrul de Acțiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO)
Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP)
Asociația Plural
Asociația Ema
Asociația Sexul versus Barza
Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, formată din:
Asociatia TRANSCENA, București
Asociația Femeilor Împotriva Violenței ARTEMIS, Cluj-Napoca
Fundația SENSIBLU, București
Asociatia GRADO – Grupul Roman pentru Apărarea Drepturilor Omului, București
Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, București
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.EG., Sibiu
Asociația Centrul FILIA, București
Asociația FRONT, București
Asociația ANAIS, București
E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, București
Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii – IEESR, Târgu Mureș
Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară – CMSC, Iași
Asociația PAS ALTERNATIV, Brașov
Asociația pentru Promovarea Femeilor din România, Timișoara
Asociația ATENA DELPHI, Cluj-Napoca
Asociația SEVA – Șanse egale – Valoare – Autoritate, Suceava
Asociația SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timișoara
Asociația Quantic, București
Asociația All for Family, Constanța
Asociația Femeilor Universitare, București
Asociația VIS, Constanța
Asociația Psihosfera, Brașov
Asociația Business Professional Women -România
Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesulet, Târgu Secuiesc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau