Senatorul M. Dunca: Noua lege privind combaterea evaziunii fiscale pune accentul pe recuperarea prejudiciilor, nu pe amnistierea sau pe achitarea infractorilor
Dimensiune font:
Noua lege privind combaterea evaziunii fiscale aprobată de Parlamentul României introduce o serie de măsuri menite să descurajeze acest fenomen și să asigure recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat. Una dintre principalele măsuri ale noii legi este introducerea posibilității ca persoanele care au comis evaziune fiscală să evite condamnarea la închisoare dacă achită prejudiciul cauzat.
Legea prevede că persoanele care au comis evaziune fiscală pot evita condamnarea la închisoare dacă îndeplinesc următoarele două condiții: prejudiciul cauzat este mai mic de 1 milion de euro și prejudiciul este achitat integral, inclusiv dobânzile și penalitățile aferente, înainte de începerea procesului penal (de la controlul fiscal, până la primul termen de judecată).
În cazul în care prejudiciul cauzat este mai mare de 1 milion de euro, persoanelor care au comis această infracțiune li se înjumătățește pedeapsa cu închisoarea dacă achită prejudiciul integral, inclusiv dobânzile și penalitățile, până la primul termen de judecată.
De asemenea, legea prevede majorarea pedepselor privative de libertate pentru cazurile de evaziune fiscală gravă.
Senatorul Marius – Alexandru Dunca, președintele organizației județene Brașov a Partidului Social Democrat a declarat: „Premierul Marcel Ciolacu a dat semnalul pentru o reformă profundă în relația statului cu cetățeanul, atât prin drepturile acordate cetățeanului cât și prin obligațiile față de stat. Noua lege privind combaterea evaziunii fiscale este o măsură necesară pentru a proteja bugetul de stat și pentru a asigura o mai mare justiție socială. Legislația existentă și aplicată până acum în această materie a demonstrat faptul că e depășită și că nu produce rezultatele scontate. Fenomenul nu a fost oprit și Statul Român nu a recuperat mare parte a prejudiciilor rezultate din evaziune fiscală. Noua lege este mult mai dură cu marii evazioniști, pedepsele fiind mărite.”
„Noua lege privind combaterea evaziunii fiscale prezintă o nouă perspectivă, punând accentul pe recuperarea prejudiciilor, nu pe amnistierea sau pe achitarea infractorilor. Măsurile noii legi sunt similare cu cele practicate în alte state europene și sunt în concordanță cu principiul proporționalității. Prin aplicarea acestei legi, statul recuperează banii, evitând cercetarea penală și judecarea celor cu prejudicii mici, lăsând pe mâna parchetelor și instanțelor cazurile de mare evaziune. De asemenea, această lege va contribui la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și la asigurarea unei concurențe corecte între agenții economici din România.” a adăugat Dunca.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau