Luxul învăţăturii

Dimensiune font:

| 20-08-2022 10:34


De ceva vreme mă tot frământă gândul că pentru foarte mulţi români educaţia este un lucru opţional şi nu este bine. Am ajuns la concluzia asta după ce am urmărit statisticile, care arată cât de mulți analfabeți funcționali sunt în România. Adică oameni care nu pricep nimic din ceea ce eventual ar putea citi. Cifrele m-au îngrozit şi nu din perspectiva pensiei pe care nu va avea cine să mi-o plătească fiindcă nu vor mai fi angajaţi, ci a neştiinţei, care te obligă veşnic la o viaţă de slugă.
Mereu am fost de părere că învăţătura îţi dezvoltă mintea şi sufletul şi că nu trebuie niciodată să lăsăm cartea din mână fiindcă asta va echivala cu finalul mulţumirilor noastre, fie ele financiare sau sufleteşti. Fără carte nu faci nimic, dar uite că în România lucrurile încep să se schimbe din rău în mai rău şi totul ţine de lipsa banilor şi a strategiilor coerente.
Fiecare an şcolar aduce o altă reformă, alte curricule şi idei care îi bulversează pe elevi. Pe cei care au bani să vină la cursuri, fiindcă restul au rămas la coada vacii. Pentru ultimii, clopoţelul sună ruginit ori deloc fiindcă părinţii nu au bani de caiete, cărţi, creioane, caiete speciale şi tot felul de materiale didactice pe care statul nu le mai asigură.
Şcoala este un lux pentru foarte mulţi români. Lista cu cheltuieli începe să se lungească imediat ce copilul intră în clasa întâi şi ajunge la valori aproape incomensurabile pe măsură ce ajunge la gimnaziu ori liceu. În momentul în care ai înscris odorul la şcoală încep discuţiile despre schimbatul parchetului din sala de curs, despre tabla care trebuie să fie de un anumit fel, despre caietele speciale care costă cât mâncarea pe zi a unui muncitor, despre uniformele care trebuie neapărat comandate la o anumită firmă cu care învăţătorul sau dirigintele are un şmen. Dacă pentru copii începerea şcolii este un moment de bucurie şi un nou pas în viaţă, pentru mulţi părinţi este aproape un coşmar. Mulţi dintre ei se întreabă de ce minte Guvernul când spune că învăţământul este gratuit în România fiindcă elevii cumpără inclusiv cretă, mătură şi făraş. Statul ce oferă la schimb? Nişte pereţi în care părinţii trebuie să facă amenajări de la an la an? Asta e gratuitate... plătită scump şi greu.
Contribuţii băneşti am achitat şi eu pe când eram elev în timpul epocii de aur, dar erau cu mult mai mici. Manualele ne aşteptau pe pupitre, nu în librării, parchetul era acelaşi de la o generaţie la alta (ce-i drept mai subţire de atâta spălat în zilele de muncă patriotică), ferestrele nu se schimbau de la un an la altul, şi nici perdelele. Veţi spune că erau alte vremuri şi vă dau dreptate, însă eforturile făcute de părinţi pentru a le asigura copiilor o educaţie nu le provocau nici infarct şi nici dezechilibre financiare pentru o mare parte parte din an.
Sistemul de învăţământ are alocaţii bugetare pentru dotări, dar unde sunt aceşti bani? De ce nu spune nimeni nimic despre ei? Se vorbeşte în schimb despre abandon şcolar, despre analfabetism şi despre faptul că elevii nu înţeleg ceea ce citesc, motiv pentru care din acest an şcolar vor avea şi lecţii de dictare. Mi-ar plăcea ca şi ministrul Educaţiei, oricine ar fi el, să înveţe să scrie după dictare că „Educaţia este un lux în România” şi să repete acest lucru până când va înţelege şi ori va accepta situaţia, ori va lua măsuri ca să nu ajungem o ţară de analfabeţi.
Maura Anghel 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Între tradiție și TikTok. Viața cu trei generații la mesele de sărbătoare
02/05/2025 08:46

În week-end, de sărbători sau in zilele libere, asa cum a fost de 1 Mai, cum este la Paste ori de Crăciun, in multe apartamente din Iasi are loc un ritual sacru. Nu e ca la biserică, dar e aproape la ...

Cuvintele care ne țin în brațe
25/04/2025 08:03

Întreabă. Nu pentru a controla răspunsul. Nu pentru a străluci. Întreabă asa cum ai deschide o fereastră intr-o dimineată linistită, lăsand lumina să cadă pe chipul celuilalt. O intrebar ...

 Cuvintele din spatele urii
25/04/2025 07:18

Hate speech-ul in mediul online reprezintă o problemă complexă si multifatetată, care afectează in mod disproportionat tinerii, adolescentii si copiii. Acest fenomen neplăcut constă in distribuirea de me ...

Funeraliile Papei Francisc paralizează Roma. 10.000 de forțe de ordine și 200.000 de pelerini așteptați
24/04/2025 15:45

Roma devine epicentrul unei mobilizări fără precedent, in contextul funeraliilor Papei Francisc, programate sambătă, 26 aprilie, in Piata Sfantul Petru. Evenimentul coincide cu Ziua Eliberării Italiei, ce ...

„Poate”, două silabe de speranță
22/04/2025 16:45

  Există un cuvant, discret ca o adiere, care nu ridică glasul, nu se impune, nu cere confirmări. Si totusi, in tăcerea lui adancă, stă intreaga noastră nădejde. Acest cuvant e poate. Nu are sigur ...

Testamentul Papei Francisc: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decoraţiuni speciale şi cu singura inscripţie: Franciscus / Testamentul a fost scris la 29 iunie 2022
21/04/2025 22:04

 Papa Francisc a cerut in testamentul său, dat publicităţii de Vatican, să fie inmormantat in Bazilica Papală Santa Maria Maggiore. Sfantul Părinte a mai cerut ca mormantul să fie simplu, fără dec ...

Papa Francisc a murit - Care sunt cardinalii favoriți pentru Scaunul Pontifical
21/04/2025 13:20

 Papa era intr-o stare critică in timp ce se lupta cu complicatiile respiratorii la Spitalul Gemelli din Roma. Sănătatea lui proastă a generat incertitudine asupra Anului Sfant si asupra Bisericii Cato ...

Hildegard din Bingen, călugărița vizionară care vindecă și astăzi
21/04/2025 09:21

Într-o perioadă dominată de intuneric si incertitudine, o femeie remarcabilă a adus lumina cunoasterii si alinării sufletesti in Europa medievală. Hildegard din Bingen (1098-1179) nu a fost doar o si ...

Paștele – o promisiune care renaște în fiecare dintre noi
20/04/2025 07:43

 În linistea diminetii de Pasti, cand lumina pătrunde usor prin perdele, iar timpul pare să-si fi pierdut graba, se simte ceva din ordinea interioară a lumii. Nu e neapărat bucuria zgomotoasă a ...

Acest ou de ciocolată costă peste 2.000 de lei! De ce este atât de special
19/04/2025 13:51

Cine isi permite să il cumpere? Realizat la comandă de ciocolatieri si decoratori de prăjituri din Harrogate, oul „Bettys Grande Easter Egg” ostă 395 de lire sterline (aproximativ 2.300 lei) si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei